«Ξεκλειδώνει» σταδιακά η Βρετανική τουριστική αγορά

«Ξεκλειδώνει» σταδιακά η Βρετανική τουριστική αγορά

Πιθανή θεωρείται η ένταξη στην πράσινη λίστα της Βρετανίας ελληνικών νησιών όπως η Κώς, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Ζάκυνθος σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent».

Η ένταξη αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Η λίστα με τα ταξίδια χωρίς καραντίνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα αναμένεται να αναθεωρηθεί τις επόμενες ημέρες, με πιθανή ημερομηνία στις 3 Ιουνίου. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα στη λεγόμενη «πράσινη λίστα» έχουν ενταχθεί η Πορτογαλία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Σινγκαπούρη, η Ισλανδία, το Φόκλαντ και το Ισραήλ. 

Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης η Μάλτα, η Ισπανία, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και τα ελληνικά νησιά Κως, Ρόδος, Σαντορίνη και Ζάκυνθος έχουν πιθανότητες να ενταχθούν στην Covid Free λίστα της βρετανικής κυβέρνησης. Παράλληλα κάποιοι προορισμοί που βρίσκονται στο «κόκκινο» αναμένεται να πάνε στην «πορτοκαλί» ζώνη, που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας. Σημειώνεται πως στην κόκκινη λίστα της βρετανικής κυβέρνησης είναι χώρες όπως η Ινδία, η Ν.Αφρική, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει το σταδιακό «ξεκλείδωμα» της βρετανικής τουριστικής αγοράς για τη χώρα μας και θα φέρει πιο κοντά την επίτευξη του στόχου για διπλασιασμό της τουριστικής κίνησης της φετινή σεζόν συγκριτικά με το 2020. Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, η ενδεχόμενη αναβάθμιση στην πράσινη λίστα των παραπάνω νησιών θα σημάνει αύξηση των κρατήσεων και των ταξιδιών Βρετανών, οι οποίοι παραδοσιακά προτιμούν την Κω, την Σαντορίνη, τη Ρόδο και τη Ζάκυνθο για τις διακοπές τους. 

Επίσης, αυτή η πιθανή εξέλιξη θα σημάνει και τη σταδιακή αλλαγή της στάσης της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στη χώρα μας, καθώς δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες πως θα ακολουθήσουν και άλλα νησιά. 

Σημαντική η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου για τη χώρα μας

Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κομβικής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό, μετά τη γερμανική.  Σύμφωνα με τo Office for National Statistics, οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο  πραγματοποίησαν το 2019 93,1 εκατ. διεθνή ταξίδια (+3% σε σύγκριση με το 2018, 90,6 εκατ.). Το κύριο κίνητρο για την πραγματοποίηση ενός ταξιδίου ήταν οι διακοπές (63,0%) και ακολούθως η επίσκεψη σε φίλους & συγγενείς (25,3%), τα επαγγελματικά ταξίδια (9,6%) και τα Λοιπά (2,1). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7 η θέση προτίμησης των Βρετανών το 2019, με το 90% των τουριστών που την επισκέφθηκαν το 2019 να την επέλεξαν για την πραγματοποίηση των διακοπών τους. 

Ο εισερχόμενος τουρισμός από το Ην. Βασίλειο εμφάνισε την περίοδο 2017-2019 αύξηση κατά +16,6% (από 3,0 εκατ. το 2017 σε 3,5 εκατ. το 2019). Το μερίδιο αγοράς της βρετανικής αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό για το 2019 φθάνει το 11,2%, όταν το 2017 ήταν 11,0%. Οι αφίξεις από το Ην. Βασίλειο εμφανίζουν έντονη εποχικότητα με το 85,7% των αφίξεων για το 2019 να καταγράφεται στα Q2 και Q3, ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη για το Q1 και Q4 ήταν 4,1% και 10,2%



 

.