Τη δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, πέραν των υγειονομικών, προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση την οποία ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολισμός, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων της δημόσιας υγείας και της σοβαρότητας της νόσου.
Παράλληλα ο Β. Κοντοζαμάνης, διευκρίνισε ότι στην τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομιών συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό του ΕΚΑΒ και παράλληλα παρατείνονται για επιπλέον τρεις μήνες οι τρίμηνες συβάσεις του έκτακτου προσωπικού που θα προσληφθεί στη θέση εκείνων που δεν θα εμβολιαστούν.
Υπενθυμίζεται ότι με τη σχετική τροπολογία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις δομές αυτές (ιδιωτικού και δημοσίου) θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.
Υποχρεωτικό χαρακτήρα θα ενέχει από την 1η Σεπτεμβρίου ο εμβολιασμός των υγειονομικών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή:
- γιατρών,
- νοσηλευτών και
- διοικητικού προσωπικού,
Όσοι αρνηθούν τη συμμετοχή τους στην εμβολιαστική εκστρατεία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου, αναμένεται ότι θα λαμβάνουν όποιο υπόλοιπο άδειας τυχόν έχουν Αν στο διάστημα αυτής της άδειας δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό, τότε δεν θα επιστρέφουν στην εργασία τους, αλλά θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο κατά την επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή ψηφίστηκε επί της Αρχής κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 αναγνώρισαν ότι το σχέδιο νόμου κινείται σε θετική κατεύθυνση αλλά επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ το καταψήφισε.