Μετά την Αθήνα, η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται και σε άλλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειες. Σήμερα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, στην επιχείρηση εμβολιασμού συμμετέχουν το Πανεπιστημιακό Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Πάτρας.
Με τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στα Ιωάννινα
Με πρώτο τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ξεκίνησαν σήμερα οι εμβολιασμοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. «Συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε αυτήν την πανδημία. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε», δήλωσε στη συνέχεια ο υφυπουργός Υγείας. Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως ο εμβολιασμός αποτελεί την κορωνίδα των παρεμβάσεων στη μάχη κατά της πανδημίας, σημειώνοντας ότι το επιχειρησιακό σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έχει ξεκινήσει.
«Ακόμη και αν ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και μέχρι να τον ολοκληρώσουμε θα πρέπει να τηρούμε πιστά τα μέτρα, τις αποφάσεις της πολιτείας, προκειμένου να παραμείνουμε ασφαλείς και να βγούμε νικητές από αυτήν τη μάχη. Ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές μέρες, όπως και τα Χριστούγεννα, να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και τις οδηγίες. Δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους δικούς μας ανθρώπους και όλη την κοινωνία», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας στέλνοντας μήνυμα προς τους πολίτες.
Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στην μάχη που έδωσε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αλλά και όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου, για τη διαχείριση της πανδημίας με άριστα αποτελέσματα. «Στόχος της πολιτείας και του υπουργείου Υγείας είναι όπως στήριξε το ΕΣΥ να συνεχίζει να το κάνει. Παρακαταθήκη μεγάλη άφησε η πανδημία στο ΕΣΥ, σε προσωπικό, σε οικονομικούς πόρους, σε εξοπλισμό. Είμαστε εδώ για να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο, να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας χωρίς την απαιτούμενη φροντίδα, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση όλων των συμπολιτών μας στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Αμέσως μετά εμβολιάστηκαν ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας Σταυρούλα Τσιάρα. Οι δύο καθηγητές σε δηλώσεις τους εξέφρασαν την ικανοποίηση και την αισιοδοξία τους για την εξέλιξη στη μάχη κατά του κορoνοιού, χαρακτήρισαν την ημερα σημαντική στη μεγάλη προσπάθεια για να νικηθεί ο θανατηφόρος ιός και τόνισαν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές. Ωστόσο, υπογράμμισαν πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς ο ιός βρίσκεται ακόμη στην κοινότητα και πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Σήμερα αναμένεται να γίνουν 70 εμβολιασμοί και μέχρι την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου συνολικά 450. Τα εμβόλια βρίσκονται ήδη από χθες στα Ιωάννινα.
«Προτρέπω όλους τους συμπολίτες μου να εμβολιαστούν» δήλωσε από την Πάτρα η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη
«Προτρέπω όλους τους συμπολίτες μου να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 για να αισθανθούμε όλοι ασφαλείς και να ζήσουμε ξανά όλη τη ζωή, την οποία ζούσαμε πριν από την έλευση της πανδημίας», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, μετά τον εμβολιασμό της στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας.
Την ίδια προτροπή απηύθυνε και ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός, ο οποίος εμβολιάστηκε μετά την υφυπουργό. Μάλιστα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, για αυτό προτρέπω όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, ώστε να βάλουμε ένα στοπ στον κορονοϊό».
Η υφυπουργός Υγείας, η οποία εμβολιάστηκε πρώτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ανέφερε ότι «η επιστημονική κοινότητα, με αυτήν την πολύ σημαντική ανακάλυψη, προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και την ελευθερία μας, να αγκαλιάσουμε ξανά τους δικούς μας ανθρώπους, να ταξιδέψουμε και να διασκεδάσουμε με τους φίλους μας». «Άρα, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε όλοι στον εμβολιασμό», πρόσθεσε. Όσον αφορά τους γιατρούς που θα εμβολιαστούν, σημείωσε ότι «το ποσοστό είναι πάρα πολύ υψηλό και κάθε μέρα αυτά τα ποσοστά θα ανεβαίνουν».
Παράλληλα, τόνισε ότι «με το πέρασμα του χρόνου, όταν όλοι θα δουν πως το εμβόλιο γίνεται με ασφάλεια, θα εμβολιαστούν πολλοί περισσότεροι πολίτες και ως εκ τούτου ελπίζω να αγγίξουμε συντριπτικά ποσοστά, ώστε να εξασφαλίσουμε την ανοσία και βεβαίως τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή». Επίσης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «και οι αρνητές στο τέλος θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο».
Σχετικά με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, το οποίο είναι και νοσοκομείο αναφοράς, το χαρακτήρισε ως «ένα πολύ σημαντικό νοσοκομείο, το οποίο καλύπτει όλα τα περιστατικά και έχει αντιμετωπίσει με πολύ μεγάλη επιτυχία την πανδημία». «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους, ότι είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου και με τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, ώστε να λύνουμε ζητήματα, τα οποία έχουμε μπροστά μας», επεσήμανε η κ. Ράπτη.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Μάρκος Μαραγκός, ανέφερε ότι «η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική, την οποία περιμέναμε με μεγάλη αγωνία, διότι πρέπει να κάνουμε κάτι, ώστε να σταματήσει αυτή η πανδημία».
Μιλώντας για τα εμβόλια, είπε ότι «ήταν ανέκαθεν από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας» και συμπλήρωσε: «Θέλουμε, πραγματικά, όλοι μας να πάρουμε πίσω τη ζωή μας, να ξαναχαμογελάσουμε, να βγάλουμε τις μάσκες και να είμαστε χαρούμενοι».
Σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί και στη Λάρισα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των πρώτων εμβολιασμών για τον κορoνοϊό στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας. Πρώτος εμβολιάστηκε, νωρίς το πρωί, ο γγ Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ενώ ακολούθησαν ο καθηγητής Παιδιατρικής, λοιμωξιολόγος Γιώργος Συρογιαννόπουλος, ο αιματολόγος-διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΠΓΝΛ, Γιώργος Βασιλόπουλος, η διευθύνουσα Νοσηλευτικής ΠΓΝΛ, Κωνσταντίνα Ζησιμοπούλου και ο διευθυντής ΜΕΘ ΠΓΝΛ, Επαμεινώνδας Ζακινθυνός.
Σημειώνεται, ότι σήμερα, με βάση τον προγραμματισμό, συνεχίζεται ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων της πόλης και η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 21:00.
Υπενθυμίζεται, ότι τα εμβόλια έφτασαν χθες το μεσημέρι στη Λάρισα και θα εμβολιαστούν τουλάχιστον 250 άνθρωποι.
Με τον εμβολιασμό του Σ. Μεταλλίδη ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο ΑΧΕΠΑ
Ξεκίνησαν και επισήμως οι εμβολιασμοί στη Θεσσαλονίκη και το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού χορηγήθηκε το πρωί της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 11 στον επικεφαλής της Επιτροπής Πανδημίας του ΑΧΕΠΑ, αν. καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ και γνωστό λοιμωξιολόγο Σίμο Μεταλλίδη, όπως μεταδίδει το thesstoday.gr.
Αμέσως μετά σειρά πήρε σειρά ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης, διευθύντρια από κλινική της Θεσσαλονίκης, ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, και ο νοσηλευτής Γιάννης Ιστίκογλου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σίμος Μεταλλίδης ήταν από τους λίγους λοιμωξιολόγους που δεν νόσησαν, ενώ σημειώνεται ότι είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστεί και ο διοικητής της 3ης Υ.ΠΕ Μακεδονίας-Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Μπογιατζίδης και ο διοικητής της 4ης Υ.ΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Δημήτριος Τσαλικάκης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σήμερα αναμένεται να εμβολιαστούν συνολικά 60 άτομα από το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του ΑΧΕΠΑ καθώς και διοικητές της 4ης ΥΠΕ μεταξύ άλλων, ενώ μέχρι το Σάββατο 2 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν ακόμα 210 υγειονομικοί συμπεριλαμβανομένων γιατρών των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας.