Ζιμπάμπουε: Το κυβερνών κόμμα ξεκινά διαδικασίες καθαίρεσης του προέδρου R. Mugabe

Ζιμπάμπουε: Το κυβερνών κόμμα ξεκινά διαδικασίες καθαίρεσης του προέδρου R. Mugabe

Το κυβερνών κόμμα ZANU-PF κοινοποίησε επίσημα σήμερα στον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Robert Mugabe την καθαίρεσή του από την προεδρία του κόμματος και αναμένεται αύριο να κινήσει τη διαδικασία καθαίρεσής του, καθώς εξέπνευσε η προθεσμία που του είχε δώσει για να παραιτηθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος Simon Moyo.

Την Κυριακή το ZANU-PF, καθαίρεσε από την ηγεσία του τον 93χρονο Mugabe, που ηγείτο του κόμματος από το 1977 και παρέμενε επί 37 χρόνια στην εξουσία. Το κόμμα επίσης απέπεμψε την γυναίκα του Grace, μια βδομάδα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Η κεντρική επιτροπή του ZANU-PF όρισε τον Emmerson Mnangagwa ως νέο ηγέτη του.

Σκληρό παζάρι από τον R. Mugabe για να παραιτηθεί

Αφού χθες με διάγγελμά του ο επί 37 χρόνια πρόεδρος της Ζιμπάμπουε απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε ενδεχόμενη παραίτησή του, σήμερα φέρεται να έχει συμφωνήσει, ζητώντας, όμως, μεγάλα ανταλλάγματα σύμφωνα με το CNN.

Τώρα έχει συνταχθεί μια επιστολή παραίτησης, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν για τις διαπραγματεύσεις του με τους στρατηγούς που κατέλαβαν την εξουσία στη Χαράρε την περασμένη εβδομάδα.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, ο Μugabe και η σύζυγός του Grace θα έχουν πλήρη ασυλία, ανέφερε το CNN.

Η πίεση αυξάνεται τώρα από όλες τις πλευρές στον 93χρονο, τον μοναδικό ηγέτη της Ζιμπάμπουε αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1980, να θέσει άμεσα τέρμα στη σύγχυση που επικρατεί στη χώρα μετά το ντε φάκτο πραξικόπημα της περασμένης Τετάρτης.

Ο Mugabe εξέπληξε τους πολίτες της Ζιμπάμπουε χθες αργά το βράδυ όταν στο διάγγελμά του απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε παραίτηση, δεσμευόμενος, αντίθετα, να προεδρεύσει, τον ερχόμενο μήνα, ενός συνεδρίου του ZANU-PF, το οποίο μόλις μερικές ώρες νωρίτερα τον είχε καθαιρέσει από την ηγεσία του.

Δευτερόλεπτα μετά το διάγγελμα του o Mugabe, ο ηγέτης των βετεράνων του πολέμου Chris Mutsvangwa δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως (οι βετεράνοι) θα ηγηθούν δημόσιων διαμαρτυριών στους δρόμους της Χαράρε.

Σήμερα ο Mutsvangwa δήλωσε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική δράση εναντίον του Mugabe.

Η κεντρική επιτροπή του ZANU-PF είχε ορίσει νωρίτερα τον Emmerson Mnangagwa ως νέο ηγέτη του. Ήταν η αποπομπή από τον Mugabe του Mnangagwa από τον θώκο του αντιπροέδρου - που άνοιξε τον δρόμο στη σύζυγό του Grace προκειμένου να τον διαδεχθεί - που οδήγησε τον στρατό να καταλάβει την εξουσία.

Στο μεταξύ, δύο υψηλόβαθμες πολιτικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters ανέφεραν σήμερα πως ο Mugabe συμφώνησε χθες να παραιτηθεί αλλά το κόμμα του δεν ήθελε να ανακοινώσει την παραίτησή του ενώπιον του στρατού, γιατί κάτι τέτοιο θα έκανε την επέμβασή του να μοιάζει με πραξικόπημα.

«Θα έμοιαζε πολύ άσχημο αν παραιτείτο μπροστά από αυτούς τους στρατηγούς. Θα είχε προκαλέσει τεράστια αναστάτωση», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή του ZANU-PF.

Άλλη πολιτική πηγή δήλωσε πως η ομιλία είχε σκοπό να «καθαρίσει» τη δράση του στρατού.

Εξάλλου, το Πανεπιστήμιο της Ζιμπάμπουε ακύρωσε σήμερα τις εξετάσεις όταν οι φοιτητές άρχισαν να τραγουδούν τραγούδια εναντίον του 93χρονου Mugabe, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

Στο μεταξύ, ο Mugabe παραμένει υπό κατ΄οίκον περιορισμό στο πολυτελές συγκρότημα "Blue Roof".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ