Ξεπερνούν τους 80.000 οι συμπολίτες μας που έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά την α' φάση και ενώ ξεκινά ο δεύτερος κύκλος, με τον πρωθυπουργό να είναι ανάμεσα στους πρώτους που έλαβε νωρίτερα σήμερα τη δεύτερη δόση. «Μπορώ να σας πω ότι δεν είχα την παραμικρή παρενέργεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τους αριθμούς των εμβολίων, όμως είναι εξαρτημένη ακόμα από τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβει από τις εταιρείες μέσω των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.
Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου τροποποίησε τις οδηγίες και πλέον είναι εφικτή η χρήση, υπό προϋποθέσεις και 6ης δόσης από το ίδιο φιαλίδιο. «Δώσαμε σήμερα το πρωί οδηγίες στα νοσοκομεία, ώστε να αυξήσουν τις δόσεις από κάθε φιαλίδιο της Pfizer/bIOntECH. Συνεπώς η χώρα μας ξεκινά τη χρήση και 6ης δόσης», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης στη Βουλή.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη ταχύτερης έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca. Αναφέρθηκε στην κοινή πρωτοβουλία που έχει λάβει με τον Αυστριακό καγκελάριο Σ. Κουρτς και τη Δανή πρωθυπουργό Μ. Φρέντρικσεν, συνυπογράφοντας επιστολή με την οποία οι τρεις ηγέτες ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca και άλλων εταιρειών. «Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός καλώντας την ΕΕ να επιταχύνει τη διαδικασία και προσθέτοντας ότι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αδειοδοτηθεί το εμβόλιο τόσο πιο πολλές ποσότητες εμβολίων θα μπορούμε να εντάξουμε στο εθνικό μας σχέδιο.
Ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της ΕΕ για το εμβόλιο, την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάσταιν Κουρτς και η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρέντρικσεν, θα αναλάβουν πρωτοβουλία με επιστολή στην οποία θα ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών.
Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρόταση την οποία έχω καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στους συναδέλφους μου, για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορεί με ενιαίο διευρωπαϊκό τρόπο να αποδεικνύει ποιος έχει εμβολιαστεί. Έτσι ώστε να μπορούμε όχι να διαχωρίσουμε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες -σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί- αλλά απλά να διευκολύνουμε ταξιδιωτικά αυτούς τους οποίους θα έχουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό. Είναι κάτι το οποίο προφανώς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ενόψει της τουριστικής περιόδου, η οποία θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο».