Του Γιώργου Φιντικάκη
Σε ένα προκλητικό γαϊτανάκι ευθυνών εξελίσσεται η απίστευτη υπόθεση των ΕΛΤΑ και η παρακράτηση των χρημάτων των καταναλωτών, τα οποία προορίζονταν για τη ΔΕΗ.
Αλληλοκατηγορίες μεταξύ των πρωταγωνιστών και των ελεγκτών τους, καμία ενημέρωση για το ύψος των χρημάτων που παρακρατήθηκαν, καμία παραδοχή από κάποιον εμπλεκόμενο ότι έσφαλε. Ούτε συγνώμη προς τους καταναλωτές που ταλαιπωρήθηκαν ή ταλαιπωρούνται ακόμη, έχει ακουστεί, ούτε τα ΕΛΤΑ, και το υπερ-Ταμείο, που τα ελέγχει, (όπως και τη ΔΕΗ), έχουν δημόσια πάρει θέση.
Σε μια υπόθεση που δείχνει πόσο στρεβλά λειτουργεί τελικά η αγορά ρεύματος στη χώρα μας, ΔΕΗ και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σαν άλλοι "Μετά Χριστόν Προφήτες", συνεχίζουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για το πως έπρεπε να είχαν χειρισθεί το θέμα. Οταν η αλήθεια είναι πως ουδείς τους ενεργοποιήθηκε εγκαίρως.
Η μεν ΡΑΕ, παρ'' ότι το ζήτημα προέκυψε για πρώτη φορά πέρυσι τον Μάρτιο, δεν παρενέβη για να το σταματήσει, παρ'' ότι θεματοφύλακας της αγοράς, και εκείνη που έχει εκδώσει την άδεια προμήθειας ρεύματος στα ΕΛΤΑ. Στα οποία ο ανταγωνισμός προσάπτει ότι πωλούν ρεύμα κάτω του κόστους, επιδοτώντας στην ουσία τα τιμολόγιά τους, παρακρατώντας τα χρήματα τρίτων. Η δε, ΔΕΗ, παρ'' ότι γνώριζε ότι τα ΕΛΤΑ παρακρατούν συστηματικά δικά της χρήματα, τηρούσε σιγήν ιχθύος πριν το πρόβλημα πάρει διαστάσεις. Σαν να νοιαζόταν περισσότερο πως θα το αποκρύψει, και θα το διαχειριστεί επικοινωνιακά, παρά για αυτή καθ' εαυτή την ουσία του.
Σε αυτό το αλαλούμ, που σε μια άλλη χώρα θα είχε προκαλέσει παραιτήσεις, ΔΕΗ και ΡΑΕ, αναγνώρισαν δημοσίως το πρόβλημα, μόνο όταν αυτό πήρε τέτοια δημοσιότητα, ώστε δεν γινόταν άλλο να συνεχίσουν να σιωπούν. "Γνώριζες για την πρακτική των ΕΛΤΑ αλλά δεν έκανες τίποτα", ήταν, παραφράζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ, το μήνυμα προς στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία τη Πέμπτη της είχε επιρρίψει ευθύνες επειδή δεν ενημέρωσε εγκαίρως ούτε την ίδια, ούτε τους καταναλωτές.
"Κάθε έλεγχος ή κριτική, ακόμη και οι από καθέδρας υποδείξεις, είναι καλοδεχούμενος, ωστόσο δημόσιες τοποθετήσεις που ενώ ουδόλως συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος, δυσφημίζουν την επιχείρηση, δεν είναι ούτε επιτρεπτές, ούτε ανεκτές", είναι κατά λέξη το απόσπασμα από τη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ.
Βέβαια, τους καταναλωτές που ταλαιπωρήθηκαν, αλλά και όλους όσους παρακολουθούν εδώ και ημέρες την ιστορία, ποσώς τους ενδιαφέρει, ποιoς θα καταφέρει να πείσει καλύτερα την κοινή γνώμη, ότι δεν ευθύνεται εκείνος, παρά η άλλη πλευρά.
Τα πραγματικά ερωτήματα που απασχολούν, δηλαδή πόσα χρήματα έχουν τελικά παρακρατήσει τα ΕΛΤΑ, πότε θα τα αποδώσουν στη ΔΕΗ, ποιoς διαβεβαιώνει ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον, παραμένουν αναπάντητα. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση έχει πλήξει την αξιοπιστία τόσο της ΔΕΗ ως αξιόπιστου προμηθευτή ρεύματος, όσο και της ΡΑΕ ως θεματοφύλακα της αγοράς, αλλά και συνολικά αυτήν της αγοράς ρεύματος στην Ελλάδα, που δείχνει ότι δυσκολεύεται ακόμη να ξεπεράσει τις παιδικές της ασθένειες.
Ευθύνες προφανώς κάποια στιγμή και θα αποδoθούν. Ο φόβος όμως είναι ότι θα επιλύσουν επιδερμικά και μόνο το ζήτημα, αφού μέρος του, είναι τόσο ο θεματοφύλακας της αγοράς, όσο και ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ και των ΕΛΤΑ, δηλαδή η "Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας", γνωστή ως υπερ- Ταμείο.
Στην πρώτη ουσιαστικά σοβαρή κρίση με ΔΕΚΟ του χαρτοφυλακίου του, το Ταμείο αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων. Κανονικά θα όφειλε να είχε επιβάλει σε αμφότερες τις διοικήσεις ΕΛΤΑ και ΔΕΗ, την υποχρέωση να επιλύσουν το ζήτημα χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι καταναλωτές.
Στη πράξη, τσαλάκωσε την εικόνα του, αφού δύο από τις πιο εμβληματικές ΔΕΚΟ που έχουν περάσει στην κατοχή του, αποδείχθηκαν ανίκανες να παράσχουν ένα υποτυπώδες επίπεδο υπηρεσιών στους πελάτες τους.
Αυτός όμως είναι και ο λόγος για τον οποίο συστάθηκε το υπερ-Ταμείο. Ούτως ώστε οι υπηρεσίες που παρέχουν οι ΔΕΚΟ να γίνονται κάθε μέρα καλύτερες, να κάνουν τη ζωή όλων μας πιο εύκολη, να δίνουν περισσότερα, και να χρειάζονται λιγότερα, λειτουργώντας με τρόπο διάφανο και νοικοκυρεμένο.