Πώς μια συλλογή μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για νέους καλλιτέχνες; Πώς καλλιτέχνες επικοινωνούν μεταξύ τους, ακόμη και αν μεσολαβούν πολλές δεκαετίες; Πώς ορίζεται η έμπνευση και πώς φιλοξενείται και μετουσιώνεται σε έργο τέχνης στη….σοφίτα ενός μουσείου; Αυτό το άκρως δημιουργικό πλαίσιο έρχεται να αναδείξει η νέα έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ», στη Μονή Λαζαριστών, από τις 9 Νοεμβρίου 2016 έως τις 28 Ιανουαρίου 2017.
12 νέοι καλλιτέχνες από τα εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ της Σχολής Καλών Τεχνών παρουσιάζουν έργα τους -ζωγραφικά, εγκαταστάσεις, γλυπτά, σχέδια και κατασκευές- τα οποία προέκυψαν από την επαφή τους με την εποχή της ρωσικής πρωτοπορίας.
Πιο συγκεκριμένα, την Άνοιξη του 2015 οι φοιτητές, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, επισκέφθηκαν το ΚΜΣΤ, παρακολούθησαν σειρά διαλέξεων από τους επιμελητές και ιστορικούς τέχνης του μουσείου, συμμετείχαν στις συζητήσεις για τους καλλιτέχνες, τα ρεύματα και τις τάσεις της ρωσικής πρωτοπορίας και δούλεψαν στην παραγωγή νέων έργων, ορισμένα από τα οποία δημιουργήθηκαν στη σοφίτα του μουσείου.
Για κάποιες εβδομάδες, η σοφίτα του ΚΜΣΤ αφού προηγουμένως διαμορφώθηκε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες και σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες, λειτούργησε ως ένας ζωντανός χώρος καλλιτεχνικής παραγωγής και αποτέλεσε ένα ιδιότυπο εργαστήριο στο πλαίσιο της συνεργασίας φοιτητών, καθηγητών και επιμελητών του μουσείου.
Στην έκθεση φιλοξενούνται τα έργα των φοιτητών τα οποία προέκυψαν από την προσωπική τους σπουδαστική καλλιτεχνική έρευνα που συντελείται στην Σχολή Καλών Τεχνών, σε σχέση με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους στα έργα και τις ιδέες που αναπτύχθηκαν στην ιστορική περίοδο της ρωσικής πρωτοπορίας.
Συμμετέχοντες: Βασίλης Βλέτσης, Παναγιώτης Καράμπαμπας, Χαρά Κοντοπούλου, Σοφία Κορκοριάδου, Γαλήνη Κριαρίδη, Ελένη Μπορνόβα, Ζωή Δάφνη Μυλωνά, Ελευθερία Πανούση, Ελένη Σαμαντζοπούλου, Μάγια Τζούριτς, Κώστας Τσακίρης, Νίκος Τσικούρας.
Οι διαλέξεις στη Ρωσική Πρωτοπορία πραγματοποιήθηκαν από τους ιστορικούς της τέχνης-επιμελητές του ΚΜΣΤ: Γιάννης Μπόλης, Άννα Μυκονιάτη, Μαρία Τσαντσάνογλου, Συραγώ Τσιάρα, Αγγελική Χαριστού.
Καθηγητές εργαστηρίων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ: Γιώργος Διβάρης, Γιώργος Τσακίρης, Γιώργος Τσάρας, Γιάννης Φωκάς
Συντονισμός: Δόμνα Γούναρη, επιμελήτρια ΚΜΣΤ-ΚΣΤΘ
Ιδέα: Γιώργος Διβάρης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος
Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ
Εγκαίνια: Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016, 19:30