Υπό πίεση η A. Merkel για το προσφυγικό

Υπό πίεση η A. Merkel για το προσφυγικό

Μετά από μια δεκαετία στο τιμόνι της Ευρώπης η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, δυσκολεύεται να βρει συμμάχους στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση, αλλά και να εξασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση, αναφέρει το Bloomberg.       

Η πίεση έχει αρχίσει να διαφαίνεται για την A. Merkel καθώς δείχνει πιο απομονωμένη από πότε λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Τα πράγματα είναι δύσκολα για την A. Merkel ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις της Γαλλίας πως δεν πρόκειται να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες. Ακόμα και αν μερικές μικρές χώρες αποφασίσουν να δεχτούν πρόσφυγες, η Γερμανία θα κληθεί να σηκώσει το μεγαλύτερο μέρους του βάρους», τόνισε ο αναλυτής της Interel στο Βερολίνο, Jan Kallmorgen.   

Η Γερμανία αναγνώρισε πως αδυνατεί να δεχτεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες όπως έκανε το περασμένο έτος, ενώ δεν βλέπει άλλη εναλλακτική λύση για την εξεύρεση μιας διεθνής απάντησης που να αποφεύγει το κλείσιμο των συνόρων εντός της ΕΕ, δηλώνει πηγή προσκείμενη στην A. Merkel.

«Η έλλειψη σημαντικής προόδου στο ζήτημα των προσφύγων θα δημιουργήσει πολιτικές εντάσεις στην ΕΕ σε τέτοιο βαθμό που θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις και στις αγορές. Πρέπει να παρακολουθήσουμε στενότερα την κατάσταση εφέτος», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding.      

Η A. Merkel βρίσκεται στο έλεος της Ρωσίας, αλλά και της Τουρκίας καθώς στρέφεται προς τον Tayyip Erdogan με στόχο να αποκόψει την εισροή των προσφύγων που εγκαταλείπουν μαζικά την Συρία μετά την εντατικοποίηση των ρωσικών βομβαρδισμών.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει στραφεί, επίσης, στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα που επιθυμεί όσο και η ίδια να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στην προσφυγική κρίση. Η A. Merkel επιμένει πως η Ελλάδα θα παραμείνει εντός της Σένγκεν μίας και η απομόνωση της χώρας θα είχε ολέθριες επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κ. Merkel θα συναντήσει τον κ. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής οπού στο επίκεντρο των συζητήσεων τους θα είναι το προσφυγικό.

Η άρνηση της Γαλλίας να υποστηρίξει την μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας μαρτυρά την απόσταση που παίρνουν οι μακροχρόνιοι σύμμαχοι της. Την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Manuel Valls, δήλωσε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχτεί άλλους προσφυγές, ενώ η Αυστρία ανακοίνωσε πως θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα με την Ιταλία και τη Σλοβενία. Η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβενία ζήτησαν να ληφθούν μέτρα ώστε να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας για να σταματήσει η εισροή προσφύγων.     

Η A. Merkel αναμένεται να ζητήσει από τους ομόλογούς της να στραφούν εκ νέου προς την Τουρκία σε μια προσπάθεια να μειώσει της εισροές προσφύγων.

Η προσφυγική κρίση έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για την Γερμανίδα Καγκελάριο τόσο σε εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η δημοτικότητας της έχει πέσει κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες με το 81% των ψηφοφόρων να δηλώνουν πως δεν έχει χειριστεί σωστά το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης σύμφωνα με την Infratest Dimap polling.