«Η Ελλάδα εμπιστεύεται την εξ αποστάσεως διδασκαλία παρά τις αντίξοες συνθήκες στην προσπάθεια να ισορροπήσει μεταξύ της πανδημίας του κορονοϊού και της ανάγκης να συνεχιστεί η ροή της εκπαιδευτικής διαδικασίας», σημειώνει η Washington Post, επισημαίνοντας ότι το κλείσιμο όλων των σχολείων θεωρείται πως μειώνει τις καθημερινές μετακινήσεις περίπου 2,3 εκατ. ατόμων.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι από τις 16 Νοεμβρίου τα σχολεία και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι κλειστά και η διδασκαλία γίνεται εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας παρότι αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αποφασίσει να συνεχιστεί η λειτουργία των σχολείων με φυσική παρουσία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Στην Ελλάδα το κλείσιμο όλων των σχολείων θεωρείται πως μειώνει τις καθημερινές μετακινήσεις περίπου 2,3 εκατ. ατόμων (παιδιών, δασκάλων και γονέων) δημιουργώντας συνθήκες ελάφρυνσης της πίεσης που ασκείται στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.
Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, η χώρα για πρώτη φορά πλήττεται σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες.
Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε θέματα χρήσης νέων τεχνολογιών για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Μεταξύ των προβλημάτων που καταγράφηκαν τις πρώτες μέρες εξ αποστάσεως διδασκαλίας των μαθημάτων, αναφέρεται η πτώση του συστήματος σε κάποιες περιπτώσεις.
«Τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τη δια ζώσης διδασκαλία σε μία αίθουσα, αλλά η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να διακοπεί εξαιτίας της πανδημία. Συνεπώς, είναι καθήκον όλων, τόσο της πολιτείας όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας, να εξασφαλίσουν ότι η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται όσο πιο ομαλά γίνεται. Πάντα έλεγα πως τα σχολεία θα έκλειναν τελευταία σε περίπτωση lockdown και θα άνοιγαν πρώτα» δηλώνει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.