Των Λάουρα Λομπάρντι και Χάνα Μακ Γκίβερ
Ειδικοί αξιολογούν την αντοχή σε σεισμικές δονήσεις των ιστορικών θησαυρών της Φλωρεντίας στον απόηχο μιας σειράς καταστροφικών σεισμών που έπληξαν την κεντρική Ιταλία την χρονιά που μας πέρασε, και πήρε την ζωή 300 σχεδόν ανθρώπων.
Οι καταστροφές έφεραν ξανά στο προσκήνιο τον διάλογο για τους αδύναμους αστράγαλους του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου (1501-04) ο οποίος βρίσκεται στην Galleria dell'Accademia (Πινακοθήκη της Ακαδημίας). Το 2014, γεωλόγοι από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας υποστήριξαν ότι το άγαλμα πέντε τόνων έχει υποστεί μικρές αλλοιώσεις στο κάτω μέρος των ποδιών που ενδέχεται να προκαλέσουν την κατάρρευσή του. Ο αρχιτέκτονας Φερνάντο Ντε Σιμόν ασκεί πίεση στο συμβούλιο της πόλης για την δημιουργία ενός αντισεισμικού μουσείου με σκοπό να φιλοξενήσει τα αριστουργήματα της Αναγέννησης και μια επιλογή από τα σημαντικότερα έργα τέχνης της πόλης «πριν είναι πολύ αργά». Η διευθύντρια της Ακαδημίας Σεσίλ Χόλμπεργκ πρότεινε τον σχεδιασμό ενός σχεδίου συντήρησης σε περίπτωση σεισμού για την γκαλερί μαζί με τον Ντάριο Φραντζεσκίνι, τον Ιταλό υπουργό πολιτισμό.
Εν τω μεταξύ, η «Opera di Santa Maria del Fiore», η οργάνωση ηλικίας 700 ετών, η οποία είναι υπεύθυνη για το Duomo (Ιταλική Καθολική Εκκλησία) και τα μνημεία γύρω από αυτό, θα οργανώσει την πρώτη περιεκτική ανάλυση του καμπαναριού του Τζόττο, συμπεριλαμβανομένων των θεμελίων του, των υλικών κατασκευής και τις σταθερότητάς του σε σεισμούς. Η έρευνα, η οποία θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2017, θα καταγράψει τα σημεία τα οποία έχουν υποστεί φθορές σε αυτήν την κατασκευή ύψους 85 μέτρων και θα τοπογραφήσει την περιοχή πάνω στην οποία στέκεται, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Φλωρεντίας. Η εν λόγο οργάνωση συνεργάζεται με την αρχιτεκτονική εποπτεία της πόλης η οποία βρίσκεται υπό την ηγεσία του Φραντζέσκο Γκουριέρι, πρώην μέλος της διεθνής επιτροπής για την συντήρηση του Πύργου της Πίζας. Η έρευνα είναι κομμάτι μιας πιο εκτενής μελέτης του συγκροτήματος του Καθεδρικού ναού.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας κατέθεσε ένα αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικονομική υποστήριξη μιας συνεχής προσπάθειας ανακατασκευής κεντρικών περιοχών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε 30 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το υψηλότερο δυνατό ποσό προκαταβολής) τον Δεκέμβριο.
Απόδοση: Χρόνης Μούγιος