Αν. Ξανθός: Το σύστημα υγείας έχει ακόμα τεράστιες ανάγκες

Αν. Ξανθός: Το σύστημα υγείας έχει ακόμα τεράστιες ανάγκες

«Η κυβέρνηση τα κατάφερε, επειδή ακριβώς ήταν αφοσιωμένη στην ιδέα της υπεράσπισης της δημόσιας περίθαλψης, υλοποιώντας ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο, γι αυτό σήμερα το σύστημα υγείας είναι όρθιο, είναι λειτουργικό. Έχει ακόμα τεράστιες ακόμα ανάγκες, αλλά βελτιώνει σιγά-σιγά τις υποδομές του, τον εξοπλισμό του και τη στελέχωσή του» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σήμερα στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που πραγματοποιείται στην Τρίπολη.

Επιπλέον, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε: «Κάνουμε παρεμβάσεις και για την ηθικοποίηση του συστήματος και εδώ ερχόμαστε στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτών των ημερών. Εμείς οι άνθρωποι που είχαμε οργανική σχέση με το σύστημα, αλλά και ο τελευταίος πολίτης, ήξερε πάρα πολύ καλά ότι στον χώρο της υγείας υπήρχε διαχρονικά τουλάχιστον στην τελευταία εικοσαετία ένα τεραστίων διαστάσεων πάρτι που αφορούσε προκλητή ζήτηση, σπατάλη, συναλλαγή με συμφέροντα, διαφθορά και εκμετάλλευση του αρρώστου.

Αυτό το ήξερε όλος ο κόσμος. Αυτοί που έκαναν ότι δεν το ήξεραν, ήταν αυτοί που είχαν την πολιτική ευθύνη της διοίκησης του συστήματος υγείας και της εποπτείας του την προηγούμενη εικοσαετία. Είπαμε, λοιπόν, ότι οφείλουμε με σοβαρότητα και με τεκμηρίωση να διερευνήσουμε αυτό το πάρτι με θεσμικό τρόπο μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη και όπου και σε όποιους καταγράφουν εμπλοκές, συνέργιες και ευθύνες, να αποδοθούν».

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Στόχος μας δεν είναι να εγκαλέσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά να δώσουμε, πρώτον ένα σήμα στην κοινωνία που το έχει τεράστια ανάγκη, ότι δεν υπάρχει διαχρονική ασυλία και ομερτά απέναντι σε αυτά τα προβλήματα και δεύτερον ότι προωθούμε, εξαιτίας ακριβώς αυτής της διερεύνησης και των δεδομένων που προκύπτουν, τη θεσμική θωράκιση του συστήματος και βάζουμε δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες δεν θα επιτρέψουν τη διαιώνιση και την αναπαραγωγή αυτού του φαινόμενου στο μέλλον.

Αυτό, νομίζω, είναι το κρίσιμο ζήτημα, αυτό απαιτεί ο κόσμος από μας, διότι δεν απαιτεί προφανώς μία ανταλλαγή καταγγελιών και ύβρεων, ούτε μία λασπομαχία. Απαιτεί διερεύνηση με σοβαρότητα και παράλληλα να δώσουμε ένα σήμα συνολικής εξυγίανσης».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας, ο κ. Ξανθός είπε ότι εκεί χρειάζονται πολλαπλές παρεμβάσεις και δέσμες αλλαγών και εξήγησε: «Έχουμε κάνει ήδη αρκετές από αυτές στον τομέα των προμηθειών, αφού έχουμε έναν νέο νόμο που πιστεύω ότι θα διευκολύνει πάρα πολύ τις οικονομίες κλίμακας και την καλύτερη και ορθολογικότερη αξιοποίηση των πόρων που έχει η χώρα μας».

Πρόσθεσε ακόμη: «Έχουμε έναν νέο νόμο για την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των νέων ακριβών φαρμάκων και αυτό είναι μία εξαιρετική τομή στη φαρμακευτική πολιτική που μετατοπίζει τη συζήτηση από το κόστος στην θεραπευτική αξία των φαρμάκων στον τρόπο με τον οποίον πρέπει να εγκρίνονται και να αποζημιώνονται και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συνταγογραφούνται.

Έχουμε ενισχύσει αυτή την περίοδο τα κλειδωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι γιατροί πραγματικά συνταγογραφούν με βάση τις κλινικές ενδείξεις που έχει ο άρρωστος και όχι με βάση τις επιρροές, τις ποικιλώνυμες επιρροές συμφερόντων [...] Αναδιοργανώνουμε σιγά - σιγά το τοπίο των ιατρικών συνεδρίων και της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, αλλά θέλει πάρα πολλή δουλειά αυτό και ήδη έχουμε επιβάλει με νόμο τη δημοσιοποίηση των δεδομένων».

Ο υπουργός υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε να πάμε σε συλλογική ενοχοποίηση κανενός κλάδου, ούτε των γιατρών, ούτε των πολιτικών, ούτε των δημοσιογράφων, ούτε των δικαστικών λειτουργών, αλλά θέλουμε πραγματικά όπου υπάρχουν εστίες ανομίας και διαφθοράς, να υπάρχουν παρεμβάσεις εξυγιαντικές».

Όσον αφορά τους ασθενείς, είπε: «Κάνουμε παρεμβάσεις υπέρ της διαφάνειας και των δικαιωμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία με τη διαφανή λίστα χειρουργείου, αλλά και με τα γραφεία προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών».

Σχετικά, δε, με τις διοικήσεις των νοσοκομείων: «Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στο ζήτημα της λογιστικής τακτοποίησης και πλέον έχουμε νοσοκομεία με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και ήδη έχει γίνει μία πολύ μεγάλη δημοσιονομική εξυγίανση του ΕΣΥ, αφού πλέον δεν έχουμε τα συσσωρευμένα ελλείμματα του παρελθόντος, αλλά υπάρχει κανονικότητα στις πληρωμές, απέναντι στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ που πραγματικά καταβάλλει εξαιρετική προσπάθεια και οφείλει πολιτεία να είναι εντάξει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ξανθός, «η περίοδος των συσσωρευμένων ελλειμμάτων και των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των νοσοκομείων έχει κλείσει οριστικά και έχει κλείσει επειδή γίνεται έντιμη διαχείριση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news