Χρηματιστήριο Αθηνών: Περισσότερη δράση εντός και εκτός του ταμπλό
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Περισσότερη δράση εντός και εκτός του ταμπλό

Το χρηματιστηριακό πρώτο ημίχρονο της φετινής χρονιάς ήταν αρκούντως χορταστικό σε συγκινήσεις και ιδιαίτερα πλούσιο σε αποδόσεις. Το εξάμηνο που τελειώνει αύριο αναμένεται να κλείσει με απόδοση κοντά στο 35%, την τρίτη καλύτερη επίδοση του ΧΑ σε βάθος 25 ετών (1999: 47,3%, 2019: 41,6%). Οι τζίροι πλέον έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στα 110 εκατ. ευρώ, οι μετοχές που κινούνται καθημερινά έχουν αυξηθεί, η επενδυτική δραστηριότητα έχει βελτιωθεί σε όλα τα μέτωπα και το πολιτικό ρίσκο βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από το 2009.

Οι προσδοκίες που επενδύθηκαν σε αυτήν την άνοδο επιβεβαιώθηκαν και η αγορά γύρισε σελίδα στην οποία οι στόχοι που έχουν τεθεί προσβλέπουν σε μια τυπική και ουσιώδη αναβάθμιση. Το Χρηματιστήριο ετοιμάζεται να επικαιροποιήσει άμεσα τον κανονισμό που αφορά τη διαπραγμάτευση των εισηγμένων εταιριών δίνοντας κίνητρα ενδυνάμωσης των συναλλαγών, αυστηροποιώντας παράλληλα τα κριτήρια παραμονής στην αγορά για εταιρίες που έχουν μια τυπική παρουσία.

Η δεύτερη σημαντική κίνηση έχει να κάνει με την αναβάθμιση της αγοράς στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών γεγονός που δυνητικά θα ενεργοποιήσει νέες δυνάμεις σε μια προσπάθεια να επανασυστηθούμε με τα σαλόνια των μεγάλων χαρτοφυλακίων. Ασχέτως του αν θα πετύχουν ή όχι αυτές οι ενέργειες δείχνουν ότι υπάρχει επιτέλους μια ζύμωση για μια διαφυγή από το όχι και πολύ μακρινό μίζερο παρελθόν. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί και από το εξωτερικό, σε μια μέχρι πρότινος περιφερειακή ρηχή αγορά έχει μεγαλύτερες πιθανότητες η αποδοχή αυξημένου ρίσκου, όταν υπάρχει ηρεμία η θετικότητα στην μεγάλη εικόνα των διεθνών αγορών.   

Στο δεύτερο εξάμηνο η αναμονή και η έκβαση γεγονότων υψηλού ειδικού βάρους κάθε άλλο παρά αδιάφορη θα αφήσει την αγορά: Εκτός από την επενδυτική βαθμίδα το «μενού» έχει αποκρατικοποιήσεις με κορυφαίες την Αττική Οδό και το Ελ. Βενιζέλος, πωλήσεις πακέτων μετοχών τραπεζών, το κλείσιμο της συναλλαγής της ΔΕΗ στην Ρουμανία, την πώληση της Άκτωρ, του Κωτσόβολου καθώς και άλλα εγχειρήματα τα οποία βρίσκονται σε ώριμο στάδιο και φημολογείται ότι θα τροφοδοτήσουν την Αγορά με ρευστότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Πολλές και σημαντικές συναλλαγές σε μικρό σχετικά χρόνο ως το τέλος του έτους αν συνεκτιμηθεί ότι από το τέλος Ιουλίου και ως τις αρχές Σεπτεμβρίου η επιχειρηματική κινητικότητα στην Ελλάδα περιορίζεται στα απολύτως αναγκαία. 

Σιγά σιγά βλέπουμε πολλά κομμάτια που έλειπαν από το ελληνικό χρηματιστήριο να μπαίνουν στη θέση τους και η αγορά να αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, το οποίο ξεπερνά τις δυνατότητες των εγχώριων επενδυτών. Η κερδοφορία των επιχειρήσεων δείχνει ότι θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα (αν όχι τα ιστορικά περυσινά, πολύ κοντά σε αυτά), το φορολογικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό και οι ενεργοί κωδικοί δεν παρουσιάζουν τάσεις κορύφωσης. Μια πιο αποτελεσματική αγορά με προοπτική ποιοτικών αλλαγών στη λειτουργία και το κοινό που την παρακολουθεί έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί. Αν μη τι άλλο τα δεδομένα δείχνουν να είναι με το μέρος τους.