Tο αραβικό πολιτιστικό ινστιτούτο της Νέας Υόρκης ξεκίνησε με έκθεση τεσσάρων γυναικών καλλιτεχνών

Tο αραβικό πολιτιστικό ινστιτούτο της Νέας Υόρκης ξεκίνησε με έκθεση τεσσάρων γυναικών καλλιτεχνών

Monir Shahroudy Farmanfarmaian, Untitled (2012) © Monir Shahroudy Farmanfarmaian & The Third Line, Ντουμπάι

Του Gareth Harris

Η εναρκτήρια έκθεση του Ινστιτούτου Αραβικής και Ισλαμικής Τέχνης στη Νέα Υόρκη, ένας νέος πολιτιστικός χώρος που ιδυηκε από το σεΐχη από το Κατάρ Mohammed Rashid Al-Thani, περιλαμβάνει έργα τεσσάρων γυναικών καλλιτεχνών.

Εκτυπώσεις και έργα σε χαρτί των Dana Awartani, Monir Shahroudy Farmanfarmaian, Zarina Hashmi και Nasreen Mohamedi παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο "Exhibition 1", που άνοιξε τις πόρτες της στις 4 Μαΐου σε έναν προσωρινό χώρο στην οδό 3 Howard Street στο Μανχάταν. «Το ινστιτούτο εξακολουθεί να αναζητά ένα μόνιμο σπίτι για τα μελλοντικά του προγράμματα», αναγράφεται σε μία δήλωση.

Η γεννημένη στην Τζέντα καλλιτέχνιδα Awartani έκανε αίσθηση στο φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης 21,39 στη Σαουδική Αραβία νωρίτερα φέτος, με ένα κομμάτι από άμμο που θυμίζει τα διακοσμητικά μοτίβα σε παραδοσιακά ισλαμικά πλακάκια. Η ιρανή ενενηντάχρονη καλλιτέχνιδα Farmanfarmaian είναι, εν τω μεταξύ, γνωστή για τα πολύπλοκα, γεωμετρικά έργα της με καθρέφτες.

Η καλλιτέχνιδα Hashmi, που γεννήθηκε στην Ινδία, ήταν το θέμα μιας αναδρομικής έκθεσης στο Μουσείο Hammer στο Λος Άντζελες το 2012. «Το λεξιλόγιο της Hashmi είναι μινιμαλιστικό αλλά πλούσιο σε αναφορές για τη ζωή της και σε θέματα μετακίνησης και εξορίας», ανέφεραν οι διοργανωτές. Η αείμνηστη μοντέρνα ινδή καλλιτέχνιδα Nasreen Mohamedi (1937-90) βρίσκεται στο προσκήνιο για ακόμη μία φορά μετά από μια έρευνα της δουλειάς της, που άνοιξε στο Met Breuer -το νέο παράρτημα για το πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης του Metropolitan Museum of Art- στη λεωφόρο Madison πέρυσι.

«Με ανατροφή στη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Ινδία και το Πακιστάν, οι καλλιτέχνιδες της "Exhibition 1" μοιράζονται την εμπειρία του να ζεις σε ισλαμική αρχιτεκτονική, παρά το ότι προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς τόπους και περιβάλλοντα και έχουν εντελώς διαφορετικές ζωές», λέει η δήλωση. «Αυτή η έκθεση εξερευνά τη σχέση αυτών των καλλιτεχνών με τη γεωμετρία μέσα στο αντίστοιχο λεξιλόγιο τους.»

Εκθέσεις θα πραγματοποιούνται σε τριμηνιαία βάση στο προγραμματιζόμενο ίδρυμα, το οποίο θα έχει πρόγραμμα καλλιτεχνικής διαμονής και εκδόσεις. Θα δοθεί επίσης «έμφαση στις συνεργασίες με πολιτιστικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο», λέει μια δήλωση. Ο νέος χώρος, ένα ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό κέντρο που υποστηρίζεται από δωρητές και χορηγούς, δεν είναι ένα ίδρυμα με συλλογή.

Νωρίτερα φέτος, ο Al-Thani μας είπε: «Ήταν απόλυτα λογικό να δημιουργήσουμε ένα ινστιτούτο που όχι μόνο θα παρουσίαζε το εύρος της τέχνης και του πολιτισμού από τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, αλλά θα αμφισβητούσε επίσης συγκεκριμένα στερεότυπα και παρανοήσεις που εμποδίζουν τη διαπολιτισμική κατανόηση.»