Ένα πολύ ενδιαφέρον περιστατικό που συνέβη μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Μουσείου Guggenheim και δείχνει την εκτίμηση που τρέφουν στελέχη στα μεγάλα μουσεία τέχνης της χώρας στο πρόσωπο του Προέδρου Τραμπ βγήκε στο φως της δημοσιότητας.
Απ'' ό,τι φαίνεται, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Donna Hayashi Smith από το γραφείο επιμέλειας του Λευκού Οίκου είχε ζητήσει ως δάνειο από το Μουσείο Guggenheim τον πίνακα Landscape with Snow (1888) του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ένα τοπίο με χιόνι στην Αρλ της Γαλλίας, όπου διακρίνεται ένας άντρας να περπατά σε ένα μονοπάτι μαζί με το σκύλο του, για να κοσμήσει τα ιδιωτικά δωμάτια του Προέδρου και της συζύγου του, Μελάνια.
Είναι συνήθης πρακτική να δανείζεται ο Λευκός Οίκος μεγάλα έργα τέχνης για να διακοσμήσει το Οβάλ Γραφείο, την πρώτη κατοικία της οικογένειας και διάφορα δωμάτια στο Λευκό Οίκο, μετά από αίτημα των εκάστοτε προέδρων και πρώτων κυριών. Για παράδειγμα, το Smithsonian είχε δανείσει στους Κέννεντι τον πίνακα The Smoker του Ευγένιου Ντελακρουά. Οι Ομπάμα προτιμούσαν την αφηρημένη τέχνη, διαλέγοντας έργα των Mark Rothko και Jasper Johns.
Η απάντηση που έλαβε από την επικεφαλής επιμελήτρια του μουσείου, Nancy Spector, ήταν ευγενική, αλλά αρνητική, διότι το έργο είχε προγραμματιστεί να εκτεθεί στο Μουσείο Guggenheim του Μπιλμπάο της Ισπανίας. Πρότεινε, όμως, μία εναλλακτική από τη συλλογή του μουσείου που ήταν διαθέσιμη: μία πλήρως λειτουργική τουαλέτα από ατόφιο χρυσάφι 18 καρατίων, έργο του γνωστού φαρσέρ του καλλιτεχνικού κόσμου, Maurizio Cattelan, με τον τίτλο America. Οι κριτικοί τέχνης το χαρακτήρισαν μια πολύ στοχευμένη σάτιρα για τις σπατάλες στη χώρα.
Το διαδραστικό έργο τέχνης είχε εκτεθεί επί ένα χρόνο σε μια τουαλέτα για το κοινό του Μουσείου Guggenheim, προσκαλώντας τους επισκέπτες να το χρησιμοποιήσουν. Η έκθεση έχει πλέον τελειώσει, οπότε η Spector ενημέρωσε ότι το έργο είναι διαθέσιμο, «σε περίπτωση που ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία θα ενδιαφέρονταν να το εγκαταστήσουν στο Λευκό Οίκο». Η επιμελήτρια έγραφε επίσης στο email που αποκάλυψε η Washington Post, ότι ο καλλιτέχνης «θα ήθελε να το προσφέρει στο Λευκό Οίκο ως δάνειο μακράς διαρκείας» και συνέχισε λέγοντας ότι το έργο είναι «τρομερά πολύτιμο και κάπως εύθραυστο, αλλά θα σας προσφέρουμε όλες τις οδηγίες για την εγκατάσταση και φροντίδα του».
Παρόλο που ο Cattelan δεν έχει αποκαλύψει πόσο στοίχισε η δημιουργία του έργου America, το κόστος κατασκευής του εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια. Εάν αναλογιστούμε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ φημίζεται για την εγκατάσταση χρυσών λεπτομερειών στα διαμερίσματά του, ακόμη και στο αεροπλάνο του, μάλλον θα εκτιμήσει μια χρυσή τουαλέτα-έργο τέχνης. Βέβαια, από την άλλη, είναι γνωστός μικροφοβιακός, οπότε δεν ξέρουμε αν θα δεχόταν να χρησιμοποιήσει μια τουαλέτα που είχαν χρησιμοποιήσει τόσοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως του αν είναι 18 καρατίων.
Όπως είχε γράψει η Spector στο blog του Guggenheim το καλοκαίρι, «περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά στη σειρά τους για μια ευκαιρία να επικοινωνήσουν με την τέχνη και τη φύση», ενώ κάθε 15 λεπτά μια καθαρίστρια ερχόταν και καθάριζε το χρυσό με ειδικά επιλεγμένα μαντιλάκια. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Cattelan δεν έδωσε κάποια ερμηνεία για το έργο του, το οποίο είχε συλλάβει πριν την υποψηφιότητα του Τραμπ για την προεδρία. Είναι γνωστός, άλλωστε, για τα σατιρικά και προκλητικά δημιουργήματά του, όπως ένα γλυπτό που απεικονίζει τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο Β'' να κείτεται στο έδαφος χτυπημένος από μετεωρίτη ή τον ενήλικο Αδόλφο Χίτλερ σε μέγεθος παιδιού να γονατίζει (έργα που πωλήθηκαν για εκατομμύρια δολαρίων).
«Ό,τι και να φας, είτε ένα γεύμα αξίας 200 δολαρίων είτε ένα χοτ ντογκ αξίας 2 δολαρίων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο στην τουαλέτα», είχε αρκεστεί να πει τότε. Όταν είχε πει την ιδέα του να εγκαταστήσει μια χρυσή τουαλέτα στο Guggenheim, ήδη από τα μέσα του 2015, η Spector είχε ενθουσιαστεί και κατάφερε να πάρει άδεια από το διευθυντή του μουσείου, Richard Armstrong. Ούτως ή άλλως, δεν έχει κρύψει τα πολιτικά φρονήματά της στα social media.