Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σε 30 χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με τις έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αναμένονται ξηρασίες, καύσωνες και λιμοί. Η κλιματική αλλαγή θα μεταβάλει δομικά την ζωή στην Γη τις επόμενες δεκαετίες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Η έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιεί το Γαλλικό Πρακτορείο, έρχεται τη στιγμή που θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφονται στον Καναδά και τη Σιβηρία, με εκατοντάδες θανάτους.
Αναλυτικά, η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) αναφέρεται σε προηγούμενα παραδείγματα παρόμοιας κλιματικής κατάστασης στον πλανήτη όπως για παράδειγμα, την οξίνιση των ωκεανών πριν από 56 εκατ. έτη εξαιτίας της μεγαλύτερης απορρόφησης ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα όπως συμβαίνει σήμερα. Σημειώνεται ότι, τότε, χρειάστηκαν 200.000 έτη για να επανέλθουν οι ωκεανοί στην αρχική τους κατάσταση.
Δραματικές επιπτώσεις
Επισημαίνεται ότι αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί στα προβλεπόμενα επίπεδα κατά περίπου 1,5 βαθμό Κελσίου, σε 30 χρόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους σειρά από δραματικές επιπτώσεις, όπως ξηρασίες, ολοένα και περισσότεροι και μεγαλύτερης έντασης καύσωνες, καθώς και λιμοί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής, το 2050 τουλάχιστον 130 εκατ. άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της χρόνιας λιμοκτονίας, 350 εκατ. άνθρωποι θα εκτεθούν σε ξηρασίες και 420 εκατ. άνθρωποι σε φονικούς καύσωνες.
Μέχρι το 2026 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. «Η κλιματική αλλαγή θα μεταβάλει δομικά την ζωή στην Γη τις επόμενες δεκαετίες ακόμη και αν η ανθρωπότητα βρει τρόπο να καθυποτάξει τις εκπομπές βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα» αναφέρουν οι συντάκτες στην έκθεση τους.
Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, επίσης υπηρεσία του ΟΗΕ, προβλέπει ότι μέχρι το 2026, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.