Δεν είναι μόνο η πανδημία, είναι και οι επιπτώσεις της που απαιτούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισής του με την κοινωνική συνοχή να καθίσταται βασικός παράγοντας. Όσο η αντιπολίτευση κινείται με γνώμονα την κοινωνία των... σόσιαλ μίντια και τη σκιαμαχία μεταξύ ανωνύμων και επωνύμων, επιλέγοντας τον πετροπόλεμο και τον σκληρό ροκ για να καλύψει εγγενείς αδυναμίες και προβλήματα, τόσο ο ρόλος της μετατρέπεται σε περιθωριακό. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και μια σοβαρή αντιπολίτευση ειδικά αξιωματική, αποτελεί σημαντικό παράγοντα της λειτουργίας της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Το πως επιλέγουν τα κόμματα να ασκούν το ρόλο που τους ανέθεσαν οι πολίτες μέσα από τις εκλογές αφορά τα ίδια. Θα επιβραβευτούν ή θα καταψηφιστούν από τους ψηφοφόρους τους και θα κριθούν από τους ίδιους. Οι δημοσκοπήσεις που παραμένουν φωτογραφίες της στιγμής καταγράφουν τις απόψεις των ψηφοφόρων για θέματα που αφορούν την τρέχουσα πολιτική ατζέντα. Και προς το παρόν, τουλάχιστον, δείχνουν απογοητευμένοι.
Ποντάροντας σε κάθε είδους ζήτημα που εγείρει πάθη και οδηγεί σε διχαστικές λογικές και κινήσεις πόλωσης αποποιείται αυτόν ακριβώς τον ρόλο επενδύοντας σε μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες στο πλαίσιο ενός άτυπου ανταρτοπόλεμου που έχει στόχο να προκαλέσει ρωγμές στο κυβερνητικό επιτελείο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει το δρόμο της έντασης είτε για να καλύψει τα εσωκομματικά του προβλήματα είτε για να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας εν αναμονή εξελίξεων σε υποθέσεις που αφορούν τη διακυβέρνησή του όπως η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τις καταγγελίες κατά του Νίκου Παππά που αφορούν το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών όπως αυτές έγιναν από τον πάλαι ποτέ υποστηρικτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καλογρίτσα, τον αποκαλούμενο και «κόκκινο εργολάβο».
Ποντάρει σε ένα είδος ακραίας ρητορικής είτε αυτή αφορά τον νόμο για τα ΑΕΙ και τις καταγγελίες για βιασμούς ανηλίκων και σεξουαλικές κακοποιήσεις, είτε την υπόθεσή Κουφοντίνα αλλά και τη διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση.
Η συστράτευσή του με όλους όσοι επιδιώκουν την πεζοδρομοποίηση της πολιτικής σκηνής τον εκθέτει ανεπανόρθωτα στον κεντροαριστερό χώρο εκφραστής του οποίου επιχειρεί να εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας. Τα προσκλητήρια για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και το κλείσιμο του ματιού στους μπαχαλάκηδες τον οδηγούν στην κινηματική περίοδο της ζωής του που όμως δεν είχε δοκιμαστεί ως κυβέρνηση και φυσικά δεν είχε υπογράψει ένα τρίτο μνημόνιο.
Το βασικότερο όμως είναι ότι η σημερινή αξιωματική και μείζονα αντιπολίτευση δείχνουν να επενδύουν σε μια αρνητική εξέλιξη της πανδημίας, φθάνοντας στο σημείο κατηγορούν την κυβέρνηση για αποτυχία ως προς τη διαχείρισή της και να δηλώνουν πως πορεύεται χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, όταν σε γενικές γραμμές το κύριο στοιχείο αντιμετώπισής της που είναι ο εμβολιασμός προχωρά με τρόπο που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για χώρες της ΕΕ και όχι μόνο.
Η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ίδιος δεν θα είχε αφήσει την κατάσταση με τον κορονοιό να εξελιχθεί έτσι δεν αποτελεί πρόταση, ενώ το πρόγραμμα για το νέο ΕΣΥ που παρουσίασε με υποσχέσεις για προσλήψεις και αυξήσεις μισθών σίγουρα δεν αποτελεί λύση εν μέσω της κορύφωσης της κρίσης. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα κρίνουν παρά την όποια κόπωση έχει προκαλέσει η πολύμηνη εφαρμογή περιοριστικών μέτρων και η δυσφορία του εγκλεισμού. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που οι μεταλλάξει του ιού εμφανίζονται απειλητικές.
Στο θέμα των ΑΕΙ η θέση πως δεν θα εφαρμοστεί νόμος στην πράξη και τα περί αστυνομοκρατίας δεν αποτελούν θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί φτάνοντας στο σημείο να κατηγορεί ακόμη και τον Πρύτανη του ΑΠΘ ο οποίος εφάρμοσε νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Οι περιπτώσεις που ανέδειξαν την απουσία αντιπολιτευτικού λόγου και σχεδίου προτάσεων είναι αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε να εκμεταλλευθεί μικροπολιτικά και μικροκομματικά. Το ζήτημα των βιασμών ανηλίκων και των σεξουαλικών κακοποιήσεων καθώς και αυτό με την κατά ΣΥΡΙΖΑ «αστυνομοκρατία» που συνδυάστηκε και με την υπόθεση του αρχιεκτελεστή Δημήτρη Κουφοντίνα ως προς τον αυταρχισμό και το κράτος δικαίου. Μια υπόθεση που γύρισε μπούμερανγκ και την οποία η Κουμουνδούρου επιχειρεί ήδη να ξεχάσει μετά την υπέρμετρη έκθεσή της.
Αντί προτάσεων ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέθαλψαν μια προσπάθεια να κατηγορηθεί ο Πρωθυπουργός για συγκάλυψη και ο χώρος της κυβερνώσας παράταξης ακόμη και για «παιδεραστία» και trafficking ανηλίκων, ενώ στην υπόθεση Κουφοντίνα υιοθέτησαν τα αιτήματά του υποστηρίζοντας πως η Δημοκρατία δεν εκδικείται και κάνοντας λόγο για κράτος δικαίου που πρέπει να ισχύει για όλους.
Και τα δύο αυτά θέματα, όπως άλλωστε και το ζήτημα της ενημέρωσης για τη διαχείριση της πανδημίας, έφτασαν στη Βουλή. Όπου οι προτάσεις τελικά έγιναν απο την κυβέρνηση που εμφάνισε σειρά μέτρων αντιμετώπισης καλώντας, δυστυχώς άνευ ανταπόκρισης, το σύνολο των κομμάτων να τοποθετηθούν.
Για το ελληνικό Metoo όπως ονομάστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε δέσμη μέτρων και προτάσεων όπως η αυστηροποίηση ποινών, η ίδρυση metoo.gov.gr, η δημιουργία μητρώου για επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με ανήλικους και η κατάρτιση υποχρεωτικού κώδικα δεοντολογίας που όπως τόνισε κατά την ομιλία του στη βουλή «έχουν ένα διπλό στόχο: Πρώτον, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος. Αλλά κυρίως να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη».
Σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε:
-Αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας και αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σε ό,τι δε αφορά τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, με νέα ηλικιακά όρια.
-Εγκαινιάζεται κεντρική διαδικτυακή πύλη, metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές ενώ θα υποβάλλονται και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο
- Θεσπίζεται ένα ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής.
- Συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας. Ενώ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης».
- Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν.
- Στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας, θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
- Επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά.
Αναλόγως και στη συζήτηση που έγινε στη βουλή κατόπιν επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα για την «αστυνομική βία» ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που κατέθεσε σειρά μέτρων μεταξύ των οποίων
- Ενίσχυση, σε συνεργασία με την βρετανική και γαλλική αστυνομία, των ψυχογραφικών τεστ προς τους αστυνομικούς για να διαγνωστεί εκ των προτέρων αν κάποιος υποψήφιος έχει ροπή προς τη βία που τον καθιστά επικίνδυνο να αναλάβει αυτή τη δουλειά.
- Προώθηση νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.
- Θέσπιση ειδικού βοηθού συνηγόρου του πολίτη με αποκλειστική αρμοδιότητα να συνδράμει στα θέματα αντιμετώπισης αστυνομικής βίας με αυτόνομη δομή 10 εξειδικευμένων στελεχών.
Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε ένα βήμα παραπάνω θέτοντας θέμα χρήσης ατομικής κάμερας από όλες τις «δυνάμεις ΔΙΑΣ, Άμεσης Δράσης, ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ για να μην κατασκευάζονται γεγονότα κατά το δοκούν» καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν. Φεύ η Αξιωματική Αντιπολίτευση και όχι μόνο απέφυγαν να λάβουν θέση με ειρωνικές αναφορές όπως αυτή του τέως προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση περί δυνατότητας να βγάζουν και... selfies.
Επί της ουσίας η χρήση... πυροτεχνημάτων αποτελεί βασικό αντιπολιτευτικό λόγο και είναι ενδεικτικό πως ο χρόνος που τα θέματα απασχολούν την επικαιρότητα μέσα από αυτή την τακτική βαίνει διαρκώς μειούμενος ενδεχομένως ορισμένες φορές και σε βάρος της σημασίας τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρούσα φάση δύναται να παίζει σε αυτό το αντιπολιτευτικό ταμπλό αφού το κενό που παρατηρείται σε επίπεδο αντιπολίτευσης δεν καταλαμβάνεται από άλλο κόμμα. Το ΚΙΝΑΛ έχει επιλέξει ανάλογο αντιπολιτευτικό λόγο σε μια δραματική προσπάθεια να αναδείξει συστράτευση με την λεγόμενη περιρρέουσα ατμόσφαιρα δίνοντας έδαφος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια δέ να τηρηθούν αποστάσεις οδηγεί σε μια περαιτέρω περιθωριοποίηση από το χώρο που εμφανίζεται να διεκδικεί.
Σε κάθε περίπτωση σε μια από τις δυσκολότερες και ιστορικά στιγμές της χώρας ελέω μιας πανδημίας η αδυναμία έκφρασης από την αντιπολίτευση δυσχεραίνει τις προσπάθειες για έξοδο από το τούνελ της δυσχέρειας και των προβλημάτων που αυτή τη φορά αγγίζουν την υγεία του συνόλου των πολιτών.