Την πεποίθηση ότι η μέχρι τώρα φαρμακευτική πολιτική ήταν αδιέξοδη, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο «THE FUTURE OF HEALTHCARE IN GREECE».
«Τώρα μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής για το χώρο του φαρμάκου. Πιστεύω ότι αυτές τις μέρες θα καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεκτή λύση με τους θεσμούς» τόνισε ο κ. Ξανθός.
Όπως είπε, μέσα στο 2017 θα γίνουν βήματα για ένα αξιόπιστο μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας που λείπει από τη χώρα και θα θεσπιστεί ένα δικαιότερο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων.
«Οι Κασσάνδρες της καταστροφής του δημόσιου συστήματος υγείας θα διαψευστούν. Η Ελλάδα είναι μία χώρα υγειονομικά ασφαλής» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας που είπε πως οι παλιές παθογένειες ναρκοθέτησαν το σύστημα υγείας. «Κινηθήκαμε στην κατεύθυνση στην ηθικοποίηση και αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας. Οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης, είπε ότι «θέλουμε να κλείσουμε σύντομα αυτή την εκκρεμότητα» και παραδέχθηκε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας στην υγεία είναι αδιαμφισβήτητες.
Η φτωχοποίηση της κοινωνίας προκάλεσε κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας. Η κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών νομοθετήθηκε για την άρση αυτών των ανισοτήτων, εξήγησε ο Α.Ξανθός και συμπλήρωσε ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την υγεία καταγράφεται μία αντιστροφή της αρνητικής τάσης του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία και από το 4,7% του ΑΕΠ το 2014 πήγαμε στο 6,2% για το 2015 και το 2016.
Από την πλευρά του στην τοποθέτηση του ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Γιώργος Παμπρίδης τόνισε ότι ο έλεγχος των δαπανών υγείας στην ΕΕ προκάλεσαν πρόβλημα στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας. «Πολύ συχνά εστιάζουμε στους αριθμούς, παραβλέποντας συχνά τον άνθρωπο», είπε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου. Ο κ. Παμπορίδης ανέφερε ακόμη ότι «στην Κύπρο οι ασθενείς συνεισφέρουν από την τσέπη τους το μεγαλύτερο ποσό κατά αναλογία πληθυσμού στην Ευρώπη, περίπου 3,8% του ΑΕΠ της χώρας και πως στόχος παραμένει η καθολική ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών στα επόμενα 3 χρόνια με τη συμμετοχή και ιδιωτικών παρόχων υγείας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ