Αφού κατάφερε να πετάξει έξω τη μαφία (ή έτσι νομίζει τουλάχιστον), η Πομπηία αναστηλώνεται και πάλι. Εκατό και πλέον εκατομμύρια, για την ακρίβεια 105, είχε διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2010, οπότε και σημειώθηκαν εκτεταμένες καταρρεύσεις στον ιταλικό ερειπιώνα, όμως μέχρι τώρα οι εργασίες δεν είχαν την πρόοδο που αναμενόταν. Βασικό μέλημα των αρμοδίων ήταν να μην επιτρέψουν σε εργολάβους που ελέγχει η μαφία να πάρουν τα χρήματα. Έτσι, από το 2015 φτάσαμε στο 2017 και το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Ο επιθεωρητής των έργων Massimo Osanna έδωσε συνέντευξη στην αδελφή εφημερίδα Il Giornale dell''Arte (τα ιταλικά Νέα της Τέχνης) και αναφέρθηκε στις αναστηλώσεις, αλλά και στα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Πομπηία. Η συζήτηση ξεκίνησε φυσικά από τη διαφάνεια και ο κ. Οσάννα σημείωσε πως το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού έχει δημιουργήσει μια ειδική διαχειριστική αρχή, η οποία διασφαλίζει τη νομιμότητα κάθε διαδικασίας από τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος (η μαφία, που λέγαμε πριν). Θεωρεί πως τα κύρια προβλήματα έχουν πλέον επιλυθεί, πως τα έργα θα ολοκληρωθούν και από εδώ και πέρα η Πομπηία θα έχει τακτική συντήρηση.
Αν και το προσωπικό που απασχολείται τώρα είναι μεγάλο, μεγάλος αριθμός συμβάσεων θα διακοπεί όταν τα έργα ολοκληρωθούν. Και μάλιστα, συμβάσεις αρχαιολόγων και μηχανικών. «Είκοσι εργάτες και επτά συντηρητές που έχουμε τώρα είναι πολύ λίγοι», παραδέχεται ο επιθεωρητής. Αν θέλουν να αποφύγουν νέα μεγάλη κρίση την επόμενη δεκαετία, χρειάζονται προσωπικό.
Για να υπάρχουν μόνιμα προγράμματα συντήρησης απαιτείται και αύξηση των εσόδων, μέσω μιας αύξησης στον αριθμό των επισκεπτών. Στόχος ήταν τα 3 εκατ. ετησίως και έχουν ήδη φτάσει τα 3,3. Αυτός ο αριθμός απαιτεί πρόσβαση σε όλα τα ανεσκαμμένα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, ώστε να διασκορπίζεται το κοινό και να μην υπάρχει συνωστισμός. Μέχρι στιγμής, επισκέψιμα είναι τα τρία τέταρτα.
Η μεγάλη είδηση ωστόσο είναι πως ύστερα από πολλά χρόνια, ξεκινούν και πάλι οι ανασκαφές. Ένα ολόκληρο περιφερειακό οικοδομικό τετράγωνο που δεν έχει ποτέ διερευνηθεί, αναμένεται να δώσει ενδιαφέροντα ευρήματα. Έχουν εξαγοραστεί γειτονικές γαίες, ώστε να αναπτυχθεί κι άλλο ο αρχαιολογικός χώρος. Αυτό στοίχισε 14 εκατ. Μαζί με τα υπόλοιπα, αποτελεί υπολογίσιμο ποσό.
Και όταν θα σταματήσουν οι επιχορηγήσεις; Ο κ. Οσάννα ελπίζει πως θα βρεθούν χορηγίες. Σκέφτεται, όμως, επίσης να αυξήσει την τιμή του εισιτηρίου από 11 σε 13 ευρώ.