Άποψη εξωτερικού χώρου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Φωτογραφία: Vlas2000
Το Inspire Project είναι η νέα έκδοση του προηγούμενου Inspire - Εικαστικού Φεστιβάλ Τεχνών Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργανώθηκε για τρία συναπτά έτη (2012-2014) από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η διοργάνωση του φεστιβάλ υπήρξε ένα εκτεταμένο εργαστήριο για εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες, με επικεφαλής διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Ευρώπη.
Για το 2017 και μέχρι το 2019, η νέα διοργάνωση, με τίτλο Inspire Project, θα απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες και κοινό, προκειμένου να προωθήσει τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής έργων μέσα στο εργαστήριο.
Η Ruthi Helbitz Cohen (γεν. 1969, Ισραήλ) είναι η φετινή προσκεκλημένη καλλιτέχνιδα, η οποία θα «εμπνεύσει» το εργαστήριο και θα καθοδηγήσει την παραγωγική διαδικασία του. Η παρουσία της θα δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο εργασίας της, καθώς και τη δυνατότητα να εκθέσουν τα νέα έργα που πρόκειται να δημιουργήσουν στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα έργα της καλλιτέχνιδας
Το καλλιτεχνικό εργαστήρι για 20 νέους καλλιτέχνες θα διεξαχθεί από τις 7-13 Ιουλίου 2017. Οι εκθέσεις με τα καλλιτεχνικά έργα των εργαστηρίων και των έργων της Ruthi Helbitz Cohen θα εγκαινιαστούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου στις 13 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το εργαστήριο και οι εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Ο νέος θεσμός του Inspire Project είναι το Βραβείο Inspire, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000€ και θα αποδοθεί σε έναν καλλιτέχνη, του οποίου η δουλειά, που έχει ήδη παραχθεί στο πλαίσιο εργαστηρίου ή residency ανά τον κόσμο, διακρίνεται για τη σύλληψη, την πρωτοτυπία, τον προβληματισμό και την εφαρμογή του. Το Βραβείο Inspire θα απονεμηθεί για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2017.
Το θέμα του πρώτου Inspire Project
Η πρώτη διοργάνωση του Inspire Project βασίζεται στην ατμόσφαιρα που ανακαλεί το έργο της Helbitz Cohen: ανάμεσα στη μαγεία και την οικειότητα, το μύθο και την ψυχανάλυση, το καλλιτεχνικό έργο θα προσεγγιστεί ως ο χώρος που επαναπροσδιορίζει τις διαστάσεις του χρόνου και του τόπου. Τα σύμβολα και οι εικόνες, τα στρώματα του χρόνου μέσα στο χώρο, θα χρησιμεύσουν ως εργαλεία για την αποκωδικοποίηση «ενός έργου χωρίς όνομα», όπως οι μάγισσες απαντούν στην ερώτηση του Macbeth, όταν τις ρωτά τι είναι αυτό που κάνουν. Προηγούμενα στοιχεία, είτε βιογραφικά, ιστορικά, συλλογικά, ιδεολογικά ή υλικά, διεκδικούν το παρόν και θα αποτελέσουν τη βάση ενός αυτοσχεδιασμού για τη μυθική σκέψη σήμερα.
Αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές προοπτικές που εκδηλώνονται από τη μυθική σκέψη στην παρούσα φάση, το Inspire Project 2017 θα διερευνήσει τα διαφορετικά μέρη μιας αφήγησης, η οποία είναι εγγενώς ανοικτή και πολύπλευρη, απελευθερώνοντας το λόγο για τον μύθο και την τέχνη από οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση.
Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα
Η Ruthi Helbitz Cohen (γεν. 1969, Ισραήλ) παρουσίασε το έργο της σε πολλές ατομικές εκθέσεις στο Ισραήλ, τη Γερμανία, τις Κάτω χώρες, την Κίνα και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Διδάσκει Καλές τέχνες και Ζωγραφική στην Oranim Academy of Art από το 2003. Για δύο χρόνια (2012-2014) εργάστηκε ως συντονίστρια των εργαστηρίων Καλών τεχνών. Σήμερα, πραγματοποιεί ένα νέο πρόγραμμα σπουδών στη ζωγραφική μέσω των διεπιστημονικών επιστημονικών μελετών για τις Ανθρωπιστικές επιστήμες και τις τέχνες για τους προχωρημένους φοιτητές με κατεύθυνση την ανάπτυξη μιας εικαστικής και προσωπικής γλώσσας. Η καλλιτέχνις συμμετέχει σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες για την κοινότητα, καθώς και στη δράση “Art piece (peace) project” όπου συναντήθηκαν καλλιτέχνες από περιοχές συγκρούσεων.
Συμμετοχή στο εργαστήριο
Στο εργαστήριο είναι σκόπιμο να συμμετάσχουν φοιτητές καλών τεχνών που διανύουν το τελευταίο έτος των σπουδών τους ή απόφοιτοι (που δεν έχουν ξεπεράσει 5 έτη από το έτος αποφοίτησής τους), οι οποίοι πρωτίστως εκδηλώνουν ειδικό ενδιαφέρον για συμμετοχικές, εργαστηριακές εκπαιδευτικές διαδικασίες.
Στο εργαστήριο θα γίνουν δεκτές αιτήσεις υποψήφιων συμμετεχόντων που θα περιλαμβάνουν:
1. φόρμα συμμετοχής: Η φόρμα βρίσκεται παρακάτω στο έγγραφο και είναι διαθέσιμη online στην ιστοσελίδα www.pkm.gov.gr (>'Προκηρύξεις'). http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=elGR&page=62&proclid=2345
2. Οπτικό υλικό πρόσφατης δουλειάς του καλλιτέχνη: έως δέκα (10) φωτογραφίες πρόσφατης δουλειάς σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή μεγέθους Α4. Προαιρετικά, οι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλουν και portfolio σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή
* Οι αιτήσεις παραδίδονται έως τις 27 Ιουνίου 2017 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ή
αποστέλλονται ταχυδρομικά στη διεύθυνση:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ)
546 36 Θεσσαλονίκη
Με την ένδειξη «Inspire Project».
Εναλλακτικά, αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], με την ένδειξη «Inspire
Project».
- Οι φάκελοι των υποψηφίων δεν επιστρέφονται, παρά μόνο αν ζητηθούν από τους ίδιους.
- Η επιτροπή επιλογής των υποψηφίων συμμετεχόντων θα εξετάσει τους φακέλους και θα αξιολογήσει τη συμβατότητά τους προς το ύφος και το περιεχόμενο του Inspire Project 2017, χωρίς να υποχρεούται να δικαιολογήσει δημοσίως τις επιλογές της. Τα ονόματα των τελικών συμμετεχόντων θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του μουσείου, ενώ οι ίδιοι θα ειδοποιηθούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που θα έχουν δηλώσει.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 2310 240 002
(κ. Κατερίνα Σύρογλου, Επιμελήτρια Inspire Project) [email protected]