Υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους τάσσεται ο Α. Guterres

Υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους τάσσεται ο Α. Guterres

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres, που πραγματοποιεί περιοδεία στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, υπερασπίστηκε χθες Δευτέρα ενώπιον Ισραηλινών αξιωματούχων το «όνειρο» της ίδρυσης μία ημέρα ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.

Παρόλο που η ισραηλινο- παλαιστινιακή σύγκρουση αναμένεται να είναι το κυρίαρχο θέμα κατά την πρώτη επίσκεψη του Guterres στην περιοχή, η οποία θα διαρκέσει ως αύριο Τετάρτη, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να υπάρξει κάποια πρόοδος, τονίζοντας ότι οι προτεραιότητές τους είναι άλλες: οι δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και η ιρανική παρουσία στη Συρία.

«Ονειρεύονται να έχω την ευκαιρία να δω μία ημέρα στους Άγιους Τόπους δύο κράτη ικανά να ζήσουν μαζί, αναγνωρίζοντας το ένα το άλλο, όμως επίσης με ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο Guterres αναγνώρισε ότι υπάρχουν «κάποια εμπόδια». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον εβραϊκό εποικισμό, που συνεχίζεται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι είναι ανάγκη να καταδικαστεί «η τρομοκρατία» και «η υποκίνηση στο μίσος», κάτι για το οποίο το Ισραήλ συχνά κατηγορεί τους Παλαιστίνιους.

Σήμερα ο Guterres θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Ράμι Χαμντάλα στη Δυτική Όχθη, ενώ αύριο θα μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας. Ήδη στο παρελθόν είχε υπογραμμίσει ότι δεν βλέπει άλλη λύση στο Μεσανατολικό από αυτή των δύο κρατών.

Από τη λύση αυτή όμως έχει πάρει αποστάσεις ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έφτασε στην Ιερουσαλήμ λίγες ημέρες έπειτα από την επίσκεψη μιας ακόμη αμερικανικής αποστολής, η οποία απέφυγε και πάλι να σχολιάσει τη λύση των δύο κρατών, παρά την αυξανόμενη αγανάκτηση των Παλαιστινίων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu από την πλευρά του αναφέρθηκε μόνο έμμεσα στη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους, καταγγέλλοντας «την παράλογη εμμονή» του ΟΗΕ εις βάρος της χώρας του.

«Το πιο επείγον πρόβλημα» που αντιμετωπίζει το Ισραήλ είναι η Χεζμπολάχ και η ιρανική παρουσία στη Συρία, τόνισε, την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητά για την ανανέωση της θητείας των κυανόκρανων στον νότιο Λίβανο προκειμένου να διασφαλιστεί η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ μετά τον πόλεμο του 2006.

Η Χεζμπολάχ δεν σταματά να εξοπλίζεται, διαθέτει 120.000 πυραύλους, και χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς σκοπούς σχολεία και τεμένη στον νότιο Λίβανο, αποθηκεύει όπλα σε σπίτια και συνεχίζει τις δραστηριότητές της στην περιοχή στην οποία θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση μόνο η αποστολή του ΟΗΕ και οι λιβανέζικες κυβερνητικές δυνάμεις, καταγγέλλει το Ισραήλ. Μπροστά σε όλα αυτά η αποστολή του Ισραήλ στον Λίβανο (UNIFIL) κλείνει τα μάτια, όπως και στο λαθρεμπόριο όπλων από το Ιράν προς τη Χεζμπολάχ, επισημαίνει το Ισραήλ.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε η UNIFIL να εκτελεί πλήρως την αποστολή της», απάντησε ο Guterres στον Netanyahu.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέκρινε επίσης τις «τακτικές διακρίσεων» που ακολουθούν η Unesco και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με τον Γκουτέρες να υπερασπίζεται «την αμεροληψία» του οργανισμού, αλλά και το δικαίωμά του να επικρίνει τις ισραηλινές πολιτικές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου SOOC