Σε εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως αν η Ελλάδα δεν τηρήσει συμφωνίες, που σύμφωνα με όσα ανέφερε, προβλέπουν αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, τότε τίθεται ζήτημα για την κυριαρχία τους. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως με την τελευταία επιστολή προς τον ΟΗΕ η Τουρκία άνοιξε το συγκεκριμένο θέμα καθώς και ότι είναι αποφασισμένη πάνω σε αυτό.
«"Αν η Ελλάδα παραβιάσει το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και δεν κάνει πίσω, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών", είπαμε στον ΟΗΕ» υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην εκπομπή 24 Özel του τηλεοπτικού σταθμού 24TV, προσθέτοντας ότι με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947, τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι δεν είναι στρατιωτικοποιημένα.
Στην ερώτηση δημοσιογράφου αν επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς σε μια τέτοια κατάσταση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς τώρα ανοίγουμε το θέμα σε συζήτηση και είμαστε αποφασισμένοι. Εδώ συζητείται η κυριαρχία της, αφού δεν ενεργεί σύμφωνα με τη συμφωνία. Και θα αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για αυτό το θέμα. Τώρα κάναμε την πρώτη μας προειδοποίηση, στείλαμε την επιστολή στον ΟΗΕ».
Στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι αφενός η «ελληνοκυπριακή πλευρά», αφετέρου ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας κάνουν προκλητικές δηλώσεις και βήματα. «Αντί να προσπαθούν να μας στριμώξουν πιστεύοντας κάτι ανοησίες όπως ο "χάρτης της Σεβίλλης", αντί για προκλητική ρητορική και ενέργειες όπως "Θα επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, αλλά υπάρχει το Casus Belli", αν υπήρχε η κατανόηση "δύο γειτόνων", όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Από τη μια δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας, και από την άλλη λέμε "δίκαιο μοίρασμα"», ανέφερε.
H Αίγυπτος θα κερδίσει περισσότερα αν υπογράψει συμφωνία μαζί μας
Στην ίδια συνέντευξη επιχείρησε «άνοιγμα» προς το Κάιρο, δηλώνοντας πως αν η Αίγυπτος υπογράψει συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία θα βγει περισσότερο κερδισμένη σε σύγκριση με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα. Παράλληλα, ο Μ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως η ελληνική οικονομία δεν... αντέχει τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.
Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν θα αλλάξει η προτίμηση της Αιγύπτου να ενεργεί μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο στο μέλλον, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να παίξει με τον χρόνο.Δεν έχουμε πια τέτοια ανοχή. Έχουμε θέσει το θέμα. Είπαμε στο Κραν Μοντάνα, "αυτή είναι η τελευταία διαπραγμάτευση για την ομοσπονδία. Δεν θα διαπραγματευτούμε την oμοσπονδία από εδώ και πέρα".
Για τις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, ο Tούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ανοίγει μια νέα σελίδα αν και δεν προχωρά όσο γρήγορα θα ήθελε η Άγκυρα. Υποστήριξε, δε, ότι οι δύο χώρες είχαν φτάσει σε κάποια «απόσταση» προηγουμένως για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά μεσολάβησε η ρήξη των σχέσεών τους. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι για την Αίγυπτο θα είναι πολύ πιο κερδοφόρα μια συμφωνία με την Τουρκία.
Απαντώντας σε ερώτηση για την αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ακολουθούσαν πάντα μια ισορροπημένη πολιτική όσον αφορά τις σχέσεις Κύπρου, Ανατολικής Μεσογείου και Τουρκίας-Ελλάδας και υπενθύμισε ότι δεν πρέπει να διαταράξουν αυτή την ισορροπία.
«Η Ελλάδα προσπαθεί να ξοδέψει χρήματα για όπλα με παράλογο τρόπο. Όταν κοιτάς την οικονομία της, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να το αντέξει. Όταν ακούμε τις δικαιολογίες, αναφέρονται κυρίως «στην απειλή από την Τουρκία», αλλά η απειλή είναι η Ελλάδα. Πάντα ενεργούσαμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε