Είναι ένα σαγηνευτικό αίνιγμα, ηλικίας 7500 ετών που «προσγειώθηκε» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Προσγειώθηκε, αφού έχει τη μορφή πτηνού. Αλλά στην πραγματικότητα, ανέβηκε από τα υπόγεια του ΕΑΜ, όπου και οι αποθήκες του μουσείου.
Ο λόγος για το άφυλο ειδώλιο της νεολιθικής εποχής με μορφή πτηνού, που κατασκευάστηκε από σκληρό γρανίτη. Ανασύρθηκε από τις αποθήκες του μουσείου, «τα θησαυροφυλάκια» όπως τα χαρακτηρίζει η διευθύντριά του, δρ Μαρία Λαγογιάννη. Εκτίθεται στην «αίθουσα του Βωμού» μέχρι τις 26 Μαρτίου.
Δύσκολο να απαντηθούν ερωτήματα προέλευσης για το υπέροχο αυτό νεολιθικό έργο, καθώς προέρχεται από συλλογή, και συγκεκριμένα τη συλλογή Τσολοζίδη. Είναι πιθανό να είχε δημιουργηθεί στη Θεσσαλία ή στη Μακεδονία.
Μέσα στην προθήκη όπου εκτίθεται, έχουν τοποθετηθεί και μικρότερα ειδώλια, επίσης πτηνόμορφα, σύμφωνα με τη δρα Λαγογιάννη. Τα πιο μικρά έργα είναι της 7ης χιλιετίας, ανήκουν δηλαδή στην Αρχαιότερη Νεολιθική περίοδο, ενώ το μεγάλο ειδώλιο- «αίνιγμα» έχει κατασκευαστεί περί το 4500- 3300 π.Χ. Τότε που, όπως γράφει η δρ Κάτια Μαντέλη σε κείμενό της για τη συλλογή Τσολοζίδη, παρατηρούμε σχηματοποιήσεις σε ανάλογα ειδώλια. (Η Κάτια Μαντέλη είναι η υπεύθυνη της Νεολιθικής Συλλογής του ΕΑΜ)
Το Αθέατο Μουσείο, στο πλαίσιο του οποίου γίνεται η έκθεση, είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.
Μετά από τα έντεκα θαυμάσια αντικείμενα που ήρθαν στο φως της έκθεσης έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται «ένα αίνιγμα 7000 χρόνων». Το μοναδικό σε μέγεθος έργο γλυπτικής της τελικής νεολιθικής περιόδου αποδίδει αινιγματικά την ανθρώπινη μορφή. Δεν διακρίνεται το φύλο, ούτε η ασχολία/ επάγγελμα.
Η κα Λαγογιάννη αναφέρει πως το συγκεκριμένο έχει ως υλικό τον γρανίτη. Ο τεχνίτης και καλλιτέχνης εκείνης της εποχής, δεν είχε, βέβαια, τα σημερινά μεταλλικά εργαλεία, ώστε να κατεργαστεί με ευκολία το σκληρό πέτρωμα. Ο,τι έκανε, το έκανε με λίθινα εργαλεία.
«Θέλουμε να δείξουμε έναν κόσμο πολύ μακρινό, που χάνεται σε ένα σύννεφο» λέει η διευθύντρια του ΕΑΜ. «Θέλουμε να τον φέρουμε κοντά μας. Είναι ένας κόσμος πολύ διαφορετικός από τον δικό μας. Σε αυτόν, όπως μπορούμε να κρίνουμε από το αποτέλεσμα, υπήρχε απόλυτη ελευθερία, ο καλλιτέχνης άφηνε ελεύθερη τη φαντασία του και δεν είχαν ακόμα τεθεί οι κανόνες».
Στις 19 Φεβρουαρίου και 19 Μαρτίου ημέρα Κυριακή και στις 10 Φεβρουαρίου και 10 Μαρτίου ημέρα Παρασκευή, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τους τρόπους απόδοσης της ανθρώπινης μορφής στους νεολιθικούς χρόνους και για τις πολύπλευρες και άγνωστες σημασίες των ειδωλίων στις πρώιμες κοινωνίες του ελλαδικού χώρου, πολλές χιλιάδες χρόνια πριν από τις μέρες μας.
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4891
Αγγελική Κώττη