Δύο παρουσιάσεις με μεγάλο ενδιαφέρον στη State of Concept

Δύο παρουσιάσεις με μεγάλο ενδιαφέρον στη State of Concept

To Σχολείο της Αναδιανομής (The School of Redistribution), το πρώτο κεφάλαιο της πλατφόρμας Future Climates που ίδρυσαν οι Antonia Alampi και Ηλιάνα Φωκιανάκη, παρουσιάζει στη State of Concept το δεύτερο μέρος του δημοσιου προγράμματος του, με δύο παρουσιάσεις των Νato Thompson (καλλιτεχνικός διευθυντής του Creative Time, κριτικός και επιμελητής) και της Τania Bruguera (καλλιτέχνιδα).

Αύριο, στις 19.30, θα γίνει μια συζήτηση και παρουσίαση (στα αγγλικά) από το Nato Thompson και την Ηλιάνα Φωκιανάκη του νέου του βιβλίου, με τίτλο "Culture as Weapon".

Στο βιβλίο αυτό, ο Nato Thompson αποκαλύπτει πως τα ιδρύματα πολιτισμού χρησιμοποιούν την τέχνη και τον πολιτισμό για να εξασφαλίσουν κέρδη και να περιορίζουν αντιδράσεις - και παρουσιάζει ποιες είναι οι εναλλακτικές αυτών των πρακτικών. Η πολιτιστική παραγωγή ήταν κάποτε χώρος των καλλιτεχνών, αλλά στις αρχές του 1900, τα αναδυόμενα πεδία των δημοσίων σχέσεων, της διαφήμισης και του μάρκετινγκ μεταμόρφωσαν τον τρόπο που οι ισχυροί επικοινωνούν με τους υπόλοιπους από εμάς. Έναν αιώνα αργότερα, τα εργαλεία τους είναι πιο εκλεπτυσμένα από ποτέ. 

Ο Nato Thompson είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Creative Time, ενός από τους σημαντικότερους και πιο ενδιαφέροντες πολιτιστικούς οργανισμούς της Νέας Υόρκης, που εστιάζει σε έργα δημοσίου χώρου. Είναι ο συγγραφέας των Experimental Geography: Radical Approaches to Landscape, Cartography, and Urbanism (Melville House), The Interventionists: A Users' Manual for the Creative Disruption of Everyday Life, Living as Form: Socially Engaged Art from 1991–2011 και του Seeing Power: Art and Activism in the 21st Century (Melville House).

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 13 Μαϊου, στις 15.00, η Tania Bruguera θα παρουσιάσει και θα συζητήσει με το κοινό το Arte Util. Το Arte Util μεταφράζεται στα ελληνικά ως "χρήσιμη τέχνη", αλλά ο όρος δε μένει εκεί, προτείνοντας την τέχνη ως εργαλείο. Η Arte Util σκιαγραφεί την εικαστική σκέψη, ώστε να φανταστούμε, δημιουργήσουμε και εφαρμόσουμε τακτικές και πράξεις που αλλάζουν το πως ενεργούμε στην κοινωνία. Είτε μέσω αυτο-οργανωμένων ομάδων είτε με ιδιωτική πρωτοβουλία, οι άνθρωποι αναπτύσσουν μεθόδους και σχηματισμούς, για να αντιμετωπίσουν ζητήματα που κάποτε διαχειριζόταν το κράτος. Η Arte Util παρουσιάζει πως αυτά δεν είναι απομονωμένα περιστατικά, αλλά κομμάτι ενός μεγαλύτερου ιστορικού δεδομένου που δίνει μορφή στον σύγχρονο κόσμο. Το Arte Util έχει παρουσιαστεί σε μουσεία ανά τον κόσμο όπως το Queens Museum στη Νέα Υόρκη και το Vanabbe Museum στο Αϊντχόβεν. Η Bruguera θα παρουσιάσει και το νέο της ίδρυμα, με έδρα της Αβάνα της Κούβας, Instituto de Artivismo Hanna Arendt (INSTAR), που προωθεί την δημοκρατία μέσω της εικαστικής πρακτικής.

Η Tania Bruguera είναι καλλιτέχνης με κύρια καλλιτεχνικά μέσα της την εγκατάσταση και την performance. Η δουλειά της συχνά αποκαλύπτει τις επιδράσεις της πολιτικής εξουσίας στην κοινωνία. Έχει συμμετάσχει στην 11η Documenta, στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2015 και έχει εκθέσει σε μουσεία όπως TATE, Guggenheim και MOMA.