Του Γκάρεθ Χάρις
Πέντε αναγνωρισμένοι και ανερχόμενοι καλλιτέχνες θα εκπροσωπήσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην 57η Μπιενάλε της Βενετίας αυτό το καλοκαίρι, σε μια έκθεση που θα επικεντρώνεται στα στοιχεία “παιχνιδιού” στις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές, σύμφωνα με τον επιμελητή Χαμάντ Νασάρ. Η έκθεση “Rock, Paper, Scissors: Positions in Play” (13 Μαΐου έως 26 Νοεμβρίου), θα επιβλέπεται από ένα φιλανθρωπικό οργανισμό του Άμπου Ντάμπι με επιρροή, το Ίδρυμα Salama bint Hamdan Al Nahyan.
Ο Νασάρ συνίδρυσε το μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Λονδίνου Green Cardamom, ο οποίος επικεντρώνεται στην τέχνη της Νότιας Ασίας. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση τύπου, η παρουσίασή του θα θέσει ερωτήματα όπως: “Από που προέρχεται η παιχνιδιάρικη διάθεση στις καλλιτεχνικές πρακτικές; Πώς και πού καλλιεργείται αυτή η διάθεση; Τι αποτελέσματα έχει;”
Ένας από τους συμμετέχοντες είναι και ο γεννημένος στη Βηρυτό και κάτοικος του Ντουμπάι Βίκραμ Ντιβέτσα (Vikram Divecha), ο οποίος κάνει γλυπτικές εγκαταστάσεις και έργα βίντεο. Για την εγκατάστασή του πέρσι στο Warehouse Project ,στο καλλιτεχνικό κέντρο της Alserkal Avenue στο Ντουμπάι, ο Ντιβέτσα διαπραγματεύτηκε την χρήση του εκθεσιακού χώρου με την εταιρία General Trading Company, η οποία εξέθεσε τα προϊόντα της ως μέρος του έργου. Ο καλλιτέχνης είπε στην Art Newspaper: «Το ότι θα εκπροσωπήσω τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Βενετία είναι πέραν κάθε προσδοκίας που είχα,όταν προσγειώθηκα στο Ντουμπάι το 2005.»
Η γεννημένη στο Ντουμπάι σκηνοθέτης και ποιήτρια Νουζούμ Αλγκανέμ (Nujoom Alghanem) ασχολείται με θέματα όπως ο πατριωτισμός και ο φεμινισμός. Στα ντοκιμαντέρ της περιλαμβάνεται το “Between Two Banks” (1999), ενώ το “Masaa Al–Janah” (Γεύμα στον Παράδεισο, 1989) είναι μια από τις πιο σημαντικές πρώιμες ποιητικές συλλογές της.
Η κάτοικος του Ντουμπάι Σάρα Αλ Χαντάντ (Sara Al Haddad), -η οποία πήρε το MFA της στη γλυπτική από το Maryland Institute College of Art πέρσι-, δουλεύει με υφάσματα και κλωστές κουβαριού, δημιουργώντας έργα τέχνης με κεντήματα και βελονάκι. Το 2012, είπε στην εφημερίδα του Άμπου Ντάμπι The National ότι είναι “ισχυρογνώμων και οδηγείται κυρίως από τα συναισθήματά της, έχοντας ως αποστολή το να δημιουργήσει δουλειές που θα προκαλούν την σκέψη και θα αγγίζουν διακριτικά το θέμα του φεμινισμού.”
Ο Λάντιαν Σιέ (Lantian Xie), γεννημένος στην Κίνα και απόφοιτος του προγράμματος MFA στο School of the Art Institute of Chicago, φτιάχνει εικόνες με θέμα τον “κοσμοπολιτισμό και την έννοια της ιδιοκτησίας”, σύμφωνα με την Grey Noise, την γκαλερί του στο Ντουμπάι. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα είναι και ο γεννημένος στη Σαρζάχ Μοχάμεντ Γιουσίφ (Mohamed Yousif), ο οποίος συνίδρυσε την Emirates Fine Arts Society το 1979.
Ο Άαρον Σεζάρ (Aaron Cezar), διευθυντής του Ιδρύματος Delfina στο Λονδίνο, έχει δουλέψει με τη Σάρα Αλ Χαντάντ και το Λάντιαν Σιέ (και οι δυο καλλιτέχνες έχουν φιλοξενηθεί στο Delfina). Ο ίδιος λέει: “Τα έργα τους λειτουργούν σε πολλά επίπεδα, είναι ιδιόρρυθμα, παράξενα, νοσταλγικά και προκλητικά, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δημιουργούν ένα διαδραστικό χώρο για να σκεφτούμε όλοι την ανθρώπινη κατάσταση.”
Απόδοση: Χρόνης Μούγιος