Της Νάσιας Καλαμάκη
Μετά την εμφάνιση της φεμινιστικής καλλιτεχνικής ομάδας Guerrilla Girls στον κύκλο συζητήσεων «Λέξεις & Σκέψεις» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το ίδρυμα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει αύριο τις Pussy Riot, και πιο συγκεκριμένα δύο μέλη της ομάδας, την ποιήτρια Masha Alyokhina και τη δημοσιογράφο Sasha Bogino, σε μια συζήτηση για την πολυσυζητημένη γυναικεία κολεκτίβα, που θα συντονίζει ο Δημήτρης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Οι Ρωσίδες Pussy Riot δεν είναι απλά μια ροκ-πανκ μπάντα: είναι μια φεμινιστική ακτιβιστική ομάδα, που μέσα από δράσεις με καλλιτεχνικό υπόβαθρο διαμαρτύρεται για το άκρως συντηρητικό καθεστός του Προέδρου Πούτιν. Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2011 από 15 περίπου γυναίκες ηλικίας 20-35 ετών. Από την αρχή της συγκρότησής της, η ομάδα υποστήριζε το φεμινισμό και τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας. Μεγάλη αίσθηση έκανε η απόφασή τους να τα βάλουν αργότερα με την ίδια την εκκλησία και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με μια περφόρμανς στο καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα το 2012. Κατά τη διάρκεια της περφόρμανς τα μέλη της ομάδας φόρεσαν τις χρωματιστές κουκούλες, τα καλσόν και τα λεπτά φορέματα, που αποτελούν το σήμα κατατεθέν τους, περπάτησαν μέχρι το βωμό και άρχισαν να χοροπηδούν. Τις σκηνές αυτές τις βιντεοσκόπησαν και προβάλλονται στο βίντεοκλιπ για το τραγούδι τους Mother of God, Drive Putin Away.
Η πράξη τους δεν πέρασε απαρατήρητη από τη ρωσική κυβέρνηση και την Ορθόδοξη Εκκλησία: οι Pussy Riot συνελήφθησαν ως ιερόσυλες, κατηγορήθηκαν και τρία μέλη τους καταδικάστηκαν για χουλιγκανισμό. Το ένα μέλος δε φυλακίστηκε, αλλά τα άλλα δύο εξέτισαν την ποινή τους μένοντας στη φυλακή για περίπου δύο χρόνια. Οι ίδιες υποστηρίζουν ότι η διαμαρτυρία τους αφορούσε τη στήριξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Πούτιν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.
Οι δράσεις τους συνεχίζονται μέχρι σήμερα, ενώ τα ενδιαφέροντά τους έχουν εξελιχθεί: παρέχουν ενημέρωση και νομική στήριξη σε Ρώσους κρατούμενους και υπόδικους, καθώς ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τους ακτιβιστές της ρωσικής αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και για τους πολιτικούς κρατούμενους και τις συνθήκες που βιώνουν στη φυλακή. Παρά τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει, πρόσφατα δε δίστασαν να αναφερθούν και στις νέες πρακτικές της Αμερικής, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, στο βιντεοκλίπ και τραγούδι τους Make America Great Again.
Περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr/gre/SPG1809