Πολωνία: Ανακαλύφθηκαν ανθρωπογενή αντικείμενα ηλικίας 500.000 ετών

Πολωνία: Ανακαλύφθηκαν ανθρωπογενή αντικείμενα ηλικίας 500.000 ετών

Νέα δεδομένα σχετικά με τα εξαφανισμένα είδη ανθρώπων, από που προερχόμαστε και πώς ήταν πραγματικά η ζωή για τους προγόνους μας, φέρνει η ανακάλυψη ανθρώπινων εργαλείων, συγκεκριμένα πυριτόλιθου, που χρονολογούνται πριν από περισσότερο από μισό εκατομμύριο έτη και ανακαλύφθηκαν στην σπηλιά Tunel Wielki στην Πολωνία. Πρόκειται για τα παλαιότερα ανθρωπογενή αντικείμενα που έχουν μέχρι στιγμής ανακαλυφθεί στην Πολωνία, και εάν ανακαλυφθούν και ανθρώπινα οστά, θα είναι τα παλαιότερα πρώιμα ανθρώπινα υπολείμματα που ανακαλύφθηκαν στην Πολωνία με μεγάλη διαφορά. Επί του παρόντος, τα παλαιότερα οστά ανήκουν σε έναν Νεάντερταλ που είναι μόλις 50.000 ετών.

Η ανακάλυψη εργαλείων πυριτόλιθου έγινε πριν από περίπου πενήντα χρόνια από διεπιστημονική ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, μόνο που χρειάστηκαν περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες για μελέτη σε βάθος. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σε μελέτη στο περιοδικό «Scientific Reports», όπου αναφέρεται ότι από την αρχική ανασκαφή «ήρθε στο φώς» μια συλλογή αντικειμένων, δοντιών και μικρών οστών θηλαστικών. Τα υπολείμματα αυτά ανήκαν στο είδος Homo heidelbergensis, τον πρόγονο των Νεάντερταλ. Αν και αυτοί δεν είναι οι άμεσοι πρόγονοι του σύγχρονου Homo sapiens, έχει αποδειχθεί πλήρως ότι οι πρόγονοί μας ζευγάρωσαν με τους Νεάντερταλ – συνεπώς αποτελούν μέρος της γραμμής αίματος μας.

Οι επιστήμονες δεν περίμεναν ότι θα υπήρχαν ανθρώπινοι οικισμοί στην περιοχή εκείνη την εποχή, καθώς οι κλιματικές συνθήκες ήταν πολύ αντίξοες, αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Κοτ, στο Science in Poland, προσθέτοντας ότι η τοποθεσία μπορεί να άνοιξε τα όρια της επιβίωσης για τους προγόνους μας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να μεταναστεύσουν βορειότερα λόγω συνθηκών εχθρικών για αυτούς. Βρέθηκαν, επίσης, ίχνη, «που μπορεί να υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που έμειναν εκεί χρησιμοποίησαν φωτιά, η οποία πιθανώς βοήθησε να δαμάσουν αυτά τα σκοτεινά και υγρά μέρη».