Χρηματιστήριο Αθηνών: «Come back» των αγοραστών παρά τις διεθνείς πιέσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Come back» των αγοραστών παρά τις διεθνείς πιέσεις

Ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, ξεπέρασε το ήπια πτωτικό ξεκίνημα και την κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε αρνητικό έδαφος και όχι μόνο διατήρησε ανέπαφη την στήριξη των 1.300 μονάδων, αλλά διέκοψε και το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές με μικρά κέρδη και κλείσιμο σε σχετική απόσταση «ασφαλείας».

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.298,97 (-0,53%) και 1.316,06 μονάδων (+0,78%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.314,31 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,65%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 88 εκατ., από τα οποία τα 10,7 εκατ. αφορούν «πακέτα». Ήταν ακόμα μία συνεδρίαση που οι αγοραστές έδειξαν ότι παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α. και παρεμβαίνουν όποτε νομίζουν ότι χρειάζεται, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζεται ο προβληματισμός από την εικόνα των διεθνών αγορών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια. 

Αναλυτές κρίνουν εύλογες τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από τους traders, μετά την παρατεταμένη ανοδική κίνηση των τελευταίων, πολλών, μηνών, όμως από την άλλη, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου δείχνει ανθεκτικότητα και έλλειψη διάθεσης να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα υψηλά 111 μηνών. 

Από την άλλη και σε αυτό το σχετικά επιφυλακτικό κλίμα, υπάρχει σημαντικός αριθμός μετοχών, οι οποίες όχι μόνο αρνούνται να υποχωρήσουν άτσαλα, αλλά διεκδικούν και νέα υψηλά, δίνοντας επιπλέον ενδιαφέρον σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. 

Τεχνικά, η αγορά δείχνει να έχει μπει σε ένα κανάλι με άνω άκρο τις 1.350 και κάτω τις 1.300 μονάδες και μένει να φανεί αν θα υπάρξει διαφυγή και προς ποια κατεύθυνση. 

Μέχρι τότε, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί σε κινήσεις επιμέρους μετοχών και αυτό είναι θετικό, αν συνυπολογιστεί και η εποχικότητα, που συνηγορεί για συνεδριάσεις χαλαρότερων συναλλακτικών ρυθμών. 

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της TITC στα 25,32, από 23,46 ευρώ δίνει η Alpha Finance σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση «buy». Παράλληλα, αναμένει ισχυρότερα αποτελέσματα κατά το β’ εξάμηνο του έτους, χωρίς να αποκλείει περαιτέρω θετικές εκπλήξεις στην κερδοφορία της εισηγμένης, με την αύξηση των πωλήσεων για το 2023 να τοποθετείται στα 2,4 δισ. και τα λειτουργικά κέρδη στα 432 εκατ. ευρώ. 

Σύσταση «buy» και τιμή – στόχο στα 43 ευρώ επαναλαμβάνει η Morgan Stanley για τη μετοχή της Mytilineos, χαιρετίζοντας τα πολύ δυνατά οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το α’ εξάμηνο του 2023. Μεταξύ άλλων, στο report της MS τονίζεται ότι η Mytilineos, με τον ίδιο επιτυχημένο τρόπο που έχει αναπτύξει έως σήμερα τον κλάδο της ενέργειας, αναμένεται να ενισχύσει και τον κλάδο των μετάλλων. 

Ξεκινώντας και σήμερα από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η λήξη των συναλλαγών βρήκε με τα μεγαλύτερα κέρδη τους Alpha Bank (+1,39%), Εθνική (+2,61%), TITC (+2,36%), Aegean Airlines (+2,67%), Lamda Development (+2,91%), Mytilineos (+2,20%), Cenergy (+1,19%) και Σαράντη (+1,57%)  και με τις μεγαλύτερες απώλειες τους Ελλάκτωρα (-1,60%), ΟΠΑΠ (-1,09%) και Autohellas (-1,05%). 

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Unibios (+10,86%), Lavipharm (+5,34%), Ίλυδα (+6,69%), Άβαξ (+6,25%), Γενική Εμπορίου (+6,17%) και Βιοκαρπέτ (+4,67%).