Μια “θλιβερή” μέρα: Ο Anish Kapoor για τη θέσπιση του  Άρθρου 50 από την Τερέζα Μέι

Μια “θλιβερή” μέρα: Ο Anish Kapoor για τη θέσπιση του Άρθρου 50 από την Τερέζα Μέι

Της Anny Shaw

Στις 29 Μαρτίου, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι θέσπισε το Άρθρο 50, ενημερώνοντας και επίσημα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποσυρθεί από αυτήν. Καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων και μέλη της αγοράς τέχνης εξέφρασαν το σοκ και τις ανησυχίες τους για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου, σύμφωνα με το οποίο το 52% των ψηφοφόρων επέλεξαν την αποχώρηση.

Μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσής του στη Lisson Gallery στο Λονδίνο την ίδια μέρα, ο Βρετανοϊνδός καλλιτέχνης Anish Kapoor περιέγραψε την κίνηση ως “σπαραξικάρδια”. Είπε: “Είναι ένα από αυτά τα πράγματα που εναντιώνονται στη ροή της ιστορίας. Ειλικρινά, ο εθνικισμός μειώνει τους εαυτούς μας. Θέλουμε κάτι παραπάνω από αυτό, θέλουμε ένα μεγαλύτερο, πιο ανοιχτό όραμα.”


Το πώς το Brexit θα επηρεάσει τις τέχνες και τον πολιτισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προκαλέσει πολλές εικασίες, κυρίως για το εμπόριο. Μια λίρα σε ταχεία υποτίμηση ήταν μία από τις άμεσες συνέπειες, αλλά  οι επιπτώσεις για οποιεσδήποτε αλλαγές στην πολιτική διαχείρισης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και των δικαιωμάτων μεταπώλησης θα αργήσουν να γίνουν αντιληπτές.

Ο Kapoor, ο οποίος απασχολεί 30 υπαλλήλους στο εργαστήριό του στο Λονδίνο, οι μισοί εκ των οποίων δεν είναι Βρετανοί, λέει ότι “ανησυχεί πολύ” για τις συνέπειες αυτού στην πρακτική του. “Το Λονδίνο είναι ένα καταπληκτικό μέρος για τον κόσμο της τέχνης, αλλά οι περισσότεροι αγοραστές τέχνης δεν είναι Άγγλοι. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για όλη την οικονομία του κόσμου της τέχνης; Δυστυχώς, έχει να κάνει με μικρά μυαλά, μικρές καρδιές,” λέει.

Ο Kapoor είναι ένας από τις κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο του πολιτισμού που διαδήλωναν υπέρ της “παραμονής” στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σύμφωνα με την Ομοσπονδία  Δημιουργικών Βιομηχανιών του Ηνωμένου Βασιλείου, το 96% των μελών ήταν ενάντια στο Brexit). Άλλοι καλλιτέχνες που έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους προς το Brexit είναι η Tracey Emin και ο Damien Hirst από τους YBAs, αλλά και Ευρωπαίοι που έχουν κάνει το Λονδίνο σπίτι τους, συμπεριλαμβανομένου του Wolfgang Tillmans.

Εν τω μεταξύ, διευθυντές δημόσιων ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του David Fleming, διευθυντή των National Museums Liverpool, και του Stephen Deuchar, διευθυντή του Art Fund, έχουν προειδοποιήσει για πιθανές περικοπές προϋπολογισμών.