Αίμα που αναπτύχθηκε σε εργαστήριο στη μάχη κατά σπάνιων ασθενειών
Shutterstock
Shutterstock

Αίμα που αναπτύχθηκε σε εργαστήριο στη μάχη κατά σπάνιων ασθενειών

Ελπίδες για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών κυρίως στο αίμα, δίνει η για πρώτη φορά κλινική δοκιμή μετάγγισης αίματος που καλλιεργήθηκε σε εργαστήριο στη Βρετανία.

Δύο ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν μικρές δόσεις του συγκεκριμένου αίματος, ίσες με λίγα κουταλάκια του γλυκού.

Η δοκιμή, η οποία θα επεκταθεί τώρα σε δέκα ασθενείς, στοχεύει στη μελέτη της διάρκειας ζωής των κυττάρων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο σε σύγκριση με τις εγχύσεις τυπικών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Οι ερευνητές λένε ότι ο στόχος δεν είναι να αντικαταστήσουν τις τακτικές αιμοδοσίες. Ωστόσο, η τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες να κατασκευάσουν πολύ σπάνιους τύπους αίματος που είναι δύσκολο να βρεθούν ενώ η διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας για άτομα που εξαρτώνται από τακτικές μεταγγίσεις αίματος, όπως στη δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Επιπλέον οι επιστήμονες προσδοκούν σε μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των κυττάρων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο, το οποίο σημαίνει ότι οι ασθενείς θα χρειάζονται λιγότερες μεταγγίσεις με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές δαπάνες που συνδέονται προς το παρόν με την τεχνολογία.

Η μέση αιμοδοσία κοστίζει επί του παρόντος στο NHS περίπου 145 λίρες, σύμφωνα με το NHS Blood and Transplant. Τα υποκατάστατα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο θα ήταν πιθανότατα πιο ακριβά. Στην αποκλιμάκωση του κόστους αναμένεται να βοηθήσει η επιτυχής δοκιμή και ευρύτερη εφαρμογή της διαδικασίας.

 

Πηγή: CNBC