Kodika.io: Φτιάχνοντας εφαρμογές με drag and drop

Kodika.io: Φτιάχνοντας εφαρμογές με drag and drop

Απίστευτος αριθμός downloads, τεράστιοι τζίροι και ατέλειωτος χρόνος πάνω από μια οθόνη κινητού. Αυτή είναι η πραγματικότητα των mobile εφαρμογών. Σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020, Google, Apple, Windows και Amazon διαθέτουν συνδυαστικά στα stores τους 5,5 εκατομμύρια εφαρμογές. Ένα οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει νέες συνήθειες κατανάλωσης, ψυχαγωγίας και εργασίας. Ωστόσο η ανάπτυξη μιας mobile εφαρμογής δεν παύει να είναι µια κοστοβόρα διαδικασία. Κάτι που ο Κώστας Αντωνόπουλος θέλησε να αλλάξει ιδρύοντας την Kodika.io. Μια πλατφόρμα δημιουργίας σύνθετων εφαρμογών, σχεδόν με drag and drop, μέσω Mac ή iPad, που κέρδισε  το πρώτο βραβείο του 10ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

«Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν εφαρμογές για mobile συσκευές χωρίς να έχουν γνώση κώδικα. Το κοινό μας αποτελείται από developers, designers, εταιρικά τμήματα ΙΤ αλλά ακόμα και μαθητές ή φοιτητές που θέλουν να υλοποιήσουν γρήγορα και απλά μια καλή ιδέα που μπορεί να έχουν», εξηγεί ο Κώστας Αντωνόπουλος.

Αφορμή για την ανάπτυξη του Kodika.io ήταν η διαπίστωση του Κ. Αντωνόπουλου πως το κόστος για την ανάπτυξη mobile εφαρμογών παρέμενε ακριβό και χρονοβόρο. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το development εφαρμογών, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ο αριθμός των προγραμματιστών που διαθέτει η αγορά. «Από την στιγμή που θα συλλάβεις μια ιδέα έως τη στιγμή της υλοποίησης μπορεί να περάσουν μήνες έως ότου βρεις τον κατάλληλο προγραμματιστή και ακόμα περισσότερος χρόνος μέχρι την τελική υλοποίηση της εφαρμογής», σημειώνει. Το εντυπωσιακό στην περίπτωση της Κodika.io είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι power user για να δημιουργήσεις τη δική σου εφαρμογή. «Ένας τυπικός χρήστης της τεχνολογίας μπορεί να φτιάξει κάτι αρκετά καλό μέσω της πλατφόρμας μας» διευκρινίζει ο Κώστας Αντωνόπουλος. «Άλλωστε αυτή ήταν από την αρχή η φιλοσοφία μας. Αυτή τη στιγμή το Kodika.io μπορεί να δημιουργήσει εφαρμογές για περιβάλλον iOS, ενώ στο μέλλον θα επεκταθούμε και στο Android», συμπληρώνει.

Η πλατφόρμα διατίθεται δωρεάν στο App Store, τόσο για iPad όσο και για Mac, ωστόσο υπάρχει και η pro level έκδοση, με περισσότερα χαρακτηριστικά και με ετήσια ή μηνιαία συνδρομή. Εδώ και λίγο καιρό προσφέρεται στους χρήστες και server, ώστε μέσα από το Κodika να έχουν βάση δεδομένων, δυνατότητα εγγραφής μέσω email κ.ά.

Το επόμενο βήμα στην πορεία του Kodika.io είναι η στενότερη υποστήριξη εταιρειών που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους εφαρμογή μέσω της πλατφόρμας και οι στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλους πελάτες, κάτι που θα ισχυροποιήσει το portfolio τους.