ΥΠΕΞ Κίνας: Δεν πρόκειται να γίνουμε μια άλλη Αμερική

ΥΠΕΞ Κίνας: Δεν πρόκειται να γίνουμε μια άλλη Αμερική

Η Κίνα δε σκοπεύει να υποκαταστήσει τις ΗΠΑ ή να γίνει μια άλλη Αμερική, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος ΥΠΕΞ, προτείνοντας στους Αμερικανούς να διαβάσουν την ιστορία των 5000 ετών της Κίνας, προκειμένου να καταλάβουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ συγκρούονται συχνά σε πολλά θέματα από το εμπόριο και τ'' ανθρώπινα δικαιώματα, μέχρι τις κινεζικές διεκδικήσεις για τον έλγχο της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα στις ΗΠΑ ασκούν επίσης κριτική στην Κίνα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας διάσκεψης του κινεζικού κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι τόνισε ότι είναι φυσιολογικό για τις δύο χώρες να έχουν προστριβές, ενώ από την άλλη μεριά, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνεργαστούν σε ζήτηματα όπως, η κλιματική αλλαγή.

“Η βασική αιτία για τις προστριβές αυτές είναι το γεγονός ότι μερικά κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Κίνα. Έτσι, υπάρχει ο φόβος ότι μια μέρα, η Κίνα θ'' υποκαταστήσει τις ΗΠΑ,” δήλωσε ο Ουάνγκ.

“Θέλω να τονίσω ότι η Κίνα δεν είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα προφανώς δε μπορεί να γίνει μια άλλη Αμερική,” πρόσθεσε. “Δεν έχουμε ουδεμία πρόθεση ν'' αντικαταστήσουμε κανέναν ούτε να ηγηθούμε κανενός. Προτείνω λοιπόν στους Αμερικανούς φίλους μας να μελετήσουν και να κατανοήσουν τη διάρκειας 5000 χρόνων ιστορία μας, δίνοντας έμφαση στις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας και όχι απλά να προσπαθούν να εφαρμόσουν την αμερικανική λογική τους, για να κρίνουν την Κίνα,” τόνισε ο Ουάνγκ. “Εάν αποκτήσουν ξεκάθαρη άποψη στο σημείο αυτό, τότε, η προοπτική των σινοαμερικανικών σχέσεων είναι λαμπρή,” συμπλήρωσε με νόημα ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

Από την άλλη μεριά, δεν έγινε ξεκάθαρο σε ποια περίοδο της κινεζικής ιστορίας αναφέρθηκε ο Ουάνγκ, καθώς, οι κινεζικές αυτοκρατορίες του ιστορικού παρελθόντος είχαν καταλάβει ολόκληρη την Κορεατική Χερσόνησο, στη σημερινή Μογγολία, αλλά και τμήματα της Ρωσίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ένα επίκαιρο σημείο γεωπολιτικού ενδιαφέροντος για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις γύρω από το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, με το Πεκίνο να εναντιώνεται στην τυφλή εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων, ζητώντας μια πιο (συλλογικά) ρεαλιστική προσέγγιση.

Βόρεια Κορέα 

Η “τυφλή εφαρμογή” των κυρώσεων και η άσκηση διεθνούς πίεσης στη Βόρεια Κορέα είναι επιπόλαιες πράξεις, σχολίασε ο Κινέζος υπουργός των Εξωτερικών, μετά την κίνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλλει νέες σκληρότερες κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Η εξέλιξη αυτή, ακολούθησε την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο, αλλά και την εκτόξευση πυραύλου μεγάλης ακτίνας δράσης, στις αρχές Φεβρουαρίου.

“Η τελική διευθέτηση του προβλήματος στην Κορεατική Χερσόνησο, απαιτεί συλλογικές ενέργειες, αλλά και το σωστό φάρμακο για την αρρώστια,” δήλωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Γι.

“Η τυφλή εφαρμογή των κυρώσεων και η άσκηση διαρκούς πίεσης, δεν συνιστά υπεύθυνη αντιμετώπιση για το μέλλον της Κορεατικής Χερσονήσου,” τόνισε.

Τα σχόλια του Κινέζου ΥΠΕΞ έγιναν στη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης του κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ της Νότιας Κορέας και του στρατού των ΗΠΑ, τις οποίες η Βόρεια Κορέα θεωρεί ως άμεση απειλή για την ασφάλειά της.

Στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας - ΗΠΑ 

Στρατιωτικές δυνάμεις από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ άρχισαν σήμερα στρατωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας. Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε ετήσια φάση, αλλά φέτος έχουν ιδιαίτερη συμβολική, αλλά και πρακτική αξία μετά την ένταση που προκλήθηκε στην περιοχή, από την τελευταία πυραυλική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, στις 7 Φεβρουαρίου. Από την πλευρά της, η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε τις ασκήσεις ως “κινήσεις πυρηνικού πολέμου,” απειλώντας ότι θ'' απαντήσει με γενική αντεπίθεση.

Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις θα είναι οι μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί ποτέ, μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιανουάριο, αλλά και την πυραυλική εκτόξευση του προηγούμενου μήνα. Σε διπλωματικό επίπεδο, οι εξελίξεις αυτές, είχαν ως άμεση συνέπεια την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για περαιτέρω σκλήρυνση των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Η απομονωμένη διεθνώς, Βόρεια Κορέα απορρίπτει τις διεθνείς επικρίσεις γύρω από το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της, ακόμη και από τον παραδοσιακό σύμμαχό της, την Κίνα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, έθεσε τη χώρα σε κατάσταση ετοιμότητας για τη χρήση πυρηνικών όπλων, προκειμένου ν'' αντιμετωπιστούν -σύμφωνα με την άποψή του- οι κλιμακούμενες απειλές από τους εχθρούς της Βόρειας Κορέας.

Η κοινή στρατιωτική διοίκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας δήλωσε ότι έχει ενημερώσει τη Βόρεια Κορέα για το “μη προκλητικό χαρακτήρα της εκπαιδευτικής άσκησης,” με τη συμμετοχή 17.000 Αμερικανών στρατιωτών, αλλά και 300.000 Νοτιοκορεατών στρατιωτών. Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ, δηλώνει ότι δεν έχει εντοπίσει “ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα,” από την πλευρά της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βόρειας Κορέας, τόνισε ότι ο στρατός και ο λαός της χώρας “θα εκπληρώσουν τη μεγαλύτερη επιθυμία του κορεατικού έθνους με έναν ιερό πόλεμο για τη δικαιοσύνη και την επανένωση,” σε αντίδραση της οποιασδήποτε επίθεσης από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Ωστόσο, η εκτόξευση πολεμικών απειλών είναι μια συνήθης πρακτική που ακολουθεί η Βόρεια Κορέα όταν πραγματοποιούνται ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ, τις οποίες και βλέπει ως προετοιμασίες για πόλεμο εναντίον της.

Παράλληλα, Σεούλ και Ουάσιγκτον άρχισαν την περασμένη Παρασκευή συνομιλίες για την ανάπτυξη στο έδαφος της Νότιας Κορέας του σύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας περιοχής (THAAD – Terminal High Altitude Area Defense)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ