Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με την Ελλάδα καθώς και ότι τα ονόματα που είχε προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς ακόμα συζητούνται. Οι δηλώσεις Ζάεφ έρχονται τη στιγμή που στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ βρίσκεται στο παρά πέντε.
Συγκεκριμένα και όπως μεταδίδουν σκοπιανά ΜΜΕ, ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το πιθανό όνομα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ επανέλαβε ότι οι προτάσεις που έχει κάνει ο Μάθιου Νίμιτς βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι και συζητούνται.
«Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία αλλά αισιοδοξώ ότι σήμερα μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα καταλήξουμε σε συμφωνία», υποστήριξε ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού forum στα Σκόπια.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα Μέσα της γειτονικής χώρας ο Ζ. Ζάεφ τόνισε ότι σήμερα θα συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την τελική λύση. «Αν καταλήξουμε σε συμφωνία τότε και οι δύο πλευρές θα ενημερώσουν την κοινή γνώμη. Αν υπάρξει συμφωνία θα ορίσουμε την ατζέντα των διαδικασιών που θα ακολουθήσουν, θα ενημερώσουμε τους πολίτες και θα ενημερώσουμε πολιτικούς και κόμματα», συ,πλήρωσε ο Ζ. Ζάεφ.
Τέλος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τόνισε ότι το θα υπάρξει δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας είναι πολύ σημαντικό.
Ανταλλαγή πυρών με Ιβανόφ
Κληθείς δε να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβανόφ –σύμφωνα με την οποία η προειδοποίηση του κ. Ζάεφ μέσω χθεσινής συνέντευξής του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων (TELMA) ότι ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα θέσει σε κίνδυνο τις προοπτικές ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Ιβανόφ, «απελπισμένη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης και των "Μακεδόνων" πολιτών ενόψει πιθανού δημοψηφίσματος»– είπε:
«Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομούμε συνεργασίες, να ωθούμε προς τα εμπρός τη “Μακεδονία” σε όλες τις προοπτικές της. Σε μία τέτοια περίπτωση πιστεύω ότι θα έχουμε συσκέψεις και εκεί μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα επιχειρήματα. Όλοι πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους και να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που μας έχουν τοποθετήσει στις θέσεις μας. Αυτοί μας τοποθετούν, αυτοί μας αλλάζουν και, επομένως, για ένα τόσο σημαντικό θέμα αποφασίσαμε πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
Και προσέθεσε επ' αυτού: «Όλες οι απογοητεύσεις που είδαμε, η μετανάστευση των νέων ανθρώπων που είδαμε, αυτά είναι τα δεδομένα στην “Μακεδονία” και για αυτά μιλά όλη η περίοδος που διανύσαμε μαζί από την ανεξαρτησία της χώρας μέχρι σήμερα. Ξέρουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν λυθεί το ζήτημα, ξέρουμε ότι θα γίνουμε αμέσως μέλος του ΝΑΤΟ, ξέρουμε ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όλα αυτά είναι μπροστά μας, σε μας επαφίεται να αποφασίσουμε».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η προεδρία της πΓΔΜ είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «Οι στρατηγικοί στόχοι της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας" για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ είναι σαφώς καθορισμένοι και αμετάβλητοι. Η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας δεν στρέφονται σε καμία περίπτωση κατά της ένταξης της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας" στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».
Dimitar Dilkoff, Pool Photo via AP