Η Διεθνής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Ρίγας θα ρίξει φως στους καλλιτέχνες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας

Η Διεθνής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Ρίγας θα ρίξει φως στους καλλιτέχνες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας

Του Gareth Harris

Το καλλιτεχνικό ημερολόγιο του 2018 έχει μία νέα προσθήκη: μια μεγάλη καινούρια μπιενάλε θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας τον Ιούνιο της ερχόμενης χρονιάς, η οποία, όπως λένε οι διοργανωτές, θα έχει “ένα σημαντικό κομμάτι” έργων από καλλιτέχνες γεννημένους ή με έδρα τα κράτη της Βαλτικής: την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Η νέα Riga International Biennial of Contemporary Art οργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Riga Biennial Foundation. Η ιδρύτρια του είναι η Agniya Mirgorodskaya, η οποία προηγουμένως είχε δουλέψει με το τμήμα ρωσικής τέχνης του οίκου Christie's. Η γεννημένη στην Ελλάδα, Κατερίνα Γρέγου, η οποία διοργάνωσε το βελγικό περίπτερο στην Μπιενάλε την Βενετίας του 2015, ανακοινώθηκε ως κύρια επιμελήτρια της εναρκτήριας μπιενάλε. Το επιμελητικό πλάνο θα ανακοινωθεί αγνότερα μέσα στη χρονιά.

Όταν ρωτήθηκε το γιατί ο κόσμος της τέχνης χρειάζεται ακόμη μία μπιενάλε, η Mirgorodskaya λέει: “Με τη Γρέγου επιλέξαμε μια επιμελήτρια που είναι σε επαφή με τις διαφωνίες γύρω από την εξάπλωση της κουλτούρας των μπιενάλε, και το αντιμετωπίζει αυτό σχηματίζοντας ένα μοντέλο που βάζει τους καλλιτέχνες και την καλλιτεχνική παραγωγή σε πρώτη προτεραιότητα.” Η μπιενάλε θα συνδεθεί με την τοποθεσία της μέσω “νέων αναθέσεων σε προσεκτικά επιλεγμένες τοποθεσίες, και της σημαντικής αναλογίας των καλλιτεχνών από τη Βαλτική και τη Σκανδιναβία που θα εκπροσωπούνται σε κάθε έκδοση”, λέει.

Πάνω από τα μισά έργα της πρώτης έκδοσης θα είναι καινούριες αναθέσεις, λέει η Mirgorodskaya, προσθέτοντας ότι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα και η λίστα των καλλιτεχνών θα έχει επιβεβαιωθεί μέχρι την άνοιξη του 2018. “Η μπιενάλε είναι μια ανάθεση του Riga Biennial Foundation, το οποίο αυτήν τη στιγμή έχει ιδιωτική χρηματοδότηση, και πρωτοβουλίες για την ανεύρεση χρημάτων έχουν ξεκινήσει για τις μελλοντικές εκδόσεις της μπιενάλε,” λέει.

Ένα δημόσιο πρόγραμμα εργαστηρίων και ομιλιών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα λετονικά, τα ρώσικα και τα αγγλικά, στοχεύει τόσο στο τοπικό όσο και στο διεθνές κοινό. “Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να αναπτύξουμε και να διαφοροποιήσουμε το κοινό της διεθνούς σύγχρονης τέχνης από την τοποθεσία μας στη Βαλτική”, λέει η Mirgorodskaya.