Αφήνοντας πίσω μας τον πρώτο μήνα του 2022 παρατηρούμε πως, ενώ το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον ούτε απλουστεύεται, ούτε γίνεται πιο φιλικό προς τους επενδυτές, η διάθεση της επενδυτικής κοινότητας έχει μεταβληθεί επί το θετικότερο.
Και αυτό παρ’ όλο που οι σημαντικότεροι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν πως το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα είναι δύσκολο για τις αγορές και τα χρηματιστήρια.
Τα μακροοικονομικά δεδομένα, η Fed και ο S&P 500
Έχει εξαφανιστεί ο πληθωρισμός; Όχι. Έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ύφεσης; Όχι. Έχουν υποχωρήσει τα επιτόκια; Όχι. Ίσα - ίσα που ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, στην προχθεσινή του ομιλία ανέφερε πως παρά τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού τα επιτόκια θα συνεχίσουν με ήπιο τρόπο την ανοδική τους πορεία. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της εμφάνισης νέων πληθωριστικών πιέσεων και της ενδυνάμωσης της αγοράς εργασίας, που θα αναγκάσουν την Fed να κινηθεί ακόμα πιο επιθετικά.
O S&P 500 κινείται σταθερά μετά τις 23 Ιανουαρίου πάνω από τις 4.000 μονάδες με το θετικό σενάριο να κοιτάζει προς τις 4.400 μονάδες και το αρνητικό σενάριο να βλέπει ακόμα και καθοδική διάσπαση του επιπέδου στήριξης των 3.500 μονάδων.
Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι πιο επιθετικές
Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές παρουσιάζουν μια πιο επιθετική εικόνα, που έρχεται να ακολουθήσει και την επανάκαμψη του ευρώ, που, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, έχει αφήσει πίσω του για τα καλά το 1:1 με το δολάριο. Οι αγορές της Ευρώπης δείχνουν να συνέρχονται από το σοκ που ακολούθησε τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ενεργειακό χάος και τις καθυστερημένες αντιδράσεις των οργάνων και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επιβολή του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και του ρωσικού πετρελαίου, μαζί τα υπόλοιπα μέτρα που ελήφθησαν αρκετά καθυστερημένα αρχίζουν να παρέχουν σημάδια σιγουριάς στις αγορές με αποτέλεσμα τη ραγδαία αλλαγή του κλίματος προς τη θετική κατεύθυνση.
Διάγραμμα 30 ημερών δείκτη DAX
Διάγραμμα 30 ημερών δείκτη CAC 40
Διάγραμμα 30 ημερών δείκτη EURO STOXX 50
To Χρηματιστήριο Αθηνών σε νέα επίπεδα τιμών
Η ανοδική διάσπαση της μακροχρόνιας αντίστασης των 1.000 μονάδων και η συνεχής καταγραφή τοπικών υψηλών, αποδεικνύει πως το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική. Νέες υψηλές τιμές, αυξημένος όγκος συναλλαγών που υπερβαίνει τα 125 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση, ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και μια σειρά από ουσιαστικά deals που μεταβάλλουν το ευρύτερο εγχώριο επιχειρηματικό σκηνικό, αποτελούν τα καύσιμα αυτής της ουσιαστικής ανόδου.
Και όπως συνηθίζεται μετά από κάθε άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς οι επενδυτές που δεν έχουν ακολουθήσει την κίνηση διερωτώνται αν πρέπει «να μπουν» ή «να περιμένουν το γύρισμα». Αν έχασαν την ευκαιρία ή αν αξίζει ακόμα να αγοράσουν. Αν η κίνηση είναι πραγματική ή τεχνητή. Αν υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανόδου και ποια είναι αυτά.
Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Το Χρηματιστήριο βρίσκεται πλέον στα επίπεδα τιμών του φθινοπώρου του 2014, λίγο πριν φανεί το αδιέξοδο σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα οδηγούσε σε εκλογές. Η ζήτηση για ελληνικούς μετοχικούς τίτλους είναι πρωτοφανής. Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές τοποθετούνται σε ελληνικές μετοχές και μέσω χρηματιστηρίου και όχι μόνο μέσω ανακεφαλαιοποιήσεων, ή αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή δημόσιων εγγραφών ή εξαγορών, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως η κίνηση που εξελίσσεται μπροστά μας κάθε άλλο παρά τεχνητή είναι και όπως φαίνεται δεν τελειώνει εδώ.
Ωστόσο το ουσιαστικό πλεονέκτημα για όσους επιθυμούν τώρα «να μπουν στην αγορά», είναι το γεγονός πως οι αλλαγές στη μακροχρόνια τάση και οι διασπάσεις των μακροχρόνιων αντιστάσεων είναι φρέσκες. Δηλαδή, μόλις τώρα συντελούνται οι βασικές μεταβολές που διαμορφώνουν τα νέα χρηματιστηριακά δεδομένα. Όπου οι πρώην αντιστάσεις γίνονται στηρίξεις και οι έξοδοι από τα καθοδικά κανάλια στήριξης είναι φανερές.
Τι σημαίνει αυτό; Πως βρισκόμαστε πάνω από τα σημεία καμπής, αλλά ταυτόχρονα πολύ κοντά σε αυτά. Οπότε αν συνοδεύσουμε την ανάληψη αγοραστικών θέσεων long, με αυστηρά stop loss, σε αυτά τα κρίσιμα σημεία τότε η σχέση ανάμεσα στο δυνητικό κέρδος και στο αναλαμβανόμενο ρίσκο είναι επωφελής. Υψηλά προσδοκόμενα κέρδη με σχετικά χαμηλό ρίσκο. Αν όλα πάνε καλά θα ακολουθήσουμε την ανοδική τάση και θα αποκομίσουμε κέρδη. Αντίθετα αν κάτι στραβώσει, τότε ρευστοποιούμε τις θέσεις μας στις προκαθορισμένες κοντινές τιμές για το stop loss.
Τιμές στόχοι, στηρίξεις και αντιστάσεις
Σύμφωνα με τις τεχνικές και διαγραμματικές αναλύσεις της εβδομαδιαίας έκθεσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ οι τιμές στόχοι για τον Γενικό Δείκτη εφ’ όσον παραμείνει πάνω από τη ζώνη των 1.035 - 1.050 μονάδων, είναι οι 1.093 και οι 1.164 μονάδες. Οι αντίστοιχες στηρίξεις βρίσκονται στις 1.014 και στις 980 μονάδες.
Για τον δείκτη FTSE 25, που έχει σημασία για όσους κινούνται στις αγορές παραγώγων, η κοντινότερη σημαντική στήριξη βρίσκεται στις 2.460 μονάδες και η επόμενη αντίσταση στις 2.583 μονάδες. Ωστόσο βασικός στόχος παραμένει η επίτευξη των 2.742 μονάδων.