ΥΠΟΙΚ: Το σχέδιο για μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησής του

ΥΠΟΙΚ: Το σχέδιο για μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησής του

«Το σχέδιο για μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησής του. Με τη δημοσιοποίησή του θα καταστεί σαφές ότι αποτελεί ένα πειστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας και θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που θέτει η κυρία Μπακογιάννη. Μέχρι τότε όμως, είναι άνευ ουσίας ο σχολιασμός επί δημοσιογραφικών πληροφοριών ή ημιτελών σχεδίων». Αυτό σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας με αφορμή κοινοβουλευτική ερώτηση της υπεύθυνης των τομέων Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, για πολλοστή φορά η κυρία Μπακογιάννη σπεύδει να ενημερώσει τον Τύπο πριν ακόμη μια κοινοβουλευτική ερώτησή της φτάσει στο αρμόδιο γραφείο της Βουλής και πριν κοινοποιηθεί στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Οπότε, όπως τόνισαν, για πολλοστή φορά το υπουργείο καλείται να απαντήσει σε αιχμές και υπαινιγμούς της βουλευτού για τη συγκρότηση της Επιστημονικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συμβουλίου. 

«Αν και πάγια τακτική του υπουργείου είναι να απαντά μέσω της κοινοβουλευτικής οδού και στη συνέχεια να ενημερώνει τον Τύπο με σχετικές ανακοινώσεις ή συνεντεύξεις, αυτή τη φορά επιλέγει την τακτική της κυρίας Μπακογιάννη, με την ελπίδα ότι η απάντηση θα τύχει καλύτερης ανταπόκρισης» επισήμαναν τα ίδια στελέχη. 

Ειδικότερα, οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν ότι η Επιστημονική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Συμβουλίου συγκροτήθηκε από επιστήμονες αναγνωρισμένους στην Ελλάδα και διεθνώς, με εξειδίκευση στα επιστημονικά τους πεδία που άπτονται της οικονομικής ανάπτυξης. Σημειώνουν επίσης πως το πλαίσιο στο οποίο καλούνται να εργαστούν και να προσφέρουν αφορά την επεξεργασία προτάσεων για τον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, τον σχεδιασμό εθνικών και ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων, αλλά και τη συνεργασία με αντίστοιχα συμβούλια των κρατών-μελών της Ε.Ε. Αφορά, διευκρινίζουν, τη διερεύνηση των αναπτυξιακών και ανταγωνιστικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, εντός του πλαισίου της ευρωζώνης. 

Για την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, επισημαίνουν πως η κυβέρνηση για πρώτη φορά επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής με ορίζοντα το 2021. Κεντρικός πυλώνας του σχεδίου, εξηγούν, είναι η βέλτιστη αξιοποίηση και αποδοτικότητα των διαθέσιμων δυνατοτήτων της χώρας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και υπογραμμίζουν πως «το νέο στρατηγικό σχέδιο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που επικράτησε διαχρονικά στο παρελθόν, με την κατασπατάληση ή αδρανοποίηση πολύτιμων δημόσιων, ιδιωτικών και κοινωνικών πόρων». 

Σε ό,τι αφορά στην αναπτυξιακή προοπτική, ως βασικό στόχο θέτουν την αλλαγή του οικονομικού κλίματος με την καθιέρωση ενός ασφαλούς και σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος και επισημαίνουν: Με αναπτυξιακή ώθηση στο σύνολο της οικονομίας και με έμφαση σε τομείς όπου μπορούν να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, έχοντας στο επίκεντρο το ανθρώπινο κεφάλαιο. Στρατηγικές κατευθύνσεις είναι η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου οικονομίας της γνώσης, η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, της εκροής καταρτισμένων εργαζόμενων και της δημογραφικής κρίσης, η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, η αειφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη. 

Για την αξιοποίηση των πόρων, οι ίδιες πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι η υλοποίηση των στρατηγικών στόχων με συγκεκριμένες δράσεις, συνδέεται οργανικά με τις πολιτικές που έχει ήδη σχεδιάσει και εφαρμόζει η κυβέρνηση (νέος αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ κ.λπ). Σκοπός είναι, όπως προσθέτουν, η καλύτερη και πιο ορθολογική αξιοποίηση των εθνικών πόρων, αλλά και των πόρων που είναι διαθέσιμοι από επενδυτικά και διαρθρωτικά ταμεία. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ