«Hotspot καυσώνων» η Ευρώπη
AP
AP

«Hotspot καυσώνων» η Ευρώπη

Η Ευρώπη έχει θερμανθεί πάνω από δύο φορές περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Η έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη ακολουθεί ένα καλοκαίρι ακραίων φαινομένων. Ένας καύσωνας που έσπασε ρεκόρ κατέκαψε τη Βρετανία, οι αλπικοί παγετώνες εξαφανίστηκαν με πρωτοφανή ρυθμό και ένας μακροχρόνιος θαλάσσιος καύσωνας «έβρασε» τα νερά της Μεσογείου.

«Η Ευρώπη παρουσιάζει μια ζωντανή εικόνα ενός κόσμου που υπερθερμαίνεται και μας υπενθυμίζει ότι ακόμη και οι καλά προετοιμασμένες κοινωνίες δεν είναι ασφαλείς από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πέτρι Ταάλας.

Από το 1991 έως το 2021, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αυξάνονταν κατά μέσο όρο 0,5 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν μόλις 0,2 βαθμούς Κελσίου.

Πέρυσι, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή - κυρίως πλημμύρες και καταιγίδες - προκάλεσαν ζημιές που ξεπέρασαν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ευρώπη.

Ο λόγος που η Ευρώπη θερμαίνεται γρηγορότερα από άλλες ηπείρους έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της ηπείρου βρίσκεται στην υποαρκτική και την Αρκτική -την περιοχή που θερμαίνεται ταχύτερα στη Γη- καθώς και με τις αλλαγές στις κλιματικές ανατροφοδοτήσεις, είπαν οι επιστήμονες.

Για παράδειγμα, τα λιγότερα σύννεφα που σηματίζονται πάνω από την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σημαίνει ότι περισσότερο ηλιακό φως και θερμότητα φτάνει τώρα στην ήπειρο, δήλωσε η Φρέγια Βάμποργκ, επιστήμονας στην Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν αποκαλέσει την Ευρώπη «hotspot καύσωνα» καθώς ο αριθμός των κυμάτων καύσωνα στην ήπειρο έχει αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι σε άλλες περιοχές λόγω των αλλαγών στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

Αν και οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 31% μεταξύ 1990 και 2020, αναφέρει η έκθεση, και στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές κατά 55% έως το 2030.

Στις 6 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο η COP27, η ετήσια σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

Αναμένεται να παραστούν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ να μην συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27 βρίσκεται υπό εξέταση, δήλωσε ο εκπρόσωπός του τη Δευτέρα.