Δελτίο...πλαστικόπτωσης εξεδόθη για το Παρίσι που κατά τη διάρκεια των πενθήμερων συνομιλιών 175 διπλωματών για τα πλαστικά αναμένεται να δεχθεί εξ ουρανού δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια.
Αυτό αναφέρει η πρώτη πρόγνωση καιρού για τη ρύπανση από πλαστικά, σύμφωνα με την οποία η προβλεπόμενη νεροποντή θα κυμαίνεται μεταξύ 40 και 48 κιλών ελεύθερων αιωρούμενων πλαστικών κομματιών που θα σκεπάζουν το μεγαλύτερο μέρος του Παρισιού κάθε 24 ώρες, δήλωσαν οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
And now the weather: cloudy with scattered showers of plastic
— AFP News Agency (@AFP) May 25, 2023
Diplomats from 175 countries gathering in Paris for plastics treaty talks on Monday may want to pack an umbrella -- but not just because there's a chance of rain ➡️ https://t.co/fobaZdjAH1 pic.twitter.com/nhd6xl7go8
Εάν ο καιρός φέρει έντονες βροχοπτώσεις, η «πλαστικόπτωση» είναι πιθανό να δεκαπλασιαστεί.
«Αυτό θα πρέπει να οξύνει την προσοχή των διαπραγματευτών», δήλωσε ο Marcus Gover, επικεφαλής της έρευνας για τα πλαστικά στο Ίδρυμα Minderoo που εδρεύει στο Περθ της Αυστραλίας.
«Τα πλαστικά σωματίδια διασπώνται στο περιβάλλον και αυτό το τοξικό κοκτέιλ καταλήγει στο σώμα μας, όπου προκαλεί αφάνταστη ζημιά στην υγεία μας».
Η ανησυχία για τις επιπτώσεις των πλαστικών στο περιβάλλον και την ανθρώπινη ευημερία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, μαζί με ένα κρεσέντο ερευνών που τεκμηριώνουν την πανταχού και επίμονη παρουσία τους.
Στη φύση, πολύχρωμα μικροπλαστικά - εξ ορισμού με διάμετρο μικρότερη από πέντε χιλιοστά - έχουν βρεθεί σε πάγο κοντά στον Βόρειο Πόλο και μέσα σε ψάρια που περιηγούνται στις βαθύτερες, σκοτεινές εσοχές των ωκεανών.
Τα πλαστικά απορρίμματα εκτιμάται ότι σκοτώνουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι γαλάζιες φάλαινες καταναλώνουν έως και 10 εκατομμύρια μικροπλαστικά κάθε μέρα.
Το ισοδύναμο ενός απορριμματοφόρου πλαστικών απορριμμάτων πετιέται στον ωκεανό κάθε λεπτό.
Στους ανθρώπους, μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού έχουν ανιχνευθεί στο αίμα, στο μητρικό γάλα και στον πλακούντα.
Οι δοκιμές σε ζώα έχουν συνδέσει τις χημικές ουσίες στα μικροπλαστικά με αυξημένους κινδύνους καρκίνου, αναπαραγωγικών προβλημάτων και μεταλλάξεων του DNA, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο.
«Στο σώμα μας, τα πλαστικά για τα οποία πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο είναι πιθανώς εκείνα μεταξύ 10 νανομέτρων και ενός μικρομέτρου», δήλωσε ο παιδίατρος Χρήστος Συμεωνίδης, ερευνητής στο Νοσοκομείο Ερευνών για Παιδιά Murdoch και στο Ίδρυμα Minderoo.
«Μόλις τώρα βγάζουμε το κεφάλι μας από την άμμο όταν πρόκειται για τους κινδύνους που ενέχουν για την υγεία τα μικροπλαστικά».
Πέρυσι, 175 έθνη συμφώνησαν να σφυρηλατήσουν μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης, με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως το 2024.
Δεν αναμένονται σημαντικές πρόοδοι στις τεχνικές συνομιλίες που ξεκινούν τη Δευτέρα, αλλά οι σημαντικές πολιτικές που θα συζητηθούν θα περιλαμβάνουν την παγκόσμια απαγόρευση των πλαστικών ειδών μίας χρήσης, ένα σύστημα "ο ρυπαίνων πληρώνει" και έναν φόρο στην παραγωγή νέων ή «παρθένων» πλαστικών.