Υπαναχώρησε η κυβέρνηση για το Beach Volley, εκτός παραλιακής ζώνης τα δικαστήρια

Υπαναχώρησε η κυβέρνηση για το Beach Volley, εκτός παραλιακής ζώνης τα δικαστήρια

Μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τμήμα της αθλητικής εγκατάστασης Beach Volley στο Παλαιό Φάληρο ως δικαστική αίθουσα, η κυβέρνηση υπαναχώρησε. Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr η αίθουσα θα στεγαστεί σε ακίνητο του υπουργείου Άμυνας στην περιοχή του Ρουφ.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκου Φλαμπουράρη, του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκου Παρασκευόπουλου και της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.

Αμέσως μετά το γραφείο του υπουργού Επικρατείας ανακοίνωσε πως: “στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι η ανάγκη για δημιουργία νέων αιθουσών Δικαστηρίων, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, δεν θα καλυφθούν αξιοποιώντας κτήρια στην παραλιακή ζώνη, αλλά θα χρησιμοποιηθούν κτήρια σε άλλη περιοχή που παραχωρούνται από τον Υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο”.

Σε δήλωσή του πριν την πραγματοποίηση της σύσκεψης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η νέα δικαστική αίθουσα να ανεγερθεί σε ακίνητο του Υπουργείο Άμυνας στο Ρουφ και όχι στο γήπεδο Beach Volley στο παραλιακό μέτωπο. Ο υπουργός μάλιστα ευχαρίστησε θερμά τον Πάνο Καμμένο «που έσπευσε να προσφέρει μία λειτουργική εναλλακτική λύση και είμαι έτοιμος να συμπράξω άμεσα στην προώθησή της». Ταυτόχρονα ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει: «Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση για την παραχώρηση της χρήσης άλλου κατάλληλου κτιρίου για τον ίδιο σκοπό».

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου:

«Τα δικαστήρια, ναοί της Δικαιοσύνης, είναι κοσμήματα των πόλεων. Το κράτος δικαίου δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται, ούτε σαν πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος, ούτε σαν ταφόπλακα της ανάπτυξης. Σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που σέβονται την ιστορία τους τα δικαστικά μέγαρα αποτελούν σημεία αναφοράς. Εξάλλου, η εύρυθμη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης αποτελεί όρο κι όχι εμπόδιο της ανάπτυξης. Κατηγορούμε τον δυτικό οικονομισμό, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχει τοποθετήσει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στο βάθρο που της ανήκει. Η ελληνική κοινωνία εδώ και ένα χρόνο βιώνει τις δυσκολίες, τις οποίες προξενεί η έλλειψη χώρων για διεξαγωγή μεγάλων ιδίως δικών. Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση για την παραχώρηση της χρήσης άλλου κατάλληλου κτιρίου για τον ίδιο σκοπό. Ευχαριστώ, μάλιστα, θερμά τον υπουργό κ. Πάνο Καμμένο που έσπευσε να προσφέρει μία λειτουργική εναλλακτική λύση και είμαι έτοιμος να συμπράξω άμεσα στην προώθησή της. Δεν μπορώ, όμως να καταλάβω, ούτε την υποβάθμιση της αξίας των δικαστηρίων, ούτε την προεξόφληση των δήθεν αντιρρήσεών μου για μία μετατόπισή τους».

Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης Αττικής χαρακτήρισε το ζήτημα ως “ψευτοδίλημμα μεταξύ της ανάγκης εύρεσης δικαστικών αιθουσών για την απόδοση δικαιοσύνης, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας κι ενός συγκροτημένου αναπτυξιακού σχεδίου”.

Αναλυτικά η δήλωση της Περιφερειάρχη Ρ. Δούρου:

«Σήμερα είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την ελληνική Κυβέρνηση, διά των δύο αρμόδιων Υπουργών, τον κ. Φλαμπουράρη και τον κ. Παρασκευόπουλο, για το έργο το οποίο είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης. Ένα έργο αναπτυξιακού σχεδιασμού για το Φαληρικό μέτωπο. Θέλω να ευχαριστήσω τους αρμόδιους Υπουργούς και το σύνολο της ελληνικής Κυβέρνησης που αμέσως κατάλαβαν ότι εδώ δεν έχουμε ένα ψευτοδίλημμα μεταξύ της ανάγκης εύρεσης δικαστικών αιθουσών για την απόδοση δικαιοσύνης, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας κι ενός συγκροτημένου αναπτυξιακού σχεδίου. Όπως θα σας πει και ο αρμόδιος Υπουργός, τα σχέδια που επιχειρούμε αυτή τη στιγμή για το συγκεκριμένο χώρο δεν πρόκειται να σταματήσουν, μιας και ο ίδιος, έχει βρει ήδη δικαστική αίθουσα, χώρο, για ακροατήρια μεγάλων και σημαντικών δικών, έτσι ώστε να μην χρειαστεί, ξαναλέω, να απαντήσουμε σε ψευτοδιλήμματα που δεν έχει ανάγκη σήμερα η χώρα».

Διαβάστε ακόμα:

- Ενδοκυβερνητική κρίση προκαλεί η παραχώρηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Υπ. Δικαιοσύνης

- Το Ποτάμι προς την κυβέρνηση: Δώστε απαντήσεις στη Βουλή