Xάρτες ECDC: «Κόκκινη» σχεδόν όλη η Ελλάδα από το 4ο κύμα της πανδημίας

Xάρτες ECDC: «Κόκκινη» σχεδόν όλη η Ελλάδα από το 4ο κύμα της πανδημίας

Στο «κόκκινο» βάφει τον χάρτη της Ελλάδας το τέταρτο κύμα της πανδημίας και η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, η οποία δίνει τα περισσότερα νέα κρούσματα. Σύμφωνα με τους νέους χάρτες του ECDC, που δημοσιεύονται κάθε Πέμπτη, «κίτρινες» περιοχές παραμένουν μόνο η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. 

Οι χάρτες του ECDC δημοσιεύονται σε κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας και βασίζονται στα δεδομένα που δίνουν στο ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης τα ίδια τα κράτη μέλη.

Με «κίτρινο» χρώμα απεικονίζεται η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Η υπόλοιπη χώρα χρωματίζεται με αποχρώσεις του κόκκινου.

Στο «κόκκινο» και η Κύπρος

 

Ως προς την υπόλοιπη Ευρώπη, στο «κόκκινο» βρίσκεται η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η μισή Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία. Με «κόκκινο» χρώμα απεικονίζονται επίσης η Σικελία, η Σαρδηνία και η Κορσική.
 


Πιθανότητα τοπικών lockdown

 

Σημειώνεται ότι η σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής βρίσκονται κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές, προκειμένου να μην τεθεί εκτός ελέγχου η πανδημία, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.

Πιθανά νέα μέτρα στα «κόκκινα» νησιά τίθενται σήμερα Πέμπτη στο επίκεντρο της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων. Στο νησί της Ίου, όπως ανέφερε χθες Τετάρτη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί το μοντέλο της Μυκόνου και να επιβληθεί τοπικό lockdown.