Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας καταδίκασε τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας καταδίκασε τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως οι βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Συρία το Σαββατοκύριακο, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δεν είχαν άλλο στόχο από το να τορπιλίσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

"Τα στυγερά εγκλήματα που διέπραξαν οι εξτρεμιστές δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να τρομοκρατήσουν έναν ειρηνικό πληθυσμό και να τορπιλίσουν τις προσπάθειες να εξευρεθεί πολιτική μακροπρόθεσμη διευθέτηση της συριακής κρίσης προς το συμφέρον όλων των Σύρων και τις προσπάθειες να τερματιστεί η βία και το λουτρό αίματος", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Καταγγέλλοντας τις "απάνθρωπες επιθέσεις των τρομοκρατών", το υπουργείο απευθύνει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων που προκάλεσαν την Κυριακή (χθες) περισσότερους από 120 θανάτους σε περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται η ανάγκη να "εμποδιστούν σθεναρά" οι προσπάθειες του ΙΚ, του Μετώπου Αλ-Νόσρα και άλλων "τρομοκρατικών οργανώσεων" που αποσκοπούν να "επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση στη Συρία" και στις γειτονικές χώρες, προκαλώντας θρησκευτικές εντάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι ανακοίνωσε χθες στο Αμάν "μια κατ΄αρχήν προσωρινή συμφωνία" με τη Ρωσία για τους όρους μιας εκεχειρίας στη Συρία, η οποία "θα μπορούσε να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες".

Στο μεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες τζιχαντιστών απέκοψαν σήμερα οδικό άξονα ζωτικής σημασίας που επιτρέπει στο συριακό καθεστώς αλλά και στους αμάχους να φθάσουν στην πόλη Χαλέπι από άλλες επαρχίες, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο οδικός άξονας Χανάσερ, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της μητρόπολης της βόρειας Συρίας, είναι ο μοναδικός δρόμος που συνδέει τις κυβερνητικές συνοικίες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας με άλλες περιοχές τις οποίες ελέγχει το καθεστώς.

Αν ο δρόμος αυτός παραμείνει κλειστός για πολύ καιρό, μπορεί εμποδίσει τον στρατό από το να ανεφοδιάσει τα στρατεύματά του που πραγματοποιούν μεγάλη επίθεση στην επαρχία του Χαλεπιού. Θα προκαλούσε επίσης ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων στις δυτικές συνοικίες της πόλης τις οποίες ελέγχει το καθεστώς.

"Τζιχαντιστές από τον Καύκασο και το Τουρκεστάν και μαχητές της ισλαμιστικής ομάδας Τζουντ αλ-Άκσα απέκοψαν τη διαδρομή Χανάσερ έπειτα από αιφνιδιαστική επίθεση νότια του άξονα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Παράλληλα, μαχητές του ΙΚ απέκοψαν τη διαδρομή από τη βόρεια πλευρά", διευκρίνισε.

Ξένοι τζιχαντιστές βρίσκονται κατά χιλιάδες εδώ και περισσότερα από δυόμιση χρόνια στην εμπόλεμη Συρία και μάχονται, κατά κύριο λόγο, στο πλευρό του Μετώπου αλ Νόσρα, παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία. Όσον αφορά την Τζουντ αλ-Άκσα, που δραστηριοποιείται από την έναρξη του πολέμου το 2011, αποτελείται από ξένους αλλά και σύρους ισλαμιστές.

Η διαδρομή Χανάσερ, είχε αποκοπεί δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου, το 2013 και το 2015, από αντάρτες και από το ΙΚ.

Το δυτικό τμήμα της πόλης Χαλέπι υπολόγιζε σε αυτή τη διαδρομή για τον ανεφοδιασμό του.

Το ανατολικό τμήμα της πόλης που ελέγχεται από τους αντάρτες πολιορκείται από στρατεύματα του καθεστώτος αφότου ξεκίνησε η επίθεση του στρατού την 1η Φεβρουαρίου ο οποίος έδιωξε τους εξεγερμένους από πολλά προπύργιά τους στα βόρεια της επαρχίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ