Καμία απάντηση δεν έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού σε όσους το εγκαλούν από το πρωί για τη νέα προσπάθειά του να «ροκανίσει» την επένδυση της Cosco στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Αντί να εξηγήσει τα ανεξήγητα, δηλαδή για ποιο λόγο η γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη έστειλε την επιστολή με την οποία ζητά το Silo και άλλα κτήρια, το υπουργείο Πολιτισμού στην επίσημη ανακοίνωσή του λέει άλλα λόγια να αγαπιόμαστε:
«Η ίδρυση Δημόσιου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στις εγκαταστάσεις του SILO, εδραιωμένο τοπόσημο του Πειραιά, αποτελεί κοινό στόχο και κοινή πρόθεση τόσο της ελληνικής όσο και της κινεζικής πλευράς. Σύμφωνα και με τις πρόσφατες συζητήσεις στα πλαίσια του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας –Κίνας, Κίνας-Ελλάδας, σχεδιάζεται η λειτουργία ενός Μουσείου που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στη οικονομική - τουριστική και εμπορική – δραστηριότητα της περιοχής και θα αναδείξει και τους δύο πολιτισμούς.»
Εάν και εφόσον λοιπόν το υπουργείο είχε τέτοια συμφωνία, γιατί εστάλη η επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας; Ποιος μπορεί να πιστέψει πως μια γενική γραμματέας είναι δυνατόν να ζητήσει ανάκληση της πώλησης- παραχώρησης σε συνεννόηση με την κινεζική πλευρά χωρίς να γίνεται οιαδήποτε αναφορά για σχετική συμφωνία; Πώς είναι δυνατόν επίσης, να μην αναφέρεται ενημέρωση και συμφωνία του επενδυτή, δηλαδή της Cosco;
Από την άλλη, το μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων της Ελλάδας θα αναδείξει και τους δύο πολιτισμούς; Οι οποίοι δεν συναντώνται σε επίπεδο ανάλογων ευρημάτων; Ποιος νους συνέλαβε κάτι τέτοιο; Και ως προς την άρνηση της γενικής γραμματέως στον κινέζο πρέσβη να χρησιμοποιηθούν κινεζικά χρήματα για το μουσείο, που η ίδια θέλει να είναι δημόσιο, τι έγινε; Το… κατάπιαν; Υπό ποιους όρους θέλει το ΥΠΠΟΑ να δημιουργηθεί το μουσείο;
Όχι μόνο δεν αισθάνεται το υπουργείο την ανάγκη να απολογηθεί, αλλά και προκαλεί με τη θρασύτητά του.
«Είναι απορίας άξιο πώς οι φωνές που εγκαλούν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για ολιγωρία στη δημιουργία του Μουσείου, είναι οι ίδιες που προσπαθούν ταυτόχρονα να στρεβλώσουν μια τέτοια πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ ως αποθαρρυντική των επενδυτικών έργων» αναφέρει στο επίσημο δελτίο Τύπου του. Ποιος άραγε επιχειρεί να βάλει προσκόμματα στην πορεία των επενδύσεων; Μα αυτός που δημιουργεί ζητήματα εκ του μη όντος στις επενδύσεις: Αφάντου, Σκουριών Χαλκιδικής, Ελληνικού και τώρα ΟΛΠ!
«Η στενή και απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Κυβέρνησης και της Κίνας σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο από την πορεία υλοποίησης των συνεργειών του Έτους Ελλάδας-Κίνας, Κίνας-Ελλάδας» καταλήγει το δελτίο. «Η διαρκής ενίσχυση εξάλλου των ελληνοκινεζικών σχέσεων επιβεβαιώνεται και από το επικείμενο ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα.»
Αν ρωτήσετε ποιο είναι το πρόγραμμα και ποιες οι συνέργειες στο Έτος Ελλάδας- Κίνας, με τι σχετικά υλικά έχουν εφοδιάσει τον πρωθυπουργό, θα σας πούμε πως δεν υπάρχουν. Το τιμητικό Έτος δεν έχει καν οργανωτική επιτροπή. Όσο για το πρόγραμμά του, είμαστε ήδη στον πέμπτο μήνα και αποτελεί… κρατικό μυστικό.
Ο πρωθυπουργός φεύγει χωρίς πολιτιστικές συνέργειες στις αποσκευές του. Το ζήτημα είναι αν θα καλύψει τις υφισταμένες του στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και μέχρι πότε. Προφανώς, μέχρι την επόμενη επιχείρηση σταματήματος επένδυσης. Με τη φόρα που έχει πάρει το δίδυμο, αποκλείεται να αργήσει.
Αντιγόνη Καρατάσου
Διαβάστε ακόμα: - Το υπουργείο Πολιτισμού «χτυπάει» και τον ΟΛΠ, μετά το Ελληνικό
(Φωτογραφία: Sοοc)