Μια αναδρομική έκθεση του έργου του Πέτρου Μπάτσιαρη, με τίτλο Αναζήτηση & Ανάδυση, εγκαινιάζεται την επόμενη Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, στις 18:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».
Στο έργο του Πέτρου Μπάτσιαρη καθίσταται εμφανής η αντίληψη πως η τέχνη αποτελεί ένα εργαλείο μιας γενικής θεώρησης των πραγμάτων και γνώσης του πολιτισμού εν γένει. Μιας ιδιότυπης, ωστόσο, «γνώσης» που δεν αφορά αποκλειστικά τους δημιουργούς, αλλά και τα υποκείμενα στα οποία εκείνος απευθύνεται. Είναι μια «γνώση» που παράγεται μέσα από τη διάδραση και την αλληλεπίδραση ελεύθερων υποκειμένων.
Ο Μπάτσιαρης ανταποκρίθηκε στη θεμελιώδους σημασίας ανάγκη ενός συνεχούς αναστοχασμού για την ίδια τη φύση της τέχνης και την κοινωνική λειτουργία των έργων της. Μια «φύση» και μια «λειτουργία», βέβαια, που αδιάκοπα μεταβάλλονται, μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει και αυτός, που μοιάζει όλο και περισσότερο ασυνεχής, ασταθής και κατακερματισμένος. Έτσι, το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη, τόσο σε πλαστικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, επεκτάθηκε στη διαρκή επανεξέταση της επίδρασης της τέχνης, στη θεώρηση των αδιάκοπων μετατοπίσεών της. Με την επίγνωση όλων των παραπάνω, ο Μπάτσιαρης αναζήτησε στις μορφές και στα αρχέτυπα, όπως το τετράγωνο και ο κύβος, τα σημεία εκείνα του κόσμου που παραμένουν σταθερά, που διασφαλίζουν τη συνέχεια και την ενότητά του.
Το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, στο οποίο ο Μπάτσιαρης αφιερώθηκε παράλληλα με την τέχνη του, στάθηκε η αφορμή μιας τέτοιας διαρκούς αναζήτησης και διάδρασης, καθώς του υπενθύμιζε καθημερινά την πραγματική μετασχηματιστική επενέργεια της καλλιτεχνικής πράξης.
Όπως έλεγε και ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Εκτός από το χρόνο, πάνω μας κουβαλάμε και τους χώρους μας: τους χώρους της παιδικής μας ηλικίας, τους χώρους του περασμένου καλοκαιριού, τις πλατείες, τις γειτονιές, τους δρόμους, τα βουνά τα ποτάμια. Χώροι "άτακτα" τοποθετημένοι στο μυαλό μας, που πολλές φορές περνάμε από τον ένα στον άλλο με περάσματα άλλοτε αθόρυβα και ήσυχα και άλλοτε με βίαια και φαινομενικά ασύνδετα.
Το ίδιο γίνεται και με το χρόνο. Βιώνουμε ταυτόχρονα τον "εδώ" χρόνο με το χθεσινό, με τον περσινό, μ'' αυτόν που φτάνει μέχρι την παιδική ηλικία μας, αλλά και με τον αυριανό και με αυτόν του μέλλοντός μας, αν έχουμε εξασκηθεί στο να ονειρευόμαστε και να σχεδιάζουμε.
Τα έργα στέκονται στο εργαστήριο μισοτελειωμένα για μέρες, μήνες και χρόνια μπορεί. Περιμένουν να βρουν την ενότητά τους με λέξεις στέρεες και γεμάτες. Εκτελούν το δερβίσικο κύκλο της αντοχής και της υπομονής μέχρι να συντελεστεί μια αφήγηση για την ενότητα αυτού του κόσμου.»
Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσιο καλλιτεχνικό λεύκωμα από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Ο Πέτρος Μπάτσιαρης γεννήθηκε το 1959 στην Ευρυτανία. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1993-1998), στα εργαστήρια των Ρ. Παπασπύρου και Δ.Κοκκινίδη. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και σε ατομικές εκθέσεις στη Βιέννη (In Memoriam Petros Batsiaris-Eine Verabschiedung, 2017, & Continuities and dis-continuities, Double feature, 2015, art 18, Whose stories?, 2012, Podium, Εικόνες για την ανάδυση νέων μορφών, 2011, Die Ausstellung, Πέρασμα σε μια άλλη κατάσταση, 2010, Stammkaffee), στις Βρυξέλλες (Theorema Art Gallery, 2007), στο Λουξεμβούργο (Ξανά πίσω στην αθωότητα, 2006, Batiment JMO –Kirchberg) και στην Αθήνα (Συν-υπάρξεις σε ανοιχτά τοπία, με το Β. Χατζή, 2004, «Διάβαση»). Το 2001 το έργο του «Σχέδιο μνήμης σε κλίμακα 9/8» τοποθετήθηκε μέχρι το 2003 στο Σταθμό του Πειραιά μετά από τη βράβευσή του. Με τη διπλή του ιδιότητα ως εικαστικός καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός, δουλεύοντας την έννοια της συνύπαρξης στο χώρο με συμμετοχικές εικαστικές δραστηριότητες, απέκτησε σημαντική εμπειρία στην εμψύχωση ομάδων παιδιών σε σχολεία ή σε άλλους κοινωνικούς χώρους. Ο καλλιτέχνης απεβίωσε το 2016. www.petrosbatsiaris.com
Διάρκεια έκθεσης: 6-11 Φεβρουαρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:00-20:00 & Κυριακή 10:00-14:00
Περισσότερες πληροφορίες: http://syllogosparthenonas.gr