Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος: «Άμεσος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία κοινοτικού κέντρου που θα στεγάσει τις κινήσεις των πολιτών για την Νεάπολη»

Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος: «Άμεσος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία κοινοτικού κέντρου που θα στεγάσει τις κινήσεις των πολιτών για την Νεάπολη»

Η πρωτοβουλία «Νεάπολη – Νέα Πόλη» για την ανασυγκρότηση και διάσωση της γνωστής συνοικίας μεταξύ Εξαρχείων και Κολωνακίου ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης παρουσία φορέων, επαγγελματιών και κατοίκων της περιοχής που είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε πρώτη επαφή με το πρόγραμμα, να θέσουν ερωτήσεις και να λάβουν μέρος σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την περιοχή.

Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος επεσήμανε ότι: «Γύρω από τα πνευματικά πολιτιστικά ιδρύματα που ως κτήρια αποτελούν τοπόσημα της περιοχής έχει αναπτυχθεί στα μέσα του 19ου αι. η συνοικία Νεάπολη, όπου ξεδιπλώθηκε η πνευματική και πολιτιστική ιστορία της πόλης και ολόκληρης της χώρας. Σήμερα, το κέντρο της Αθήνας υποβαθμίζεται με αποτέλεσμα τις καταστροφές μνημείων, τους βανδαλισμούς και την γενική απαξίωση που δεν έχουν μόνο αυτουργούς αλλά και συναυτουργούς όλους τους πολίτες που δεν αντιδρούν. Η Ελληνοαμερικανική Ένωση έχει σαφή υποχρέωση απέναντι στο κοινό της να διασώσει αυτή την περιοχή ως ζωντανό χώρο πνεύματος και πολιτισμού και αυτή η υποχρέωση τη συνδέει και με άλλα πνευματικά ιδρύματα της περιοχής, όπως τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Με την ανάληψη της πρωτοβουλίας επιχειρούμε να πετύχουμε την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Νεάπολη, αλλά κυρίως την διατήρηση με κάθε τρόπο των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και πνευματικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων αναψυχής σε μια περιοχή που υπήρξε πολλά χρόνια το πνευματικό κέντρο της Αθήνας. Το κύριο χαρακτηριστικό της Νεάπολης είναι οι άνθρωποί της. Σε αυτούς απευθύνεται η πρωτοβουλία «Νεάπολη – Νέα Πόλη», καθώς είναι πρωτίστως πρωτοβουλία πολιτών που ενδιαφέρονται για τον χώρο στον οποίο αναπτύσσουν την δραστηριότητά τους, οικιστική, επιχειρηματική, πολιτιστική».

Στα προσεχή σχέδια της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός κοινοτικού κέντρου, το οποίο θα στεγάσει και θα υποστηρίξει τις κινήσεις πολιτών που θα συσπειρωθούν γύρω από την «Νεάπολη – Νέα Πόλη». Επίσης, στόχος είναι να απευθυνθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα για το περιβάλλον και τη σχέση φύσης – ανθρώπου – κτηρίων σε ηλικίες κάτω των 14 ετών και να υποστηρίξει τον περιβαλλοντικό αλφαβητισμό.

Την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία εξέφρασαν ο διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, Alexandre Farnoux, η Άννα Χαλκιαδάκη, Αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, που μίλησε εκ μέρους του Αντιδημάρχου Αθηναίων Χρήστου Τεντόμα και ο Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος που διευκρίνισε ότι ο νέος χώρος του οργανισμού θα βρίσκεται σε ένα διαρκή διάλογο με τον παλιό και γι' αυτό η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι συμπαραστάτης στην πρωτοβουλία «Νεάπολη – Νέα Πόλη». Κατόπιν, ο αρχιτέκτονας και καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ Μάνος Μπίρης, παρουσίασε την αρχιτεκτονική ιστορία της Νεάπολης και το παράδειγμα της Μπολόνια, όπου όλη η πόλη αναβαθμίστηκε χάρη στην σύμπραξη των κατοίκων της. Η Καλλιόπη Κοντόζογλου, αρχιτέκτων και καθηγήτρια των Πανεπιστημίων της Δυτικής Αυστραλίας και Leicester School of Architecture, αναφέρθηκε στο project των φοιτητών της που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2017 με πυρήνα μελέτης την Νεάπολη. Ο Ελευθέριος Σκιαδάς, δημοσιογράφος, ιστορικός και Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων μετέφερε την υποστήριξη του Συλλόγου στην πρωτοβουλία, αρχής γενομένης με την διάθεση των σχετικών με την περιοχή αρχείων για τις ανάγκες των δράσεων και της καταγραφής.

Από τη συζήτηση με το κοινό, που ακολούθησε, προέκυψαν ιδέες και σκέψεις που έδειξαν την θέρμη με την οποία αγκαλιάζει την πρωτοβουλία «Νεάπολη - Νέα Πόλη».