«Χρήμα επανεκκίνησης» για τον κλάδο της εστίασης αποτελεί το πακέτο μέτρων πάνω από 300 εκατ ευρώ, που θα ανακοινωθεί πιθανώς και σήμερα.
Αφορά κεφάλαια κίνησης για αγορά πρώτων υλών από 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Η εστίαση θα απασχολήσει τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και αμέσως μετά θα γίνουν ανακοινώσεις.
Στην σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 4 το μεσημέρι της Πέμπτης, θα συμμετέχουν οι υπουργοί Επικρατείας, Οικονομίας, Ανάπτυξης, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Θόδωρος Λιβάνιος και Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, καθώς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς αλλά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας
Νωρίτερα ο υφυπ. Ανάπτυξης Γιάννης Tσακίρης δήλωσε πως «ετοιμάζουμε δύο πακέτα στήριξης, ένα για την εστίαση και ένα για τον τουρισμό, λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα».
Οι σημερινές ανακοινώσεις θα αφορούν αποκλειστικά την εστίαση και θα αφορούν κεφάλαια κίνησης για τις αγορές πρώτων υλών από τους επιχειρηματίες του κλάδου, ενόψει και του ανοίγματος για την εξωτερική εστίαση, μέσω της οποίας και θα επιχειρηθεί η επανεκκίνηση του κλάδου.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν να βάλουν χρήματα στο ταμείο τους από τον περασμένο Οκτώβριο. Εστιατόρια που δεν κάνουν delivery είδαν τις πρώτες ύλες να λήγουν μέσα σε αυτούς τους μήνες και θα χρειαστούν ρευστότητα για να ξαναγεμίσουν ράφια και ψυγεία.
Το νέο μέτρο στήριξης θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ και θα αφορά επιχειρήσεις εστίασης που έχουν υποστεί μείωση τζίρου το 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.
Το πρόγραμμα θα έρθει να καλύψει ακριβώς αυτό το «κενό». Ένα κενό το οποίο δεν μπορεί εύκολα να καλυφθεί ούτε από τις τράπεζες οι οποίες δίνουν χρήμα με αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια. Πόσο «αξιόχρεη» μπορεί να είναι μια μικρομεσαία επιχείρηση που έχει μείνει κλειστή επί 6 ή περισσότερους μήνες;
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν θα επιδοτηθούν όσες επιχειρήσεις εστίασης κατάφεραν να εμφανίσουν αύξηση τού τζίρου τους, λειτουργώντας με take away ή με delivery. Στόχος της δράσης είναι να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στις επιχειρήσεις εστίασης να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα και να προετοιμαστούν για την επαναλειτουργία τους μόλις το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίερς, η δράση πρόκειται να εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα, τόσο σε τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και στα γυμναστήρια και τους παιδότοπους. Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει τη δυνατότητα να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις εστίασης και για την αγορά μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, τα οποία εξουδετερώνουν παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως ο covid 19.