Α. Ξανθός: Διανύουμε περίοδο επούλωσης πληγών στον χώρο της υγείας

Α. Ξανθός: Διανύουμε περίοδο επούλωσης πληγών στον χώρο της υγείας

Μεγάλο και διαρκές στοίχημα παραμένει να διασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για ανασφάλιστους και ασφαλισμένους, είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ανοίγοντας το 6o Πανελλήνιο Συνέδριο των Συλλόγων Ασθενών, τονίζοντας με έμφαση ότι σε αντίθεση με όσα λέγονται, όλοι οι ασθενείς έχουν πλέον πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα.

«Διανύουμε περίοδο επούλωσης πληγών στον χώρο της Υγείας, αλλά καλύπτονται αξιόπιστα όλες οι ανάγκες με τη διάθεση των λιγοστών διαθέσιμων πόρων και με τη σκληρή δουλειά όλων μας» είπε ο υπουργός. Αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου, απαρίθμησε τρεις: Η καθολική κάλυψη όλων των ασθενών, η ευστάθεια του συστήματος Υγείας και η ηθικοποίηση στον χώρο της Υγείας.

«Σε ό,τι αφορά την ηθικοποίηση δεν υπάρχει πλέον συγκάλυψη των φαινομένων σπατάλης, ανομίας και διαφθοράς. Καθημερινά παραπέμπονται σε πειθαρχικά συμβούλια, ή τίθενται σε διαθεσιμότητα, ή ακόμα και απολύονται, όσοι δημόσιοι λειτουργοί πιάνονται "με τη γίδα στην πλάτη"» είπε χαραχτηριστικά.

Όσον αφορά το θέμα του φαρμάκου, ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι γίνονται συζητήσεις με φορείς της φαρμακοβιομηχανίας και με συλλόγους ασθενών, καθώς -όπως τόνισε- υπάρχουν ακόμα στρεβλώσεις, κάτι το οποίο τίθεται υπόψη των δανειστών.

Σημείωσε: «Με σοβαρότητα και τεκμηρίωση ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση των ορίων δαπανών υγείας, όπως η φαρμακευτική δαπάνη. Χρειαζόμαστε παρεμβάσεις διαρθρωτικού τύπου. Θα βγάλουμε σύντομα το νομοσχέδιο για την επιτροπή ΗΤΑ σε δημόσια διαβούλευση για να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει το ζήτημα διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών φαρμάκων για όλες τις παθήσεις».

Ο υπουργός Υγείας απάντησε και σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ασθενών, οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο τη φαρμακευτική πολιτική και την αγωνία τους για την πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα. Η αντιπρόεδρος του «ΑΓΓΑΛΙΑΖΩ», Μ. Κορλέτη, υποστήριξε πως οι ασθενείς βρέθηκαν αντιμέτωποι με απόσυρση φαρμάκων. «Δεν νομίζετε ότι πρέπει να κάνετε επαναξιολόγηση των θέσεων σας, έτσι ώστε και το υπουργείο και η φαρμακοβιομηχανία να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση;» ρώτησε, ενώ η Ζ. Γραμματόγλου, πρόεδρος ΚΕΦΙ, διερωτήθηκε αν οι διοικητές νοσοκομείων ξέρουν ότι στα νοσοκομεία τους υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων. Ο Δημήτρης Αθανασίου, από την MDA Hellas υποστήριξε ότι η γραφειοκρατία των νοσοκομείων καθυστερεί την πρόσβαση στα φάρμακα και ρώτησε τι θα γίνει με το συγκεκριμένο θέμα.

«Αυτήν την περίοδο έχουμε ενισχύσει το όριο αγορών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Δεν έχει υπάρξει απόσυρση και GREXIT κανενός φαρμάκου. Η πολιτική του υπουργείου δεν εξαρτάται από το business plan καμίας εταιρείας. Τα νέα φάρμακα πλέον λαμβάνουν τιμή μέσα σε τρεις μήνες» απάντησε ο υπουργός.

Η Κατερίνα Κουτσογίαννη, πρόεδρος Ρευματοπαθών Κρήτης, ρώτησε αν στις επιτροπές ΗΤΑ θα συμμετάσχουν στην Ελλάδα και οι σύλλογοι ασθενών, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για να πάρει από τον κ. Ξανθό την απάντηση: «Ακόμα υπάρχουν δυσκολίες, όπως η έλλειψη Μητρώων Ασθενών. Πρέπει να ενεργοποιηθούν τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για όλες τις παθήσεις, έτσι ώστε να επιταχύνουμε το έργο μας. Παίρνουμε υπόψη τις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μέσα στον Δεκέμβρη ετοιμάζουμε τις νέες ρυθμίσεις».

Τέλος, ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος Συλλόγου ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, ρώτησε αν η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα που είναι σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθεί και θα υλοποιηθεί άμεσα. Ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Ήδη, στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης πετύχαμε μία πολύ καλή συμφωνία με τρεις φαρμακευτικές που έχουν φάρμακα για την Ηπατίτιδα C. Έτσι τώρα βρίσκεται σε θεραπεία τριπλάσιος αριθμός ασθενών. Η Επιτροπή συνεχίζει το έργο της και σε άλλες παθήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία SOOC