Σε ολόκληρο το 2021 οι εισηγμένες εταιρίες έφεραν καθαρά κέρδη 2,5 δισ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό θα ήταν αισθητά υψηλότερο αν δεν είχαμε τις απομειώσεις των τραπεζικών τιτλοποιήσεων οι οποίες είχαν αρνητική επίδραση κατά 1,5 δισ. ευρώ. Στη μισή χρήση του 2022 οι 151 εισηγμένες εταιρίες εμφάνισαν καθαρά κέρδη 5,46 δισ. ευρώ (υπερδιπλάσια από ολόκληρη την περυσινή χρονιά), ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα η αύξηση εκτοξεύεται στο +333%.
Η λειτουργική κερδοφορία είναι αυξημένη 45,6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε ότι αφορά ολόκληρη τη χρήση του 2021 οι εισηγμένες έχουν καλύψει σχεδόν τα 70% της περυσινής τους επίδοσης. Μάλιστα αναμένοντα τρεις εταιρίες μέσα στον Οκτώβριο που κλείνουν χρήση το καλοκαίρι να βελτιώσουν περαιτέρω την σχετική μέτρηση.
Το πεντάμηνο της περυσινής χρονιάς ήταν αδύναμο σε πολλούς οικονομικούς κλάδους σχετιζόμενους κυρίως με τη λιανική και τον τουρισμό. Σύμφωνοι. Η χρήση ωστόσο του 2021 δυνάμωσε πολύ στην πορεία της μετά την σταδιακή άρση των περιορισμών της πανδημίας ξεπερνώντας στο τέλος της χρονιάς την χρήση ορόσημο του 2019.
Ένα το κρατούμενο: Η φετινή χρονιά θα κοντραριστεί σε επιδόσεις με τη «χρυσή περίοδο» των εισηγμένων της πενταετίας 2004 – 2008 όταν οι λειτουργικές επιδόσεις ξεπερνούσαν τα 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σημαντική παρατήρηση: Η «χρυσή περίοδος» αφορά διπλάσιο αριθμό εισηγμένων εταιριών!
Η αύξηση της κερδοφορίας δεν είναι μια υπόθεση για λίγους. Από τις 151 εταιρίες οι 111 (74%) ήταν κερδοφόρες. Από το γκρουπ των κερδοφόρων εταιριών τα 2/3 είτε έχουν εμφανίσει αύξηση κερδοφορία είτε έρχονται από ζημιές. Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από το 2005. Εκτός από τους ισχυρά αυξητικούς ρυθμούς στα κέρδη υπάρχει επομένως συμμετοχή αλλά και ποιότητα στο αποτέλεσμα.
Κερδοφορία και κατανομή κερδών στο α’ εξάμηνο
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή
Τα διυλιστήρια και οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών είναι για μια ακόμα χρονιά ο κλάδος βαρόμετρο. Σχεδόν το 38% του τζίρου και το 33% των λειτουργικών κερδών έρχεται από τις έξι εταιρίες του κλάδου. Εδώ έχουμε και την πρώτη αρνητικά αλλά μάλλον αναμενόμενη ανάγνωση: Εξαιρουμένων των διυλιστηρίων και των πρατηρίων το λειτουργικό περιθώριο έχει υποχωρήσει 383 μονάδες βάσης στο 15,64% από το «εκτός πραγματικότητας» περυσινό 19,47%.
Απόλυτα αναμενόμενο υπό το πρίσμα της αύξησης της τιμής των πρώτων υλών αλλά και του ενεργειακού κόστους. Η μείωση του καθαρού περιθωρίου περιορίζεται πάντως σε 122 μονάδες βάσης αφού με το τελικό καθαρό περιθώριο να βρίσκεται στο υγιές 5,15% από 6,37% πέρυσι.
Η καθαρή θέση παρέμεινε σταθερή στα 58,98 δις ευρώ (με τις τράπεζες) αφού παρά την κερδοφορία οι εισηγμένες είχαν προχωρήσει σε σημαντικές διανομές μερισμάτων από το πρώτο εξάμηνο. Οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης αύξησαν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό κατά 1,93 δις το οποίο ωστόσο αφορά μόλις 6 εταιρίες οι περισσότερες (Coca Cola, Helleniq Energy, Viohalco, Εlvalhalcor, Cenergy, ΟΠΑΠ) εκ των οποίων έχουν ήδη ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα για μικρότερο μέγεθος στο επόμενο εξάμηνο.
Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός έμεινε σταθερός στα 30,6 δις ευρώ από την αρχή του έτους, μια πολύ θετική εξέλιξη τηρουμένων των συνθηκών αύξησης επιτοκίων που στο β’ εξάμηνο ήδη είναι γεγονός. Το ταμείο παρέμεινε ανθηρό στα 16 δις ευρώ ελαφρώς μειωμένο κατά 3,5% από το τέλος του 2021. Ο συνολικός δανεισμός στο τέλος του εξαμήνου βρίσκεται στα 24,7 δις ευρώ αυξημένος κατά 11%.
Η μόχλευση των εισηγμένων «τσίμπησε» 420 μονάδες βάσης φθάνοντας την σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια στο 69%. Η σχέση ωστόσο με τα λειτουργικά κέρδη βελτιώθηκε δραματικά πάνω από 1000 μονάδες βάσης αν και θα πρέπει η σχετική μέτρηση να κριθεί με κριτήρια χρήσης και όχι εξαμήνου.
Τα αποτελέσματα είναι αρκούντως υποστηρικτικά και υπό άλλες συνθήκες θα συντηρούσαν επίπεδα Γενικού Δείκτη με άνεση πάνω από τις 1000 μονάδες. Δημιουργούν ευκαιρίες και υπάρχουν πραγματικά φθηνές εταιρίες με αυστηρά θεμελιώδη δεδομένα, πολλές από τις οποίες φέτος θα κάνουν ιστορικό ρεκόρ κερδών. Αλλά:
Το ενεργειακό και χρηματοοικονομικό κόστος παραμένει ή βρίσκεται σε ανοδική τροχιά με αποτέλεσμα να δημιουργεί σκεπτικισμό ως προς την επίδοση του β’ εξαμήνου. Ασφαλώς οι δύο περίοδοι δεν πρόκειται να είναι συμμετρικοί και πιθανόν μια πρώτη κόπωση να διαπιστωθεί σε όσες εταιρίες δημοσιεύσουν εννεάμηνο. Από την άλλη πλευρά ο Τουρισμός και η ισχυρή εμπορική περίοδος του δ’ τριμήνου για το λιανικό εμπόριο δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.
Επίσης, κρατήστε ότι οι επιδόσεις αυτές δεν έγιναν σε μια περίοδο απόλυτης ηρεμίας για την οικονομία με ότι αυτό συνεπάγεται αν οι γεωπολιτικές συνθήκες βελτιωθούν ενώ δημιουργούν μαξιλαράκι ασφαλείας για πολλές εισηγμένες σε ότι αφορά την ρευστότητα και το κόστος λειτουργίας τους. Τέλος, οι συστημικές τράπεζες μπαίνουν στο… δεύτερο ημίχρονο με υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια σε μια χρονιά που θα είναι όλες κερδοφόρες με μονοψήφια ποσοστά κόκκινων δανείων.
Κρατάμε λοιπόν το καλό ξεκίνημα και την ποιοτική διάσταση της κερδοφορίας του α’ εξαμήνου. Αύριο θα δούμε ποιες είναι οι φθηνότερες μετοχές του ΧΑ με βάση την κυλιόμενη κερδοφορία τους στις χρήσεις 2021/2022.