Προβολές του Video Art Μηδέν στο TWIXTlab

Προβολές του Video Art Μηδέν στο TWIXTlab

Το Video Art Μηδέν συνεργάζεται για δεύτερη φορά με το TWIXTlab στην Αθήνα, όπου θα παρουσιάσει μια επιλογή ενοτήτων βιντεοτέχνης σε ένα διήμερο προβολών, στις 6 και 7 Μαΐου 2017.

Οι ενότητες που θα παρουσιαστούν σχετίζονται με το ευρύτερο ερευνητικό πλαίσιο του TWIXTlab “Art, Anthropology & the everyday”, και έχουν ως θέμα διαφορετικές εκδοχές της «ανθρώπινης κατάστασης» και σύγχρονων ανθρωπολογικών ζητημάτων, όπως η «εξωτικοποίηση», το -παγκόσμια επίκαιρο- προσφυγικό ζήτημα, αλλά και ανθρώπινες ιστορίες (αφηγηματικές ή αφαιρετικές) που μας ενώνουν.

Για την παρουσίαση αυτή, το Μηδέν προσκάλεσε επίσης τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Γερμανικού φεστιβάλ CologneOFF, Wilfried Agricola De Cologne, να παρουσιάσει μια επιλογή από το project "Refugee Film Collection".

Πρόγραμμα


Σάββατο, 6 Μαΐου (20.30)

- Exoticizing/Exoticised (επιμέλεια: Σοφία Γρηγοριάδου)
- No return (επιμέλεια: Wilfried Agricola de Cologne, επιλογή από το project "The Refugee Film Collection - W:OW Project - We Are One World")

Κυριακή, 7 Μαΐου (20.30)

- Home Sweet Home (επιμέλεια:  Μάρθα Ζούπα)
- The story of... (επιμέλεια:  Μαργαρίτα Σταυράκη)

Το Σάββατο, στην έναρξη του διημέρου, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του προγράμματος και συζήτηση μετά τις προβολές, με τη Γιούλα Παπαδοπούλου (ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Μηδέν), τη Σοφία Γρηγοριάδου (επιμελήτρια του Μηδέν και ιδρυτικό μέλος του TWIXTlab) και του Wilfried Agricola De Cologne (ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή CologneOFF και του Art Video Koeln).

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται έως τις 23 Μαΐου 2017 η ενότητα βιντεοτέχνης "Game Over", που πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο στις εκδηλώσεις του Μηδέν στην Καλαμάτα, στη διαδικτυακή πλατφόρμα VisualcontainerTV (www.visualcontainer.net), την οποία επιμελείται η Μαρία Μπουρίκα.

Το VisualcontainerTV είναι ένα διεθνές διαδικτυακό κανάλι που προβάλλει αποκλειστικά βιντεοτέχνη, σε μηνιαίες διαδικτυακές προβολές προσκεκλημένων φεστιβάλ, ομάδων, videoart project και μονογραφίες καλλιτεχνών που ασχολούνται με τη βιντεοτέχνη. 
Ξεκίνησε το 2009 και από τότε έχει παρουσιάσει περίπου 45 “best of” και επιλεγμένες ενότητες από διάφορα φεστιβάλ και διοργανώσεις παγκοσμίως, ατομικά αφιερώματα σε καλλιτέχνες, καθώς και συνεντεύξεις.
Το διαδικτυακό κανάλι προβάλλει τις επιλεγμένες ενότητες 24 ώρες το 24ωρο κατά τη διάρκεια της κάθε διαδικτυακής «έκθεσης», δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε λάτρεις της βιντεοτέχνης, επιμελητές, καλλιτέχνες, σπουδαστές και κάθε είδους κοινό να απολαύσουν σε πραγματικό χρόνο επιλογές σημαντικών φεστιβάλ και διοργανώσεων απ' όλο τον κόσμο, που πρακτικά θα ήταν αδύνατο να παρακολουθήσουν από κοντά. 
Είναι ένα φιλόδοξο εικαστικό project που λειτουργεί σαν γέφυρα ανάμεσα σε φεστιβάλ, διοργανώσεις βιντεοτέχνης, καλλιτέχνες και κοινό σε παγκόσμια κλίμακα. Την επιλογή των προσκεκλημένων φεστιβάλ και διοργανώσεων και την καλλιτεχνική διεύθυνση του project υπογράφει η Ιταλίδα επιμελήτρια Alessandra Arno.

Το Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς στο εξωτερικό, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Δημιούργησε ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ' όλο τον κόσμο.

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και έχουν φιλοξενηθεί σε σημαντικά φεστιβάλ και μουσεία του εξωτερικού.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου & Μαργαρίτα Σταυράκη

Το αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Μηδέν: www.festivalmiden.gr

Πληροφορίες για το TWIXTlab και τις δράσεις του μπορείτε να βρείτε εδώ: https://twixtlab.wordpress.com/

Πληροφορίες για το project "The Refugee Film Collection": http://refugee.engad.org/