Του Μαρκ Πίγκοτ
Κάποιοι από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κόσμου συμμετέχουν σε ένα ενδιαφέρον έργο για να ενημερωθεί το κοινό για τη νόσο του Πάρκινσον και για να μαζευτούν λεφτά, έτσι ώστε να γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί θεραπεία για αυτή την εξασθενητική ασθένεια.
Ο Ντάμιεν Χίρστ (Damien Hirst), ο Γκρέισον Πέρι (Grayson Perry), η Σάρα Λούκας (Sarah Lucas), ο Πίτερ Μπλέικ (Peter Blake) και οι Τζέικ και Ντίνος Τσάπμαν (Jake and Dinos Chapman) θα συμμετάσχουν στην έκθεση “Cure³” για τη φιλανθρωπική οργάνωση Cure Parkinson''s Trust (CPT).
Το έργο αυτό σχεδιάστηκε από την Artwise, σε συνεργασία με το Ίδρυμα David Ross και τον οίκο δημοπρασιών Bonham''s.
Ο κάθε καλλιτέχνης που θα συμμετάσχει δημιούργησε ένα καινούριο έργο, αρκετά μικρό ώστε να χωράει σε ένα διάφανο κουτί από πολυμεθακρυλικό μεθύλιο (Perspex). Ο συνιδρυτής του Cure Parkinson''s Trust, Τομ Άιζακς (Tom Isaacs), ο οποίος υποφέρει από την ασθένεια, είπε στο Sky News ότι η ανταπόκριση που είχε η ιδέα ήταν «τρελή».
«Είναι ένα από αυτά τα πράγματα που απλά συγκέντρωσαν έντονο ενδιαφέρον και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με την προοπτική αυτής της έκθεσης», είπε ο Άιζακς. «Το να υποφέρεις από Πάρκινσον είναι σα να είσαι παγιδευμένος σε ένα κουτί: δεν είναι μια θανατηφόρα ασθένεια, αλλά είναι μια ισόβια ποινή, χωρίς ελπίδα αποφυλάκισης και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μαζέψουμε τα λεφτά για να πληρώσουμε την εγγύηση και να βγάλουμε τους ανθρώπους έξω.»
Το Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική νευρολογική πάθηση που επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Μιας και ακόμα δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την ασθένεια, στης οποίας τα θύματα περιλαμβάνονται ο Μοχάμεντ Αλί (Mohammed Ali), ο Τζόνι Κας (Johnny Cash) και ο Μάικλ Τζ. Φοξ (Michael J Fox), ο οποίος ζει με την πάθηση από το 1991 που διαγνώστηκε, σε ηλικία 30 ετών. Ο Φοξ έχει ιδρύσει μια φιλανθρωπική οργάνωση, το Ίδρυμα Michael J Fox με σκοπό να βρεθεί μια θεραπεία για την ασθένεια.
Ο Ολλανδός καλλιτέχνης κεραμίστας Μπουκ Ντε Βρίες (Bouke de Vries), του οποίου ο σύντροφος διαγνώστηκε με Πάρκινσον πριν από 15 χρόνια, θα παρουσιάσει τη βουδιστική θεά της συμπόνιας, την Γκουανγίν, ως μια σπασμένη φιγούρα μέσα στο κουτί του.
«Έχω ζήσει με τα συμπτώματα και τον αντίκτυπο που έχει στη ζωή του και στη ζωή μου», λέει ο Ντε Βρίες. «Το να τον βλέπω να πρέπει να παλέψει για να βάλει ένα κουτάλι στο στόμα του είναι πολύ λυπηρό και εκνευριστικό, γιατί θέλει τόσο πολύ να είναι φυσιολογικός, αλλά το Πάρκινσον τον κρατάει πίσω.»
Όλα τα πρωτότυπα κομμάτια θα πουληθούν στον οίκο Bonham''s στο Λονδίνο (13-15 Μαρτίου). Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να βρει κάποιος εδώ.
Πηγή: ibtimes.co.uk
Απόδοση: Χρόνης Μούγιος