Από την Όλινκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη
Κάνοντας τον προσωπικό μου απολογισμό για τη χρονιά που έφυγε, αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενη και αισιόδοξη. Το εγχείρημα -παράτολμο για πολλούς- να αναβιώσουμε το ιστορικό έντυπο των Νέων της Τέχνης νομίζω έκανε τα πρώτα του όμορφα βήματα. Αγωνίες, συσκέψεις, καινούργιες συνεργασίες, άγχος για τις προθεσμίες... αλλά και πολλά «μπράβο», σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας, θετική ανταπόκριση των ανθρώπων σε κάθε τομέα του πολιτισμού μάς οπλίζουν με αισιοδοξία και ακόμα περισσότερη ενέργεια για το 2018!
Στο πρώτο τεύχος της χρονιάς, εκτός από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, οι συνεργάτες της εφημερίδας για ακόμη μια φορά έχουν συγκεντρώσει για εσάς όλα αυτά που πρέπει να ξέρετε για τον εγχώριο και διεθνή κόσμο της τέχνης: ο Αλέξανδρος Στάνας και η Άννα Χατζηνάσιου παρουσιάζουν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη δευτερογενή αγορά έργων τέχνης, μέσα από μια εκτενή έρευνα για το πώς αλλάζει χέρια η Τέχνη στα χρόνια της ύφεσης. Γνωστές καλλιτέχνιδες και επιμελήτριες μοιράζονται τις σκέψεις τους σχετικά με το Φεμινισμό και την Τέχνη στο μεγάλο αφιέρωμα της Κίκας Κυριακάκου, η οποία μας παρουσιάζει και τι ετοιμάζει ο πρωτοπόρος της αμερικανικής avant-garde Jonas Mekas.
Πολλές και ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις θα βρείτε και σε αυτό το τεύχος: η Μαίρη Αδαμοπούλου μίλησε με τον αναπληρωτή διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού - Κέντρου Ζωρζ Πομπιντού, Didier Ottinger, για τον Πικάσο, το κλειδί της επιτυχίας του Μουσείου και το άνοιγμα στη Σαγκάη. Οι Δύο Όψεις του Γιώργου Γεωργακόπουλου επιστρέφουν με τον Αλέξανδρο Ψυχούλη και τον Γιώργο Γυπαράκη, δύο Έλληνες σύγχρονους καλλιτέχνες, με παρουσία και στον πανεπιστημιακό χώρο. Ακόμη, με την ευκαιρία της παρουσίας της σε δύο εκθέσεις αυτόν το χειμώνα, ο Στρατής Πανταζής συνομίλησε με τη Ρένα Παπασπύρου, μία από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες σύγχρονες εικαστικούς, ενώ η Αννίτα Αποστολάκη μίλησε με τις ιδρύτριες του νεοσύστατου οργανισμού ARTWORKS που θέλει να στηρίξει τη νέα καλλιτεχνική παραγωγή της χώρας. Ο Βλάσης Φρυσίρας, ο άνθρωπος πίσω από το Μουσείο Φρυσίρα Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής μίλησε στη Δανάη Ζαούση για τις συλλεκτικές επιλογές του και την προώθηση της ελληνικής δημιουργίας και η επιμελήτρια Liberty Paterson στην Κίκα Κυριακάκου για την αναδρομική έκθεση του enfant terrible της Δανίας, Lars von Trier, στο Brandts - Museum for Kunst & Visuel Kultur.
Και σε αυτό το τεύχος θα βρείτε μπόλικο υλικό για new media και νέους καλλιτέχνες. Η Φωτεινή Καπίρη επιλέγει και μας παρουσιάζει το έργο των Γιώργου Μαραζιώτη, Φωτεινής Παλπάνα και Ισμήνης Κινγκ, ενώ η Κίκα Κυριακάκου μας παρουσιάζει τη multi-disciplinary artist και διδάσκουσα στο University of Washington Αφροδίτη Ψαρρά και το θαυμαστό κόσμο της από e-textiles και νέα μέσα. Επιπλέον, ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου καταγράφει τη διαδρομή της Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) στο χώρο της τέχνης, μαζί με δύο καλλιτεχνικές φωνές σε αυτό το πεδίο που αξίζει να προσέξετε, και ο Βασίλης Ντούπας συστήνει το βραβείο-θεμό Jarman και τη νικήτρια της φετινής, πιο ενδιαφέρουσας έκδοσής του μέχρι τώρα, Oreet Ashery.
Περισσότερα νέα από το Λονδίνο μας φέρνουν η Γκέλυ Γρυντάκη και η Ολυμπία Τοπτσίδου, οι οποίες μας παρουσιάζουν τις πολύ επιτυχημένες εκθέσεις Basquiat: Boom for Real στο Barbican Center, Age of Terror, Art Since 9/11 στο Imperial War Museum και Michael Armitage: The Chapel στη South London Gallery. Αντίστοιχα, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης γράφει για τη θαυμάσια αναδρομή στην καρδιά της Ιστορίας της Τέχνης του 20ού και 21ου αιώνα που κάνει μέσα από 200 αριστουργήματα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης το Ίδρυμα Louis Vuitton στο Παρίσι. Κριτικές εκθέσεων, όμως, έχουμε και από τη Χάρι Κανελλοπούλου, η οποία γράφει για την έκθεση του Mike Kelley στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, του Χρήστου Τζίβελου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς και της Λητούς Κάττου στην γκαλερί Ελένη Κορωναίου. Ακόμη, σας ξεναγεί αποκλειστικά από τώρα στο σκεπτικό της έκθεσης Τόποι Αναφοράς που επιμελείται: μιας έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς που θα παρουσιάσει από το Μάρτιο στο κοινό θησαυρούς από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Δε λείπουν, βέβαια, οι καθιερωμένες, αγαπημένες σας στήλες: ο Αλέξανδρος Στάνας συνεχίζει το αφιέρωμα για τη χρηματοδότηση των εικαστικών στην Ελλάδα σήμερα με τις πρεσβείες και τα ξένα μορφωτικά ινστιτούτα και η Αγγελική Κώττη, στο αρχαιολογικό δελτίο του τεύχους, γράφει για το Getty Center, τα πολλαπλά των Μάγιας και τον... εξωγήινο σίδηρο που βομβάρδισε τη Γη, παρουσιάζοντας παράλληλα την προχριστιανική, πανάρχαια διαδρομή της χερσονήσου του Αγίου Όρους, αλλά και τις διαδρομές της Αμφίπολης, της αρχαίας πόλης που ήρθε δυναμικά στο προσκήνιο πριν από τριάμισι χρόνια. Για την αρχιτεκτονική, ο Πιέρος Πιερής μας παρουσιάζει σύγχρονες τάσεις μέσα από δύο έργα των Frank Gehry και dRMM και η Εύα Σακελλαρίδη το V&A Dundee, το μουσείο δια χειρός Kengo Kuma Associates που βάζει πλώρη μετά από 7 χρόνια, καθώς και το Lego House, το κέντρο επισκεπτών της αγαπημένης μάρκας παιχνιδιών στο Billund της Δανίας. Η Δρ. Στέλλα Πιερή γράφει για τον David Adjaye, ο οποίος πέρυσι ανακηρύχθηκε Sir και συμπεριλήφθηκε στη λίστα των Times με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή, ενώ ο Στέλιος Πενταρβάνης επιλέγει και σας παρουσιάζει στη στήλη του Design το μαγικό κόσμο του David LaChapelle, τις τσακισμένες πορσελάνες του Lei Xue και τα αρχιτεκτονικά γλυκά της Dinara Kasko. Τέλος, η Μαίρη Αδαμοπούλου γράφει για το σκάνδαλο Sackler και τα «απόνερά» του στο χώρο της τέχνης, φέρνοντάς σας, μαζί με την Αννίτα Αποστολάκη και τη Δανάη Ζαούση, όλα τα νέα για εγκαίνια και εκθέσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο που δεν πρέπει να χάσετε.
Guest editor σε αυτό το τεύχος είναι η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνα Κοσκινά, η οποία γράφει για το ρόλο των μουσείων σήμερα, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, γράφει στη μνήμη του Χρήστου Ιωακειμίδη έναν αποχαιρετισμό-πρόσκληση για διάλογο πάνω στη συμβολή του διακεκριμένου οργανωτή εκθέσεων που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
Το τεύχος 236 (Ιανουάριος-Μάρτιος 2018) των Νέων της Τέχνης θα βρείτε στο κατάστημά μας, Φειδίου 14, στο κέντρο της Αθήνας, σε όλα τα κεντρικά περίπτερα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, καθώς και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης, τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.