Γιατί πρωταγωνιστεί στις αποδόσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών

Γιατί πρωταγωνιστεί στις αποδόσεις

Μπορεί οι 929,79 μονάδες του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, να κούρασαν ιδιαίτερα την επενδυτική κοινότητα μέχρι να επιτευχθούν. Μπορεί ακόμα η τελική ετήσια άνοδος του Χρηματιστηρίου κατά 4,08% να φαίνεται ισχνή και να μην φέρει δάφνες μεγάλης νίκης. Ωστόσο, αν παρατηρήσουμε με προσοχή τη συμπεριφορά και τις αποδόσεις των σημαντικότερων χρηματιστηρίων ανά το κόσμο, θα καταλήξουμε πως το 2022 ήταν μια ικανοποιητική χρονιά, εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές.

Έτσι στους ακόλουθους πίνακες που συμπεριλαμβάνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) και άλλες δεκαοκτώ διεθνείς χρηματαγορές, η απόδοση του Γενικού Δείκτη φιγουράρει ψηλά, σε όλα τα χρονικά παράθυρα του 2022.

Σε ετήσια βάση ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έρχεται δεύτερος μετά τον Ινδικό Δείκτη Nifty 50 και πάνω από τον FTSE100 του Λονδίνου. Άλλωστε αυτά ήταν τα μόνα Χρηματιστήρια που σημείωσαν άνοδο μέσα στο 2022. 

Οι δείκτες που αποτελούν παγκόσμια σημεία αναφοράς όπως είναι ο Dow Jones, o S&P 500 και ο Nasdaq, κατέγραψαν πτώσεις -9,48%, -20,28% και -32,97% αντιστοίχως. 

Ο ρωσικός δείκτης RTS Index, παρουσίασε τη χειρότερη απόδοση κατά -39,16% παρά το γεγονός πως το Χρηματιστήριο της Μόσχας είχε παραμείνει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρά το γεγονός πως είχε απαγορευτεί το short selling για όλους και οι πωλήσεις για τους ξένους επενδυτές. 

Έντονα αρνητικά κινήθηκαν και οι κινεζικοί δείκτες Shanghai Stock Exchange Composite και Hang Seng κατά -15,13% και -15,16%, λόγω του «κλεισίματος» της κινεζικής οικονομίας στα πλαίσια της επίτευξης της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων covid-19, που εφάρμοσε το Πεκίνο κατά τη διάρκεια του 2022.

Τέλος, πιέστηκαν ιδιαίτερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της ενεργειακής κρίσης, των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων. Ο ισπανικός δείκτης IBEX κατέγραψε απώλειες του -5,56%, καθώς δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τη ενεργειακή κρίση λόγω της διασύνδεσης της με τους υδρογονάνθρακες από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και το μοντέλο ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε κατά -12,88% καθώς οι αγορές αναζητούσαν το στίγμα της νέας κυβέρνησης και τη στάση που θα κρατούσε όσον αφορά τις δεσμεύσεις απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και ο γερμανικός DAX έκλεισε με την αρνητική επίδοση του -12,35% ενσωματώνοντας τις επιπτώσεις που ασκούσε ο ρωσικός ενεργειακός εκβιασμός απέναντι στην μεγαλύτερη βιομηχανία της Ευρώπης. Ο δείκτης SMI του ελβετικού χρηματιστηρίου με το -16,67% αποτυπώνει τη κατάρρευση της Credit Suisse. 

Οι ετήσιες αποδόσεις των 19 Χρηματιστηρίων

Στον ακόλουθο πίνακα βλέπουμε την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών, κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου. Μετά δηλαδή από το αρχικό σοκ των αγορών από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που είχε καταβυθίσει τα επενδυτικά προϊόντα όλων των κεφαλαιαγορών του πλανήτη. Έτσι παρατηρούμε πως 12 χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, αδυνατώντας όμως να υπερκαλύψουν τις απώλειες του πρώτου εξαμήνου. Στη πρώτη θέση του δεύτερου εξαμήνου βρίσκουμε και πάλι τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. μαζί με τον ινδικό δείκτη Nifty 50, με άνοδο της τάξης του +14,73%. 

Οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων της Φρανκφούρτης, των Παρισίων και του Μιλάνου, είχαν κινηθεί θετικά στο +8,92%, στο +9,30% και στο +12,31% αντίστοιχα, απορροφώντας τους έντονους κραδασμούς του πρώτου εξαμήνου.

Στη Νέα Υόρκη συνεχίστηκε και στο δεύτερο εξάμηνο η απόκλιση ανάμεσα στην απόδοση του Nasdaq σε σχέση με τον Dow Jones και τον S&P500, πιστοποιώντας την αρνητική πορεία των μετοχών των τεχνολογικών και ψηφιακών κολοσσών.

Στις τελευταίες θέσεις των τελευταίων έξι μηνών βρίσκουμε τον Shanghai SE Composite, τον Hang Seng και τον ρωσικό δείκτη RTS Index, με πτώση -9,10%, -9,51% και -27,84%, για τους ίδιους λόγους που προαναφέραμε και για την ετήσια πτώση τους.

Αποδόσεις Β’ εξαμήνου των 19 Χρηματιστηρίων 

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου οι 17 από τις 19 χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν ανοδικά. Και είναι λογικό αφού οι αγορές πλέον βρήκαν μαζί με τις οικονομίες κάποια σημεία ισορροπίας και κάποιες σταθερές για την κίνηση τους. Γι’ αυτό και όπως βλέπουμε στον ακόλουθο πίνακα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν έντονα ανοδικά, αφού οι επενδυτές διέκριναν την ύπαρξη κάποιων ισχυρών δεσμεύσεων στον ενεργειακό τομέα.

Έτσι το Χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε στο +15,68%, της Φρανκφούρτης στο +14,93%, των Παρισίων στο +12,35%, της Μαδρίτης στο +11,71% και του Λονδίνου στο +9,10%. Πρώτο στη λίστα των αποδόσεων του τρίτου τριμήνου το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό Δείκτη να κινείται στο +17,26%.

Αποδόσεις Γ’ τριμήνου των 19 Χρηματιστηρίων 

O τελευταίος μήνας του 2022, ήταν ιδιαίτερα δύσκολος για όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, με εξαίρεση ίσως τα κινεζικά. Η Κίνα αποφάσισε να αφήσει πίσω της τις πολιτικές των σκληρών lockdown και τα χρηματιστήρια της ανέπνευσαν με πρώτο και καλύτερο τον δείκτη Hang Seng που κινήθηκε ανοδικά κατά +6,37%. Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε συντηρητικά και θετικά κατά +1,91%. Από εκεί και πέρα τα χρηματιστήρια επηρεάστηκαν από τις πολιτικές και τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Δεν ήταν μόνο οι ανοδικές κινήσεις στα επιτόκια, που μέτρησαν. Ακόμα περισσότερο επιβάρυναν το κλίμα οι εντυπώσεις από τις δηλώσεις που ακολούθησαν από την πλευρά των κεντρικών τραπεζιτών, αφού είναι φανερό πως ο ανοδικός δρόμος των επιτοκίων, η πορεία του πληθωρισμού και ο κίνδυνος ύφεσης θα απασχολούν για καιρό τις αγορές.

Αποδόσεις Δεκεμβρίου 2022 των 19 Χρηματιστηρίων 

Συμπερασματικά, το 2022 ήταν μια καλή χρηματιστηριακή χρονιά για την Ελλάδα. Οι θετικές προϋποθέσεις για το 2023 παραμένουν. Τα κέρδη και τα μερίσματα θα αυξηθούν. Η επενδυτική βαθμίδα θα επιτευχθεί. Ο στόχος είναι η προσέλκυση νέων επενδυτών και η είσοδος νέων κεφαλαίων στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Καλή Χρονιά!